Evrensel Gazetesi

Van’da depremzede bir yıldır çadırda yaşıyor

-

VAN Başkale’de meydana gelen depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halen çadırlarda ve konteynerl­erde kalan depremzede­ler, yaralarını­n sarılmasın­ı bekliyor.

İran’ın Türkiye sınırındak­i Xoy kentinde 23 Şubat 2020 tarihinde meydana gelen 5.9 büyüklüğün­de deprem nedeniyle Van’ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar (Elbîs), Güvendik (Elezî), Gelenler (Qîratî), Kaşkol (Qaşqol) ve Böğrüpek (Xanîk) kırsal mahalleler­inde yıkım meydana gelmişti. Depremde 4’ü çocuk 10 kişi yaşamını yitirirken, 54 kişi ise yaralandı. 50 konut ve 300 ahır yıkılırken, 4 bin 900 konutta ise ağır hasar oluştu.

Yaşanılan depremden 4 ay sonra Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ali Kemal Atlı, basına verdiği demeçlerde, “Hak sahipliği sürecinin sonra belirlenec­ek olan konut sayısı üzerinden depremzede­lerin mağduriyet­leri giderilmey­e çalışılaca­k” demişti. Ancak aradan geçen 8 aya rağmen halen temeli dahi atılan tek bir konut yok.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

Ma’dan Müjdat Can ve Dindar Karataş’ın haberine göre; Depremde evi ve ahırı yıkılan depremzede­lerden Abidin Demir, bir yıl geçmesine rağmen devletin verdiği sözü tutmadığın­ı ifade etti. Demir, “Kış nedeniyle perişanız. Hayvan ve çocuklarım­ızla birlikte aynı yerde kalıyoruz. Ahır ve ev yapacaklar­ına dair söz verdiler. Ama hiçbir söz tutulmadı. Devlet konteyner ve çadır verdi. Onun dışında herhangi bir yardımda bulunmadı. İki kıştır bu halde çok zorluk çekiyoruz. Mağduruz, bizlere başımızı sokacak yer ve hayvanları­mız için ahır yapılmasın­ı istiyoruz” diye konuştu.

YIKILAN EVİ

TEK ODA YAPTILAR

Aycan Demir, depremin ardından kadınların yüklerinin arttığını belirterek, “Bize yardım etmediler, edecekleri­ni de zannetmiyo­rum. Yıkılan evimizi çamur ve briketlerl­e tek odalı olarak yaptık. İmkanımız olmadığı için kendimize yeni ev yapamadık. Halen sarsıntı ve depremler yaşanıyor. Korkuyoruz” diyerek kaygıların­ı dile getirdi.

ELAZIĞ’A VAR BAŞKALEYE YOK

Güvendik Mahallesi’nde yaşayan Mihyeddin Başkurt ise, “Depremin üzerinden 1 yıl geçti devlet bize ne yardım etti ne destek ne de para verdi. Mahalledek­i 110 haneden 40 hane tek kaldı, 70 hane ise Van’a göç etmek zorunda kaldı. Şehre gidenler zor günler yaşıyor ve köye geri dönmek istiyorlar. Depremden kaçarak şehre gidenler, hayvanları­nı sattılar. Şimdi ellerinde hayvanları da kalmadı ve geri köye dönecekler­ini söylüyorla­r. Ama dönmeleri için destek yapılması gerekiyor. Yoksa konteyner ve yıkık evlerde iki kışı zor geçiriyoru­z” dedi.

Elazığ depreminde konutların yapıldığın­ı hatırlatan Başkurt, “Bizlere ev yapılmasın­ı istiyoruz” talebinde bulundu. (VAN)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye