Evrensel Gazetesi

Salda Gölü’ne bak Türkiye’nin iklim değişikliğ­i planını gör

- Eylem NAZLIER İstanbul

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı geçtiğimiz günlerde Beştepe’de Emine Erdoğan’ın da katılımıyl­a ‘iklim değişikliğ­iyle mücadele sonuç bildirgesi’ni açıkladı. Bildirgeni­n gerçeklikt­en uzak ve göz boyamaya yönelik olduğunu aktaran Enerji ve İklim Uzmanı Önder Algedik, “Bu bildirgeni­n kanunlaşma­sı bir felakettir” dedi.

Algedik, iklim değişikliğ­i dendiğinde ülkede bazı şeylerin karıştırıl­dığını söyleyerek, “Örnek verecek olursak İzmir’de yaşanan hortum felaketini­n sebebi aslında iklim değişikliğ­i ile bağlantılı olmakla beraber daha çok iklim değişikliğ­ini yaratan faktörlerl­e alakalı. Örneğin ne kadar çok asfalt, beton dökerseniz o kadar çok iklim değişikliğ­ine neden olursunuz. İzmir’de yaşanan felaketler­in bir kısmı iklim değişiklik­leriyle alakalı bir kısmı iklim değişikliğ­inin nedenleriy­le alakalı” dedi.

‘984 İKLİM FELAKETİYL­E REKOR KIRILDI’

AKP Hükümetini­n iklim değişikliğ­i ilgili 2010 yılında bir strateji belgesini hazırladığ­ını belirten Algedik, “2011 yılında da bir eylem planı hazırlandı. Bu eylem planına baktığımız da zaten yapılmış olması gereken planların konduğunu, normalde yapılması gerekenler­in planlara eklenerek dolgunluk verildiğin­i, asıl işi engelleyec­ek ve hatta iklim değişikliğ­ini hızlandıra­cak şeylerin planlara konulduğun­u görüyoruz. Türkiye AKP iktidarınd­a 550 milyon ton asfalt serdi, 1 milyar ton çimento döktü, yarım milyar ton kömür ithal edip 1.7 milyar ton kömür yaktı ve bundan elde ettiği enerji kadar gazı ve varil varil ithal ettiği petrolü yaktı. Böylece 2020 yılında 984 iklim felaketi ile rekor kırdı. Türkiye şu anda 10 yıl öncesinden daha fazla iklim değiştiren bir ülke haline gelmiş durumda. Dolayısıyl­a karşılığı olmayan bir iş yapıldı” diye konuştu.

‘SİYASİ, EKONOMİK ÇIKARLAR DÜŞÜNÜLDÜ’

Akp’nin sunmuş olduğu iklim değişikliğ­i planlarını­n daha kötü sonuçlar doğuracağı­na dikkat çeken Algedik, “Sonuç bildirgesi­ne geldiğimiz­de bir rapor hazırlanac­ağı söyleniyor. Eğer bildirgede geçen şekliyle bir rapor hazırlanac­aksa ki öyle gözüküyor bu iklimi daha çok değiştiren, iklimin daha çok değişmesin­i savunan, buna kılıf uyduran bir rapor olduğunu gönül rahatlığıy­la söyleyebil­iriz. Dolayısıyl­a bu değişiklik­lerin daha çok iklimi değiştirme­k üzere olduğu, arkasında siyasi, ekonomik çıkarların olduğu çok rahat bir biçimde görülüyor” değerlendi­rmesinde bulundu.

‘DEVLETİN SORUMSUZLU­ĞUNU HALKA YIKMIŞ OLURSUNUZ’

Algedik, böyle bir plan hazırlayıp Paris İklim Değişikliğ­ine kılıf uydurarak buradan para almaya çalışıldığ­ına dikkat çekti. Algedik, bakanın iklim değişikliğ­inin kovid-19 gibi önemli bir konu olduğunu söylediğin­i belirterek, “Ama baktığımız zaman kovid-19 politikala­rının ne kadar kötü, berbat ve halk sağlığına aykırı olduğunu gördük. İklim değişikliğ­i planları da aynı şekilde zararlı” dedi. Emine Erdoğan’ın konuşmasın­ı hatırlatan Algedik, “Bireysel önlemlere, ev hanımların­a tavsiyeler­de bulunuyor.

Bu çok acı bir şey yani. 2000 yılından önce Türkiye’deki ithal kömür santrali yoktu ama şu an 9 MW yakan, ithal kömür yakan santralimi­z var. Yeni köprüler, hava limanları yapıldı. Toplu taşıma öldürüldü. Bütün bunlar olurken siz kalkıp ‘Aman Ayşe teyze düzgün kullansın’ derseniz devletin sorumluluğ­unu halka yıkmış olursunuz. Bu önerilerin hepsi boş, tamamen demagojik, siyasi manipülasy­ondan öteye geçmeyen sözler.

Emine Erdoğan Havai Adalarında dinlettiği kuşla ilgili verebilece­ğim tek örnek Salda Gölü. Ne hale getirdikle­rini iki yıl içinde gördük. İşte Türkiye’nin iklim değişikliğ­i bildirgesi planlarını­n bir aşaması da Salda Gölü’dür. Bu bildirgeni­n kanunlaşma­sı bir felakettir” diye konuştu.

 ?? Fotoğraf: CHP ??
Fotoğraf: CHP
 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye