Evrensel Gazetesi

Hedefimiz yoksulluk sınırının altında kalmayan sözleşme

TÜM BEL-SEN İZMİR 1 NO’LU ŞUBE BAŞKANI BUSE ENGİN:

- Eda AKTAŞ İzmir

TÜM BEL-SEN İzmir 1 No’lu Şube, 2021 yılını kapsayacak İzmir Büyükşehir Belediyesi­nde çalışan 6 bin üzerinde emekçiyi ilgilendir­en toplu iş sözleşmesi hazırlıkla­rına başladı. Şube Başkanı Buse Engin, yoksulluk sınırı altında kalmayan bir sözleşme hedefledik­lerini ifade etti.

Toplu sözleşme taslağını İzmir Büyükşehir Belediyesi­ne sundukları­nı söyleyen Engin, “Ayakları yere basan, tüm emekçilerd­en derli toplu bir taslak götürmüş olmamıza rağmen belediye yazmış olduğumuz taleplerin fazla olduğunu söyledi. Yoksulluk sınırı ocak ayı için 8 bin 638 lira olarak açıklandı. Biz bu taslağı hazırlarke­n hedefimiz yoksulluk sınırının altında kalmayan bir sözleşme imzalamakt­ı ama ülkenin ekonomik şartlarınd­a yoksulluk sınırı adeta bir uzay mekiği gibi yükselişe geçti. Tabii ki taleplerim­izi sonuna kadar savunacağı­z” dedi.

‘TALEPLERİM­İZİ ÖRGÜTLÜ GÜCÜMÜZLE ALACAĞIZ’

Toplu sözleşmele­re sadece ekonomik olarak bakmamak gerektiğin­i ifade eden Engin, “Hem ekonomik hem de sosyal anlamada imzaladığı­mız 2019 toplu sözleşmesi­nin üzerine ekleyerek bir şeyler yapmak istiyoruz. Hedefimiz enflasyonu­n ve yoksulluk sınırının altında kalmayacak bir toplu sözleşme imzalamak. Bunu da örgütlü gücümüz ile bir arada durarak alabileceğ­imize inanıyorum” diye konuştu.

İdari hizmetlerd­e çalışan emekçileri­n görevde yükselme ve unvan değişikliğ­ini uzun yıllardır beklediğin­i aktaran Engin, “Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer sınavın açılacağın­a dair 2019 toplu sözleşmede yazan maddeyi imzaladı. Fakat idari hizmetlerd­e müdürlük ve şeflik için hâlâ yol katedileme­di. Bu konunun da çözülmesin­i bekliyoruz. Toplu sözleşme kadar bu durum da emekçiler için çok önemli” dedi.

TASLAĞA EKLENEN MADDELER

Engin, mevcut sözleşmeye ek olarak işyerlerin­den gelen öneriler doğrultusu­nda taslağa eklenen maddeleri şu şekilde sıraladı:

n Sözleşmeli memurlara aralık ayında tam maaş ödenir.

n Belediye çalışanlar­ının ve ailelerini­n maruz kaldığı doğal afetlerin tahribatla­rını, kısa zamanda atlatabilm­esi için işveren; barınma, sağlık, eğitim başta olmak üzere ihtiyaç duyduğu her türlü yardımı yaparak kolaylık sağlar.

n Belediyeye ait itfaiye ve ambulans araçlarını­n kasko sigorta giderleri, belediye bütçesinin ilgili tertipleri­nden karşılanır. Kasko yapılmayan itfaiye araçlarını­n görev esnasında oluşabilec­ek zararları ise kurum tarafından karşılanır.

n Doğal afetler salgın hastalıkla­r durumların­da sendika temsilcile­riyle birlikte kriz masası kurulması ve koordineli şekilde bunlarla mücadele edilmesi için belediye yönetimi gerekli çalışmayı yapar.

n Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışan personele 150 TL iş riski primi ödenir.

n Zabıta ve itfaiye haftasına denk

gelen ayda, ilgili personelle­re 500 TL görev tazminatı ödenir.

n Salgın hastalık ve doğal afet durumların­da zorunlu hizmet veren birimlerde çalışan personele teyakkuz süresi boyunca moral ikramiyesi ödenir.

n İşveren, kötü kokuya maruz kalan personele ocak ayında 1 kez net 500 TL koku pirimi öder.

n Veznelerde çalışanlar için her ay risk primi olarak 250 TL ödenir.

n Çalışanlar­ın okula giden çocukların­a eğitim yardımı, her yıl eylül ayı başında yapılır:

1- Kreş, anaokulu, ilköğretim ve lisede eğitim gören çocuğa 500 TL ödenir.

2- Yükseköğre­nim gören çocuğa 750 TL ödenir.

n Her ay maaşa ilaveten aldığımız sosyal denge tazminatı ve ikramiyele­rdeki artışa ek olarak Ramazan Bayramı ikramiyesi taslak metne eklenmişti­r.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye