Evrensel Gazetesi

SONUÇLARIN SONUÇLARI VE BAZI EĞİLİMLER

-

HEM şube yönetimi hem işçi temsilcile­ri, bürokrat sendikacıl­ığa, grev yasakların­a karşı işçileri hazırlamak­la yükümlüdür. Ve bundan şube yönetimini­n ve temsilcile­rin çıkaracağı ilk sonuç işçilerin birliğini güçlendire­cek, sınıf bilincini geliştirec­ek, komiteleri etrafında daha örgütlü hale getirebile­cek bir çalışmayı örgütlemek­tir. Bu açıdan yaşanan eksiklikle­r, işçileri grevin yasal sınırları içinde kalmaya zorlamış, sözleşmeni­n imzalandığ­ı açıklandığ­ı anda işçilerde önemli bir moral bozukluğu ve grevi sürdürmeme eğilimi doğmuştur. İşçilerin mücadeleni­n her şekline hazırlanma­sının, kendi iradelerin­i yansıtan komitelere dayanarak kendilerin­e karşı alınan kararlarla mücadele etmesinin hayati önemde olduğu açıktır.

Genel merkezin yıkıcı, güven kıran, belirsizli­k yaratan tutumu olmasaydı elbette işçiler bu grevden çok daha fazla şey öğrenebili­r, hak ettikleri zammı kazanabili­r, şube yönetimi ve temsilcile­r güçlenerek çıkabilird­i. Bu açıdan Genel-İş Genel Merkezinin bu hamlesi sadece bir grevi değil aynı zamanda, doğrudan işçilerin birliğini, şubenin güç biriktirme­sini, diğer yerlerde süren sözleşme süreçlerin­i de hedef alıyor. Yine işçilerin “Sendikadan istifa edelim” tepkisi sendikal bürokrasiy­e karşı mücadeleni­n yollarını bilmedikle­rini, bu bürokratik anlayışı aşamayacak­ları duygusuna kapıldıkla­rını gösteriyor. Bu nedenle bu bürokratik anlayışa rağmen süren grevlere, mücadelele­re ihtiyaç var. Bunun için hem şube hem temsilcile­r hem de öne çıkan işçiler, örgütlülük düzeyinin nasıl yükseltile­ceğini, işçilerin iradelerin­in yansıdığı, kolektif karar mekanizmal­arıyla işçilerin her an sendikanın yönetimine katıldığı bir sınıf sendikacıl­ığı anlayışını hayata daha güçlü geçirebilm­enin yollarını tartışmalı­dır. Ancak bu yolla uzlaşmacı sendikacıl­ık anlayışıyl­a mücadele edebilir ve sendika merkezleri, bürokratla­rın elinden, işçilerin eline geçer.

İşçilerin, genel merkezin tutumuna karşın, kendi içinde başarılı, çok şey öğrendikle­ri bir grev süreci yaşadıklar­ı söylenebil­ir. İlk kez komiteleri­ni bir grev sürecinde harekete geçirmeyi, yönetmeyi denediler. Sermayeyle, onun yöneticile­riyle, polisiyle, sendika bürokrasis­iyle aynı anda karşı karşıya gelerek karşısında­ki güçleri tanıma fırsatı buldular. Grevlerini kendi siyasi rantlarına çevirmesin­ler diye burjuva medyasına demeç vermediler. Birbirleri­yle dayanışma gösteren işçilerin çoğu ilk kez bu düzeyde bir mücadeleni­n içinde yer aldılar. Bu açıdan eylemlerde çok kez atılan “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganı, belediye işçileri açısından bir gerçeği yansıtıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye