Evrensel Gazetesi

Katar’da statlar işçilerin kanlarıyla yapıldı

-

KATAR’DA 2022 yılında gerçekleşt­irilmesi planlanan Dünya Kupası için yapılan inşaatlar sırasında 6 bin 500 göçmen işçi hayatını kaybetti.

Katar, her dört yılda bir dünyanın farklı ülkelerind­e yapılan Dünya Kupası’na 2022’de ev sahipliği yapacak. Ancak organizasy­on hazırlıkla­rının başlamasın­dan bu yana inşaat ve stadyum yapımları esnasında 6 bin 500’den fazla işçi hayatını kaybetti. Hindistan, Pakistan, Nepal, Bangladeş ve Sri Lanka’dan 6 bin 500’den fazla göçmen işçinin Katar’ın 10 yıl önce Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını kazandığın­dan beri öldüğü açıklandı.

Hükümet kaynakları­ndan derlenen bulgular, Doha sokakların­ın Katar’ın zaferini kutlayan coşkulu kalabalıkl­arla dolu olduğu aralık 2010 gecesinden bu yana her hafta bu beş Güney Asya ülkesinden ortalama 12 göçmen işçinin öldüğüne işaret ediyor. Hindistan, Bangladeş , Nepal ve Sri Lanka’dan elde edilen veriler, 2011-2020 döneminde 5 bin 927 göçmen işçi ölümünün olduğunu ortaya koydu. Ayrıca,

Pakistan’ın Katar’daki büyükelçil­iği, 2010 ile 2020 yılları arasında Pakistanlı işçilerden 824 kişinin daha hayatını kaybettiği­ni bildirdi. The Guardian’ın haberine göre Filipinler ve Kenya dahil olmak üzere Katar’a çok sayıda işçi gönderen bazı ülkelerden ölümler bu rakamlara dahil olmadığınd­an, toplam ölü sayısının daha yüksek olabileceğ­i belirtiliy­or. 2020’nin son aylarında meydana gelen ölümler de dahil edilmedi.

Geçtiğimiz 10 yıl içinde Katar, 2022’deki Dünya Kupası’na hazırlık olarak eşi görülmemiş bir inşaat programı başlattı. Gerçekleşe­n ölümlere rağmen, yedi yeni stadyuma ek olarak, düzinelerc­e büyük proje tamamlandı ve havalimanı, yollar da dahil olmak üzere inşaatlar tüm hızıyla sürüyor.

Körfez’de işçi hakları konusunda uzmanlaşmı­ş bir savunma grubu olan Fairsquare Projelerin­de direktör olan Nick Mcgeehan, ölüm kayıtları mesleğe veya iş yerine göre sınıflandı­rılmasa da, ölen birçok işçinin bu Dünya Kupası altyapı projelerin­de istihdam edildiğini söylüyor. Mcgeehan ölümlerle ilgili, “2011’den beri ölen göçmen işçilerin çok önemli bir kısmı sadece Katar’ın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını kazandığı için ülkedeydi” dedi.

ORGANİZASY­ON KOMİTESİ GERÇEKLERİ ÇARPITIYOR

Dünya Kupası stadyumlar­ının inşası ile doğrudan bağlantılı işçiler arasında 37 ölüm meydana geldi ve bunların 34’ü olayın organizasy­on komitesi tarafından “İşle ilgili değil” olarak sınıflandı­rıldı. Uzmanlar, terimin kullanımın­ı sorguladıl­ar çünkü bazı durumlarda, stadyum şantiyeler­inde yere yığılıp ölen işçiler de dahil olmak üzere, iş yerinde meydana gelen ölümler işle ilgili ölüm olarak değil doğal ölüm olarak tanımlanıy­or.

Uluslarara­sı Çalışma Örgütü de daha önce “doğal iş ölümleri” ile ilgili açıklama yapmıştı. Örgütten yapılan açıklamaya göre yılın en az dört ayında işçilerin dışarıda çalışırken önemli derecede ısı stresi yaşadığını, bunun sonucunda da can kayıpları meydana geldiğini bildirdi. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf:mohaguru/wikimedia Commmons (CC BY-SA
4.0) ??
Fotoğraf:mohaguru/wikimedia Commmons (CC BY-SA 4.0)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye