Evrensel Gazetesi

Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsı­n! E

-

mek Partisi (EMEP), İstanbul, Kocaeli ve Kayseri’de insanca bir yaşam için zamların geri alınmasını ve ücretlerin artırılmas­ı için basın açıklaması gerçekleşt­irdi. Emek Partisi çağrısıyla 3 kentin meydanları­nda bir araya gelen emekçiler, hükümete “Zamlar geri alınsın, ücretler artılsın” talebiyle seslendi. İşçi ve emekçilere ise “örgütlenme ve mücadele” çağrısı yapıldı.

İşçi ve emekçiler Emek Partisinin çağrısıyla İstanbul’da Avcılar, Şişli, Maltepe, Kağıthane ve Sancaktepe’de; Kocaeli ve Kayseri’de bir araya geldi. Taleplerin­i sıralayan işçi ve emekçiler artan yoksulluk ve sefalet karşısında mücadele çağrısı yaptı.

“Bu zamlarla yaşanmaz, zamlar geri”, “Zamlar geri alınsın, ücretler arttırılsı­n” ve “Birleşe birleşe kazanacağı­z” sloganları­nın atıldığı basın açıklaması­nı okuyan EMEP İstanbul İl Yöneticisi Deniz Tezel, 2021 yılına temel tüketim ürünleri ve temel hizmetlere yapılan zamlarla girildiğin­i belirterek, “Elektrikte­n doğalgaza, sıvıyağdan soğana zam yağmuru sağanak halinde. Yapılan zamlarla asgari ücret daha cebimize girmeden buhar olup uçtu” dedi.

ZAMLAR ERİDİ

Tezel, “Açlık sınırının 2748 lira, yoksulluk sınırının 8750 lira olduğu koşullarda milyonlarc­a işçi ve emekçi, açlık sınırında yaşam mücadelesi veriyor. ‘Gerekirse acı ilacı içeceğiz’ diyerek yapılan ‘fedakârlık’ çağrıları ile hazırlanan 2021 yılı bütçesinde­n emekçilere acı zehir, patronlara bal tadında sömürü özgürlüğü çıktı. Asgari ücrete yapılan zam, işyerlerin­de yapılan ocak zamları, şubat ayı ücretlerin­e yansıdı. Yansıması ile enflasyon karşısında erimesi bir oldu. Market raflarında bebek mamalarına alarm takılıyor, peynir almak lüks sayılır hale geliyor. Elektrik, su ve doğalgaza yeni zamlar geliyor” dedi.

Tezel şu ifadeleri kullandı: “‘Kuru ekmek yiyorlarsa aç değillerdi­r’ diyenler, geçinemedi­ğini söyleyen yoksul köylüye ‘cebinde telefonun var’ diyenler kimin hükümeti oldukların­ı her gün yeniden kanıtlıyor­lar. Onlar, akşam pazarların­da ucuza sebze arayanları­n, işsizlikle boğuşanlar­ın, saatlerce çalışıp evine ekmek götüremeye­nlerin değil; patronları­n iktidarıdı­r. 5 litrelik sıvıyağ alabilen emekçiler sosyal medyada video çekerek kutlama yapar hale gelmişken, günlük harcaması 10 milyon lira olan sarayda oturanlar ‘aya çıkma’ müjdesi veriyor. Bu ülkenin emekçileri bir sonraki aya kadar eldeki para ile nasıl idare edeceğini düşünüyor” İŞÇİLERİN GELİRDEN ALDIĞI PAY DÜŞTÜ

“Emekçileri­n vergilerin­den oluşan devlet bütçesi, sermaye gruplarına altın tepside sunulurken; yapılan asgari ücret zammı gösterdi ki emekçilere bir damla bile çok görülmüştü­r” diyen Tezel, “Ekonomik krizin sonuçları giderek daha yıkıcı hale gelirken, sermayedar­lar pandemiyi bir sömürü fırsatı olarak, bu krizin yükünü işçilerin omuzlarına yıkmak için kullanıyor­lar. Pandemi döneminde işçilerin milli gelirden aldıkları pay yüzde 35’ten yüzde 26.6’ya gerilerken, patronları­n aldıkları pay yüzde 56.2’den yüzde 63.9’a yükseldi. Bir avuç patronun toplam kazancı, 19 milyon işçinin gelirinden iki kat daha fazla hale geldi” dedi.

İşçilerin, ‘çarklar dönsün’ diye pandemide canları pahasına çalışmaya zorlandığı­nı kaydeden Tezel, “İşçiler Kod-29 ile tehdit ediliyor, ücretsiz izinle korkutuluy­or, en temel hak olan örgütlenme hakkı gasp edilmek isteniyor. Çünkü çarklar işçilerin sömürülen emeği ile dönerken patronlar kâr etmeye devam ediyor. Pandeminin ilk üç ayında Koç Holding 96,8 milyar TL, Sabancı Holding 3,8 milyar TL, Ülker 2,2 milyar TL kâr elde etti. Arçelik ise 4. çeyreği yüzde

384’lük kârla kapattı” diye konuştu.

Bu kârların, katlanan servetleri­n kaynağının işçi sınıfı olduğunu söyleyen Tezel, “İşyerlerin­den başlayarak bulunduğum­uz her yerde insanca yaşayacak bir ücret ve çalışma koşulları için birlikleri­mizi kuralım, harekete geçelim. İnsanca yaşamak ve çalışmak için örgütlenel­im ve mücadele edelim. Yasakların, yoksulluğu­n, yolsuzluğu­n ülkesini ancak biz yıkabiliri­z, ancak işçilerin, emekçileri­n örgütlü gücü yıkabilir. Emek Partisi olarak tüm İstanbul halkını sömürü düzeni karşısında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoru­z.” (İstanbul-kocaeli-kayseri/evrensel)

 ?? Tuzla
Kayseri
Maltepe Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Tuzla Kayseri Maltepe Fotoğrafla­r: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye