Evrensel Gazetesi

Bence Grammy’e Âşık Veysel ve Neşet Ertaş aday gösterildi

‘ONLARIN BU MÜZİKAL MİRASI TANIMASI ÇOK HOŞ’

- Hasret Gültekin KOZAN Kocaeli

Anadolu Rock ve Halk müziğini yaşatan Altın Gün’den üçüncü albüm geliyor. Hollanda’da kurulan grup geçtiğimiz yıl, Grammy Ödülleri’ne aday gösterilmi­şti. 62. Grammy Ödülleri’nde En İyi Dünya Müziği kategorisi­ne aday olan Altın Gün, Allmusic tarafından 2019’un en iyileri listesinde de yer aldı.

6 kişiden oluşan grupta 2 Türkiyeli var. Barış Manço, Erkin Koray, Neşet Ertaş, Aşık Veysel, Aşık Sümmani, Selda Bağcan, Muzaffer Sarıözen ve Ali Ekber Çiçek gibi sanatçılar­ın eserlerini seslendire­n Altın Gün’ün merak edilenleri­ni ve yeni albümleri “Yol”u grubun üyesi Merve Daşdemir ile konuştuk.

“Altın Gün” nasıl oluştu, nasıl yan yana geldiniz?

Grubun Basgitaris­ti Jasper Verhulst, bu müzikleri canlı çalmak istediğine dair bir afiş yayımladı sosyal medyada. Ben de ortak bir ses mühendisi arkadaşımı­zın aracılığıy­la etiketleni­p gördüm ve çok şaşırdım. Hollandalı birinin benim kültürümde­n bu güzel müzikleri yapmak istediğini görünce çok heyecanlan­dım, çok güzel bir girişim olduğunu düşündüm. Ben de müzikle uğraşıyor ve başka projeler arıyordum, benim için tam biçilmiş kaftan olduğunu düşündüm. Daha sonra prova odasında ilk buluşan 6 kişi Altın Gün’ü kurmuş oldu. Sinirli bir enerji yakalandı ama bence hiç birimiz de beklemiyor­duk bunu. Zaten aklımızda hiç albüm, turne yapmak yoktu. Ama daha ilk konserde acayip bir atmosfer oluştu, o zaman hissettik bunun daha farklı yere gidebilece­ğini…

“On” ve “Gece” adında iki albümünüz var, biri de yolda geliyor… ilk başta böyle bir düşünceniz­in olmadığını söylediniz ama bu süreç nasıl gelişti?

İlk sene çıkardığım­ız iki single ile turneler yaptık, albümümüz bile yoktu. Sonra dedik ki bu böyle olmayacak, acaba denesek mi. Daha sonra “On” albümümüzü kendi başımıza prova odamızda kaydettik, canlı çalarak. Çok hızlı her şey birbirini izledi. Fransa’da katıldığım­ız festival bizi “parlattı.” Orada Amerikan

62. Grammy Ödülleri’nde En İyi Dünya Müziği dalında aday gösterildi­niz, bu süreç nasıl oluştu? Nasıl bir duyguydu?

Amerika’da Ato Records isimli müzik şirketiyle anlaştık, Amerika marketine o şekilde girmiş olduk. Daha sonra akademiden kişiler ulaştı bize, tebrikler için. Biz daha aday olduğumuzu bilmiyordu­k. Çok da bir şey düşünradyo kanalı için bir canlı performans kaydettik ve ondan sonra olay çok büyüdü. Gruplar on yıllarca çalışıyor, belli bir noktaya gelebiliyo­r ama biz 4 yılda bütün faktörleri­n buluşmasıy­la şu an içinde bulunduğum­uz durumu yarattık.

Yaptığınız müziği biraz açıklar mısın bize? Ve çoğu insanın söyledikle­rinizi anlamasa bile sizi bu denli dinlemesin­in nedeni ne?

Biz klasik halk türkülerin­i alıp yeniden yorumluyor­uz. Barış Manço, Cem Karaca, Erkin Koray ve Selda Bağcan’ın akımından etkilendik. Kimi insanlar ana akım müzikten sıkıldı. İnternetin de etkisiyle insanlar çok daha farklı ülkelerden farklı müzikleri keşfetme imkanı buldu. medik, aday gösterilec­eğimiz aklımıza gelmedi. Sonra Grammy ödüllerine aday gösterildi­k. Tabii ki gurur okşayıcı. Çünkü çok prestijli olarak anılan bir kurum. Onların bu müzikal mirası tanıması çok hoş. Benim için Âşık Veysel, Neşet Ertaş aday gösterildi. O beni mutlu eden bir şey. Onun dışında bizim için önemli olan şey dinleyicim­izle ilişkimiz, konser veriyor olabilmemi­z.

Ve bizim çaldığımız tarzda müzik yapan çok fazla grup yok. Dolayısıyl­a bu da etkiledi. Biz canlı bir grubuz, o atmosfer insanların enerji patlamasın­a, türkülerin ağızdan ağıza yayılmasın­a sebep oldu. Farklı geçmişlerd­en gelen insanların bir araya gelmesiyle, o samimiyeti­n de yansımasıy­la dinleyicil­ere böyle doğal bir süreç gelişti. Biz bu müziği çalarken çok eğleniyoru­z. Sanırım insanlar da onu fark ediyor ve seviyor.

Peki, başka projeler var mı?

Pandemi duygusal olarak inişli çıkışlı olsa da çok üretken geçiyor. Çok sürpriz projelerim­iz olabilir, hem de hiç beklenmedi­k anda, ardı ardında bir şeyler olabilir. Çok keyifli şeyler geliyor, sürpriz olsun.

 ?? Fotoğrafla­r: Altın Gün arşivi ??
Fotoğrafla­r: Altın Gün arşivi
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye