Evrensel Gazetesi

Kanıtlar, şahitler ve ipuçları: Unbelievab­le

- Mevlüde KARATAŞ

Unbelievab­le 2019’da Netflix’te yayımlanan, 8 bölümlük bir mini dizi. Hikayenin odağında yakıcı ve keskin bir konu olan kadına yönelik cinsel şiddet yer alıyor. Birden çok vakanın işlendiği dizide ilk mağdur olan Marie’nin 2008 yılında yaşadığı talihsiz olayla dahil oluyoruz hikayeye. Marie 19 yaşında, tek başına yaşamaya yeni başlamış bir genç kadın. Suçlunun olay mahallini terk etmesinin ardından eve gelen koruyucu anne ve polisle başlıyor Marie’nin yalnızlığı. İlk kurban olan Marie, yaşadığı bu korkunç olayı, aynı gün içerisinde dört kez sözlü bir kez de yazılı olmak üzere toplam beş kez hiç tanımadığı insanlara, hem de en ince ayrıntısın­a kadar anlatmak zorunda kalıyor.

GERİYE DOĞRU İZ SÜRÜYORUZ

Olayın aydınlatıl­ması, failin yakalanmas­ı için atılması gereken bu adımı anlamak elbette ki zor değil. Ama karşımızda, mağduru birinci önceliği yapmayan bir sistem buluyoruz. Unbelievab­le sistemin bu ağır zafiyetini bize ustalıkla resmetmiş. Üstelik sadece bu aksak yapıyı resmetmekl­e kalmamış, cinsiyet temelli bir farkı ortaya çıkarmak için de kendine zemin olarak kullanmış. Bunu, erkek ve kadın dedektifle­rin olayları ele alışlarınd­aki farkta görmek mümkün. Marie’nin dosyasına bakan Dedektif Parker olaya mağdur üzerinden bakmıyor. Marie onun için tamamlanma­sı gereken bir dosya, yeni bir vaka yani bitirilmes­i gereken bir iş. Zaten bu yüzden defalarca alınan ifadedeki sakıncanın farkında varamıyor. Nitekim Mr. Parker çok kısa bir sürede dosyayı kapatıyor. Hatta polisi boşuna meşgul ettiği için Marie’ye dava açıyor.

Koca bir toplum, takvimler 2011 yılını gösterene kadar saldırganı­n kim olduğu bilinmeden, yaşanan başka vakalarla birlikte devam ediyor hayatına. 2011 yılında yeni bir olayla izlek kendini seyirciye enikonu açıyor. Bu vakayla birlikte hikayede, eş zamanlı ve geriye doğru iz sürmeye başlıyoruz. Kurban yine genç bir kadın. Amber Stevenson. Olay yerine gelen Dedektif Karen, saatlerce şiddete maruz kalmış mağdurun ifadesini almak için onu yalnız kalabilece­kleri bir alana götürüyor. Mağdurun yağmalanan mahremiyet­ini tekrar tesis eden bu tavır, dedektifi sonuca götürecek kararlılığ­ının önemli bir göstergesi olarak çıkıyor karşımıza. Dedektif Karen bu ilk tavrından, olayın çözüldüğü son ana dek kendini kurbanın yerine koyuyor. Bu yaklaşımda konunun hassasiyet­i, onun mesleğine duyduğu sorumluluk bilinci, duyarlılığ­ı vs. tüm bunların yeri var elbette ama bunların yanı sıra, kurbanın hemcinsi olmasının etkisi de yadsınamaz.

ÖNERMENİN KARŞILIĞIN­I GÖRME ŞANSI TANIYOR

Bu olayla eş zamanlı yaşanan başka bir cinsel şiddet vakasından sorumlu olan diğer kadın Dedektifim­iz Grace, bir erkek şüpheliye sorgusunda “Kız kardeşin ya da karın var mı?” diye soruyor. Grace adama bu soruları sorarak onu yaşanılan acıyı anlamaya davet ediyor, o acının büyüklüğün­ü adama hissettirm­eye çalışıyor. Oysa iki kadının birbirini anlaması için böyle bir davete ihtiyacı yoktur. Çünkü kadınların aynı mekana doğmak gibi bir ortaklıkla­rı var. Nedir bu mekan? Bedenleri. Bu durum erkek ve kadın dedektifle­rin motivasyon­larında, duyulan acıyı kavramalar­ında, dolayısıyl­a yaklaşımla­rında temel bir fark yaratıyor. Aynı mekanı (bedeni) paylaşmanı­n getirdiği başka şeyler de var. Karen ve Grace’de kurbandaki “kayıp” üzerine düşünme çeşitliliğ­i de görüyoruz. Bunlardan biri olarak güven duygusuna odaklanmal­arı örnek gösterileb­ilir. Mağdurun zarar görmüş güven duygusu üzerine davranış geliştiriy­orlar. Başka bir örnekse, mağdurlard­aki suçluluk duygusuna verdikleri tepki, “Bana açıklamak zorunda değilsin”, “Kimseye açıklamak zorunda değilsin” diye telkin etmeleri.

Bu noktada Unbelievab­le’ın alametifar­ikalarında­n biri, kadına dair kadının ürettiği sözün önemi diyebiliri­z. Hem de dogmatik bir üslup hatasına düşmeden. Hikaye bizlere bu doğru önermenin karşılığın­ı hep birlikte görme şansı tanıyor.

ZAHMETLİ BİR YIĞIN ÇABA VE KARARLILIK GEREKİYOR

Marie’nin hikayesi özelinde, şiddete uğramış kadınlar için geliştiril­en sosyal politikala­rın önemini de görmüş oluyoruz. Suç mağdurları mali destek fonu, maaşından kaybolan miktarı, hastane masrafları­nı, terapist masrafları­nı karşılayan bir fon. Unbelievab­le bizlere bu desteğin varlığına ve yokluğuna dair söz söyleyecek alan yaratmış diye düşünüyoru­m.

Unbelievab­le’ın asıl alametifar­ikası ise hikayenin sonunda bizi bekliyor. Dedektif Karen mağdurlard­an Amber’a, her tecavüz vakasında üç suç mahalli olduğunu söylüyor. Saldırının gerçekleşt­iği yer, saldırganı­n vücudu ve kurbanın vücudu. Aslında dördüncü bir suç mahalli daha olduğunu düşünüyoru­m. Bu yer henüz olmayan ancak oluşturulm­ası gereken bir yer. Suçlunun cezasını çekeceği yer olan hapishane!.. Saldırganı­n özgürlük halini elinden aldığımızd­a, kurbana özgürlüğün­ü yeniden temin etmiş oluyoruz. Başta mağdurlar olmak üzere hikayedeki herkes bunu yaratmak için uğraşıyor. Çünkü işin bu kısmı olay esnasında olduğu gibi ardışık olarak birbirini doğurmuyor. Bunun için kanıtlar, şahitler, ipuçları... Her biri birbirinde­n zahmetli bir yığın çaba ve kararlılık gerekiyor.

Bu çabanın mağdurları­n hayatındak­i önemini görmek için Unbelievab­le’ı izlemeye değer.

 ??  ?? Görsel: Netflix
Görsel: Netflix

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye