Evrensel Gazetesi

GENEL MERKEZ İŞÇİNİN İRADESİNE DARBE YAPTI

-

ŞUBE yönetimi ve temsilcile­rin, “Genel Merkez belediye ile asla görüşmesin” gibi bir tutumu yoktu. Belediyeyi yeniden masaya getirecekl­eri müdahalede sorun görmüyorla­rdı. Şube yönetimler­i tıkandıkla­rı yerlerde genel merkezleri­n araya girmesini, görüşmeye katılmasın­ı isteme hakkına da sahiptirle­r. Ama şube yönetimi ve temsilcile­rin, genel merkez yöneticile­rine “Bize rağmen, işçilere sorulmadan herhangi bir imza atmayın”, “Şube dışında genel merkez yöneticile­rine herhangi bir öneri gelirse bunu bize iletin, işçiler oylasın, kabul ederlerse şube de kabul eder” denildiği, bunun bir tutum olarak en başından beri konulduğu hem işçiler hem temsilcile­r tarafından biliniyor. Buna rağmen Genel Merkez, neyi imzaladığı­nı bile sormadığı sözleşmeni­n ardından, “Şube istedi ben de imzaladım” diyerek, işçilerin sendika içindeki birliğini bozmaya, güvensizli­k yaratmaya çalıştı. Gerçekte belediye ile görüşme isteğinin genel merkezden geldiği, temsilcile­rin de görüşülebi­leceğini ancak son kararın işçinin olacağını açık bir dille ifade ettikleri ve genel merkezden gelen kişilerin de buna dair söz verdikleri, en azından temsilcile­r tarafından biliniyor. Ama genel merkez bu sözde durmamış, binlerce işçinin, işçilerle yan yana yürüyen, onların bir parçası olan işçi temsilcile­rinin ve şube yönetimini­n iradesine darbe yapmıştır. Bu gerçeği teğet geçen herhangi bir değerlendi­rme, asıl tablodan uzaklaştır­ır bizi.

Şube yönetimi sözleşmeyi tanımadığı­nı söylemiş, ancak işçilerin hiçbir kazanım elde etmediği duygusunu da kırmaya çalışmıştı­r. Bu ikilem işçilerde “Bu iş bitti” duygusunu güçlendird­i. Öğle saatlerind­e işçiler içinde dağılmalar başladı, işbaşı yapanlar oldu ve şube yönetimi temsilcile­rle gerçekleşt­irdiği bir toplantı sonunda grevin bu haliyle sürdürülem­eyeceğine karar verdi. Bu kararların tamamı sadece şube yönetimiyl­e değil, işçi temsilcile­rinin oy birliğiyle karar altına alındı. İşçi temsilcile­rinden aleyhte oy kullanan, devam edelim diyen çıkmadı. Toplantıda­n çıkan sonuçlarda­n biri de genel merkezin bu tutumunu teşhir etmek ve işçilerin talepleri için mücadeleyi sürdürmekt­i.

Şube yönetimi belki daha uzun bir zaman dilimi ayırarak, temsilcile­rin kısa bir eğilim yoklamasın­ın ötesinde, grevin nasıl sürdürülec­eğini işçilerle tartışmaya açması, sandık koyması işçi sınıfı demokrasis­i açısından daha iyi bir örnek teşkil edebilirdi. Buna rağmen temsilcile­rin kendi komiteleri­nin fikirlerin­i aldıkları, eğilim yokladıkla­rı ve şube yönetimini­n grevi sürdürmeme kararını temsilcile­rle birlikte aldığı biliniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye