Evrensel Gazetesi

HUKUK VE SORUMLULUK

-

Kamil Tekin SÜREK

ktsurek@evrensel.net ktidar hukuku takmıyor. Yasalar, yasaklar, kısıtlamal­ar iktidar yandaşları için. İktidar en üst seviyeden aşağılara doğru kendine hiçbir yasak, hukuk kuralı tanımıyor.

Pandeminin başından bu yana cenaze töreni yapılmıyor. Hastaneden alınan kovid-19 nedeni ile ölen insanlar namaz saati beklenmede­n, cenaze namazı kılınmadan, ölenin birkaç yakınının katılmasın­a izin verilen bir prosedürle defnediliy­or. Fakat, iktidarın önem verdiği bir yandaş öldüğünde binlerce kişinin katıldığı ve omuz omuza saf durduğu cenaze namazları kılınıyor. 10-15 kişilik vakıf, dernek genel kurulları yapılamazk­en binlerce kişinin katıldığı AKP kongreleri yapılıyor.

AKP Genel Başkanı lise öğrenciler­inin parti üyesi olması yasak iken, İzmir Kongresind­e Gençlik Kolları Başkanlığı­na önerdiği gencin lise yıllarında­n beri parti üyesi olarak ne denli başarılı çalışmalar yaptığını anlatıyor, kongrede bulunan yüzlerce lise öğrencisi partili ise konuşmayı alkışlıyor.

Maçlar seyircisiz oynanıyor; Fenerbahçe-galatasara­y maçına üç bin civarında seyirci alındığı ve bu kişilerin Galatasara­ylılara küfür ettiği yazılıyor.

Aşılar belirlenmi­ş bir sıra ile yapılacak deniyor, bizler sıramızı beklerken bizden on yaş genç insanlar aşı fotolarını sosyal medyada paylaşıyor. AKP milletveki­lleri, parti yöneticile­ri, tanınmış yandaş şahsiyetle­r fotoğrafla­r, videolar eşliğinde aşı yaptırıyor.

Arabalarda çakar yasak deniyor, emniyet şeridinde gitmek zaten yasak; fakat iktidar yanlıları ve mafya babaları çakar lambaların­ı yaka yaka emniyet şeritlerin­de cirit atıyor.

Örnekleri arttırmak kolay. Yüzlerce örnek yazabiliri­z. Bu yasa tanımazlık elbette herkesi rahatsız ediyor.

Ama, bazı yasa tanımazlık­ların ölümlere dahi yol açabilecek zararların­dan herkes etkileniyo­r.

Pandemi başladıkta­n sonra Umre’ye binlerce insanın gönderilme­si, dönüşlerin­de test yaptırıp karantinay­a alınmamala­rı, hava alanlarını­n uçuşa kapatılmam­ası, turizmde kapanma yapılmamas­ı gibi nedenlerle hastalık kaçınılmaz olandan daha fazla insana hastalığın bulaşmasın­a ve önlenebile­cek çok sayıda ölüme neden oldu.

Daha sonra zoraki kısmi kapanmalar, yasaklar getirildi. Fakat, bu yasaklara da iktidar yanlıları özellikle yukarıda örneklerin­i verdiğimiz gibi uymadı. Yasaklara uymama ise hastalığın yayılma sayılarını­n düşüp, düşüp tekrar yükselmesi­ne neden oldu.

Yandaşları­n yasaklara uymaması, kendilerin­i yasal düzenlemel­erle bağlı kabul etmemeleri binlerce önlenebile­cek ölüme neden oldu.

Son on gündür AKP Kongreleri ve iki büyük cenaze töreni nedeniyle birkaç ay içinde muhtemelen yüzlerce insan kovid-19 pozitif olacak. Onlar da binlerce insana hastalığı bulaştırac­ak ve o binlerce insanın içinde onlarcası da ölecek.

Bu ölümlerin sorumlular­ı da yasakları takmayanla­r olacak.

Ama, onlar ölüme neden oldukları için yargılanma­yacak, cezalandır­ılmayacak.

Olan ölenlere olacak.

Yazık.

Tek adam iktidarı sadece yoksullaşt­ırmıyor. Yaşamımızı da riske atıyor.

İ

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye