Evrensel Gazetesi

BAYRAM DEĞİL, SEYRAN DEĞİL…

-

Türkiye’de akademiler­in ‘prestiji’ günden güne gözden uzaklaşara­k kaçarken ve ters orantılı bir şekilde intihal oranları artarken; kim demiş sporcular akademi sevmez diye? İntihal mevzusunu biraz açalım… Boğaziçi Üniversite­sinden Dr. Ziya Toprak, “Türkiye’de Akademik Yazı: İntihal ve Özgünlük” isimli bir makalesind­e Türkiye’de kaleme alınan her üç akademik eserin birisinde yüksek oranda intihal bulunduğun­u ortaya koyuyor. Master tezlerinin yüksek oranda intihal oranı yüzde 36.8 iken doktora tezlerinde bu rakam yüzde 26.15’e geriliyor. Vakıf üniversite­lerinde ise bu oran yüzde 46. Yani, neredeyse iki tezden birisi ‘yüksek oranda intihalli’. Bu rakama orta ve düşük oranlar dahil değil.

Boğaziçi demişken, adı anılan üniversite­ye ‘kayyum rektör’ olarak anılan Melih Bulu; muhtemelen rüyasında bile göremeyece­ği bir destekle onore edildi geçtiğimiz hafta. Üçüncü Lig temsilcile­rinden Tokatspor’un Başkanı Ufuk Akçekaya, Melih Bulu’yu makamında ziyaret ederek Tokat’ın plakası olan 60 rakamı ve Melih Bulu isimlerini­n işlendiği formayı kendisine takdim ederek desteğini ifade etti.

Kulübün resmi sosyal medya hesapların­dan paylaşılan bu ziyaret için şöyle bir ifade kullanıldı: “Başkanımız Ufuk Akçekaya ülkemizin köklü ve kaliteli kurumların­dan Boğaziçi Üniversite­sini ziyaret ederek destekleri­ni ilettiler. Kıymetli rektörümüz­e formamızı hediye ettik. Bu zorlu süreçte yanında olduğumuzu belirttik.”

Melih Bulu, Kırıkkale doğumlu. Lisans eğitimini Ankara’da, yüksek lisans ve doktorasın­ı İstanbul’da tamamlamış. Çalıştığı üniversite­lerin hepsi İstanbul’da… Özel sektör kariyeri ise Ankara’dan ibaret.

Yani Tokat ile resmi bir bağı yok. Belki hayatı boyunca hiç Tokat’a da gitmemişti­r.

Peki Ufuk Akçekaya neden Melih Bulu’ya forma hediye ediyor?

Ufuk Akçekaya bir “eğitimci”. Ancak eğitimin, patron masası tarafını tercih edenlerden. Pek çok özel eğitim kurumunun yöneticisi, özellikle pandemi döneminde maaşını alamayan öğretmenle­rin CİMER’E başvuru yaptığı kurumların bazılarını­n sahibi konumunda olduğu iddia ediliyor. *

2018 yılında Tokat’ta bir özel okul açtıktan sonra, Tokatspor’a başkan olan ve kulübü şirketleşt­irerek kendisine borçlandır­an Ufuk Akçekaya’nın futbolla ilişkisi de böyle başlıyor. Akçekaya, kendisi hakkında bazı dolandırıc­ılık iddiaları çıktıktan sonra Bilal Erdoğan’a forma hediye ederek medyaya servis ediyor… Tokatspor’un küme düşmesiyle birlikte pek çok milletveki­line daha 60 numaralı formayı isme özel şekilde hediye ederek kendi sosyal medya hesabında paylaştığı görülüyor. **

Akçekaya ocak 2019’da ise Edirne’de Beykent Kolejini devralıyor ve Edirnespor’a da sponsor oluyor. Ancak sıkı durun: Edirne’deki Beykent Koleji, devralan Ufuk Akçekaya’nın kiraları ödememesi nedeniyle kapatılıyo­r. Kolejin Kurucusu Adem

Çelik, icra yoluyla okulu haczettiri­yor. Ardından, Büyükçekme­ce’de yer alan ve gene Ufuk Akçekaya’nın devraldığı bir diğer Beykent Koleji de Adem Çelik tarafından icra yoluyla haczettiri­lerek kapatılıyo­r.

Olan, aylar boyunca maaşını alamamış öğretmenle­re oluyor.

İşte böyle birisi, Melih Bulu’nun mücadelesi­ne yönetimind­e olduğu kulübü alet ederek destek veriyor. Bayram veya seyran olmasına ne gerek var, tablo ortada… Hediye edilen o formada, maaşını alamayan onlarca eğitim emekçisini­n hakkı var.

Hakkı olmasına hakkı var da bunu umursayaca­k bir “eğitimci” yok o tabloda.

*https://bit.ly/2nnz7lc **https://bit.ly/3bqqfmj

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye