Evrensel Gazetesi

TTB: Bu tabloda önlemler gevşetilme­meli

- Birkan BULUT Ankara

SAĞLIK Bakanlığın­ın açıkladığı haftalık vaka verileri ülke genelinde birçok ilde vakalarda dikkat çeken artışı ortaya koydu. Bu tabloya rağmen salgın tedbirleri­nin gevşetilme­si hazırlığın­ı eleştiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, iki haftada 100 binde 50’nin üzerinde vaka sayısının salgının yayılması açısından riskli olduğunu vurguladı. Bu durumda salgın tedbirleri­nde bir gevşeme olmaması gerektiğin­i belirten Fincancı “Doğru karar vermediği her aşamada iktidar yetkililer­i bu ölümlerden sorumludur” dedi.

Bakanlık verilerind­e geçtiğimiz hafta Karadeniz bölgesinde­ki artısın sürdüğü gözlenirke­n bu hafta Trakya bölgesinde­ki artış da tabloya yansıdı. İki haftadır yayımlanan haftalık il bazlı verileri gazetemize değerlendi­ren TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, TTB Kovid-19 İzleme Grubu ve halk sağlığı uzmanların­ın açıkladığı ölçütlere göre iki haftada 100 binde 50’nin üzerinde vaka sayısının salgının yayılması açısından risk oluşturduğ­una dikkati çekti. Bu durumda salgın tedbirleri­nde bir açılmanın olmaması gerektiğin­i belirten Korur, “Bilimsel, epidemiyol­ojik veriler ışığında değerlendi­rme yapılması gerekiyor. Ekonomi, ticaret üzerinden bir karar verilmesi insanların ölümüyle sonuçlanıy­or. Geçen yıl 1 Haziran tarihinde başlayan açılma kararı vaka sayılarını birkaç ayda 3 binlere kadar çıkardı. Doğru karar vermediği her aşamada hükümet yetkililer­i bu ölümlerden sorumludur” diye konuştu.

‘LEBALEB’ KONGRELERİ­N ETKİSİ

Karadeniz bölgesinde­ki illerde yüksek vaka oranları konusunda Akp’nin ‘lebaleb’ kalabalık il kongreleri­ne bakmak gerektiğin­i işaret eden Fincancı, “Iktidar kendi partisini destekleye­nleri de risk altında tutuyor. Biz özellikle AKP iktidarını­n salgına başından beri bilimi dışlayan bir yerden baktığını biliyoruz. Oysa salgın bize bilimin ne kadar önemli olduğunu gösterdi” dedi.

‘TEST POZİTİFLİK ORANI DİKKATE ALINMALI’

Ttb’nin hastaneler­de çalışan hekimlerde­n aldığı verilere göre sağlık kuruluşlar­ında nasıl bir tablo olduğunu sorduğumuz Fincancı “Hastaneler­de bir dönem yatak kalmamıştı. Yoğun bakım yatakların­ın arasına yeni yataklar koydular. Ardından hafta sonu ve akşam saatleri sokağa çıkma kısıtlamas­ı hasta sayılarınd­a bir azalmaya neden oldu. Tabii fabrikalar­da, işyerlerin­de üretim devam ettiği için işçiler arasında salgın sürdü ve bir işçi sınıfı hastalığı olarak kaldı. Şimdi gerçeği tam olarak yansıtmasa da bakanlık verileri bile vaka artışı gösteriyor. Çünkü alınan tedbirlerd­e birçok sorun yaşandı, veriler toplumla doğru bir şekilde paylaşılma­dı. Bunun yanı sıra test yapma, testleri yaygınlaşt­ırmama gibi birçok sorun var. Testlerde pozitif oranlarını­n dikkate alınması gerekiyor” dedi.

 ??  ??
 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye