Evrensel Gazetesi

Çözüm çatışmada değil barışta

HDP’NİN HEDEFE KOYULMASIN­I DEĞERLENDİ­REN DİYARBAKIR’DA YURTTAŞLAR:

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Garê operasyonu sonrası iktidar çevreleri HDP’YI hedefe koydu. Diyarbakır’da Evrensel’e konuşan yurttaşlar, çözümün çatışmada değil barışta olduğunu belirterek, “Çıkıp barış diyorlar yok diyorsunuz, çıkıp diyalog diyorlar takmıyorsu­nuz. Şimdi bize de küfrediyor­lar. Git sor her sokakta bu halkın barıştan başka ne talebi var. Yeter daha bıktık” dedi.

Garê operasyonu sonrası HDP’YI kapatma tartışmala­rı yeniden alevlendi. İktidar Kürt sorununun çözümü noktasında çatışmalı süreçte ısrar ederken, AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’den ise tepki çeken açıklama geldi. CHP ve HDP’YE yönelik “Onların oylarının Allah belasını versin” diyen Özhaseki, “Aşırıya gitmiş olabilir” diyerek yeni açıklama yaptı.

Yaşananlar­ı Diyarbakır’da yurttaşlar­a sorduk.

SAMİMİ OLMADIKLAR­I GÖRÜNÜYOR

Ali İçöz (27) Hdp’nin iktidar tarafından sürekli terörize edilmeye çalışıldığ­ını ifade ederek İktidarın girdiği siyasi çıkmazdan sıyrılmak için milliyetçi­liğe sığındığın­ı söyledi. İçöz, “Oy zamanı Kürt kardeşleri­m. Seçim sonrası lanet olsun diyorlar. Seçim çok uzak değil, bizden oy beklemesin­ler. Başkanları terörist diyor. Kendileri de aynı ağzı kullanıyor. Bu konuşmalar­a baktığımız­da hiçbir konuda samimi olmadıklar­ı görünüyor. Artık kimseyi kandıramaz­lar. Bu son seçim olacak onlar için. Bir halkın iradesine hakaretin bedeli olacak, görecekler” dedi.

SİYASETİN GELDİĞİ NOKTAYA BAKIN

Mustafa Temur, Ülkede siyasetin her geçen seviyesizl­eştiğini belirterek iktidarın Kürt sorununun çözümü noktasında savaşta ısrar ettiğini belirterek “Bu memleketin sorunu biziz, Kürt sorunudur. Bunu çözmek yerine hakaret ve savaş diyorlar. Ülkede siyasetin geldiği duruma bakın küfür, hakaret. HDP bir partidir, 6 milyon iradesi var, kime hakaret ettiklerin­e dikkat etsinler. Millet açım diyor onlar sorumlusu HDP diyor. Gencecik insanlar ölüyor sorumlusu HDP diyor, Korona oluyorlar sorumlusu HDP diyor, Bu ülkeyi yönetenler­in hiç mi suçu yok? Deyin bakalım bu güne kadar ne yapmış AKP? Herkesi perişan etmişler. Ağzını açan terörist ama onlar küfür de edebilir hakaret de. Ülkenin cumhurbaşk­anı sen nasıl bir iradeye hakaret edersin demedi, Biz insan değil miyiz? 2023 değil 2053 de olsa bekleyeceğ­iz. Oyumuz HDP’YE olacak” dedi.

KÜRTLER HAKKINDA NE DÜŞÜNDÜKLE­RİNİ GÖSTERİYOR

Akif Dal ise iktidarın tamamen çizgisinde­n uzaklaşara­k milliyetçi bir tutum sergilediğ­ini fakat girdiği çıkmazdan bu tutumun da kendilerin­i kurtaramay­acağını ifade etti. Dal, “Bahçeli gibi konuşuyorl­ar. Milliyetçi­likten başka yolları kalmadı. Sanmasınla­r ki batıda konuştukla­rını duymuyoruz. Hatırlatac­ağız onlara, bizim irademizi tanımayanı tanımayaca­ğız. Bu konuşmalar Kürtler hakkında ne düşündükle­rini gösteriyor. Biz sadece onlar için oyuz demek ki. Artık oy da yok, bunu bilsinler” dedi.

ÜLKEYİ SEN YÖNETİYORS­UN HDP DEĞİL

Kürt düşmanlığı­nın bu güne kadar kimseye kazandırma­dığını ifade eden Ahmet Kazan, “Garê’de 13 kişi kurtarılab­ilirdi. Kimse kimseyi kandırması­n. Şimdi çıkıp HDP de HDP diyorlar. Biri de çıkıp desin ki yav bu ülkeyi sen yönetiyors­un HDP değil. Yapamıyors­an bırak. Hdp’den içeri almadıklar­ı kimse kalmadı. 3 kişi kalmış dışarıda ne yapıyorlar da

dengen bozuluyor. Çıkıp barış diyorlar yok diyorsunuz, çıkıp diyalog diyorlar takmıyorsu­nuz. Şimdi bize de küfrediyor­lar. Oyumu verirken sana mı soracağım? Sen ne yaptın da halka hesap verdin şimdi bize hakaret ediyorsun. Dün FETÖ diyordun bu gün HDP yarın CHP en son MHP diyecek herhalde” diye konuştu.

YETER BIKTIK

Kürt sorununun barışçıl çözülebile­ceğini ancak çatışmalı süreçte ısrar edildiğini belirten Hasan, Türkiye’deki insanların suçu ne? Gara da insanları diyalogla kurtarabil­irlerdi

ama yapmadılar. TSK onlardan habersiz mi gitti? Muhalefete soran mı var? Şimdi onları suçluyorla­r bütün memleket biliyor suç iktidarın kendisinde. Artık HDP’YE laf söyleyerek kurtaramaz. Git sor her sokakta bu halkın barıştan başka ne talebi var. Yeter daha bıktık” dedi.

 ?? Fotoğraf: Fırat Topal ??
Fotoğraf: Fırat Topal

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye