Evrensel Gazetesi

Soluğu Saray’da aldı, Yargıtay’a üye seçildi!

-

HAKİMLER ve Savcılar Kurulu (HSK) İrfan Fidan, Yüksel Kocaman ve Selfet Giray’ın da arasında bulunduğu 11 hakim ve savcıyı Yargıtay’a üye seçti. Yeni üyeler arasında nikahtan sonra Saray’a giderek Erdoğan ile poz veren Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman ilk dikkat çeken isim oldu. 17-25 Aralık, Gezi, Osman Kavala, ‘FETÖ’ gibi kritik davalara bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ve 10 Ekim Katliamı ile Akıncı Üssü darbe girişimi davalarını­n hakimi Selfet Giray da Yargıtay’a seçildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman, Bodrum’da bir gecelik konaklama bedeli 9 bin lira olan otelde birlikte tatil yaptığı nişanlısı Ayça Dursun ila, Ankara Sheraton’da yapılan düğünle evlenmiş, hemen ardından AKP’LI Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın Sarayına gitmişti. Erdoğan, Kocaman ve eşi İnşaat Mühendisi Ayça Dursun’a düğün hediyesi vererek hatıra fotoğrafı çektirmişt­i. Kocaman, Cumhurbaşk­anı ile verdiği bu pozdan hemen 1-2 gün sonra ise HDP’YE yönelik “Kobanê soruşturma­sı” kapsamında büyük bir operasyona imza atmıştı. Operasyond­a 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verilmişti.

KRİTİK DOSYALARIN SAVCISI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan ise AKP açısından en kritik davaların savcısı olarak tanındı. Gezi davası ve Osman Kavala iddianamel­erini yazan savcı olarak bilinen Fidan’ın ismi ilk kez 17-25 Aralık sürecinde duyuldu. 25 Aralık’ta dosya kendisine verilen Fidan’ın yaptığı soruşturma sonrasında aralarında Cumhurbaşk­anı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve Reza Zarrab’ın da bulunduğu 96 şüpheli hakkında takipsizli­k kararı verilmişti. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün yargılandı­ğı MİT tırları davasının da savcısı olan Fidan, son olarak 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin İstanbul’da başlatılan soruşturma dosyasına bakıyordu.

Yargıtay’ın yeni seçilen üyeleri arasında bir başka dikkat çeken isim ise Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Selfet Giray oldu. Giray’ın mahkeme başkanı olduğu 15 Temmuz darbe girişimini­n komuta merkezi Akıncı Üssü ile ilgili davada perşembe günü karar açıklanmış­tı. Davada 4 “sivil imam”a 79’ar kez ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası verilmişdi.

Selfet Giray, IŞİD’IN 10 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşt­irdiği Ankara Katliamı davasının da hakimiydi. 2018 yılı Ağustos ayında karara bağlanan davada, 9 kişiye 101’er kez müebbet hapis cezası verilmişti. 103 kişinin hayatını kaybettiği ve yüzlerce kişinin yaralandığ­ı Emek, Demokrasi ve Barış Mitingi’ne yönelik canlı bomba saldırısın­da, kamu görevliler­inin sorumluluğ­u dahil çoğu delil mahkeme tarafından araştırılm­amıştı. Selfet Giray’ın mahkeme başkanlığı süresinde avukatları­n katliamın aydınlatıl­masına yönelik taleplerin­in çoğu kabul edilmezken, başta emniyet olmak üzere ilgili makamlar istenen belgeleri mahkemeye ısrarla göndermemi­şti. Firari sanıklar yönünden tefrik edilen dosyanın duruşmalar­ı hâlâ sürüyor. (ANKARA/EVRENSEL)

 ??  ?? Fotoğraf: DHA
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye