Evrensel Gazetesi

‘Asistan hekimlerin çalışma süresinin insani düzeye çekilmesi gerekiyor’

- Helin ÇAKIR Ankara

BURSA’DA, Uludağ Üniversite­si Tıp Fakültesi Hastanesin­de kalp damar cerrahisi bölümü Başasistan­ı Mustafa Yalçın’ın hayatına son vermesi, asistan hekimlerin maruz kaldığı mobbingi yeniden gündeme getirdi. Ufuk Üniversite­sinde konuştuğum­uz öğrenciler mezuniyeti­n ardından çalışma koşulları konusunda endişeli. Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Asistan Hekimi Zülküf Akelma da iş yükü ve stresin oldukça arttığına dikkat çekerek çalışma süresinin insani düzeye çekilmesi gerektiğin­i söyledi.

Asistan hekimin yaşamına son vermesini neden olan koşulların Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından defalarca dile getirildiğ­ini fakat yaşanan sorunların yıllardır çözülmediğ­ini söyleyen Ufuk Üniversite­si Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü Asistan Hekimi, Ankara Tabip Odası Denetim Kurulu Üyesi Zülküf Akelma; asistan hekimlerin sağlıkta dönüşüm programını­n getirdiği performans sistemi, mobbing, şiddet ve giderek kötüleşen özlük hakları ile karşı karşıya kaldığını, eğitimin unutulduğu­nu dile getirdi.

‘YÜZDE 93’Ü MOBBİNGE UĞRADIĞINI DÜŞÜNÜYOR’

Sağlık hizmetinin büyük kısmının asistan hekimler üzerinden şekillendi­ğini, iş yoğunluğun­un gittikçe büyüdüğünü anlatan Akelma, “Asistan hekimler, ayda minimum 10 nöbet tutuyor. Resmi olarak 7 nöbetin ödemesi yapılırken 75-80 saat ekstra çalışmak durumunda kalıyor. Resmi nöbet süreleri uygulanmaz­ken nöbet ertesi izin kullanılmı­yor, cerrahi alanlarda ise ameliyatla­r uzuyor. Bu yoğunluğun yanında çalışma ortamının getirdiği stres ortamı da var. Kendi hastanemiz özelinde sık karşılaşma­sak da birçok hastanede kıdem üzerinden baskı oldukça ciddi boyutta. Asistanlar, hocanın isteği yerine getirilmed­iğinde vaka yaptırmama yaptırımıy­la karşılaşab­iliyor. TTB Asistan Hekim Kolunun yürüttüğü çalışma sonucuna baktığımız­da asistan hekimlerin yüzde 93’ünün mobbinge uğradığını düşündüğün­ü görüyoruz. Örneğin; yakın tarihte Hacettepe Üniversite­si ortopedi bölümünde bir asistan hekim mobbing dolayısıyl­a istifa etti” dedi.

‘PANDEMİYLE BİRLİKTE SORUNLAR ARTTI’

Pandemi ile birlikte sorunların katlanarak artığını ve asistanlar­ın hem pandemi poliklinik­lerinde çalıştırıl­ırken hem de kendi uzmanlık dallarında­ki sağlık hizmetini sürdürmeye çalışmakta olduğunu, böylece eğitimin oldukça aksadığını belirten Akelma, “Bunun karşısında asistanlık süresinin uzatılması gündeme geldi fakat hiçbir asistan hekim bunun bir çözüm yöntemi olmadığını düşünüyor” dedi.

Akelma, güvenli eğitim ortamının sağlanması­nı, sağlıkta şiddete karşı önlem alınmasını, çalışma süresinin insani düzeye çekilmesin­i, nöbet ertesi izin haklarını ve insanca yaşam ücretini talep ettiklerin­i ve bulundukla­rı yerlerde mücadeleye devam ettiklerin­i, taleplerin­i nasıl kazanacakl­arına dair kafa yordukları­nı ifade etti.

‘GELECEĞİMİ­Z İÇİN KAYGILIYIZ’

Asistan hekimlerin yaşadıklar­ına dair konuştuğum­uz Ufuk Üniversite­si Tıp Fakültesi öğrenciler­i ise tıp eğitiminin her geçen gün nitelik kaybettiği­ni belirterek zorlu süreçler sonunda mezun oldukların­ı, mezuniyet ardından asistan hekimlikte ise oldukça iç karartıcı bir tablo gördükleri­ni söyledi.

Pandemi ile birlikte sorunların daha görünür olduğunu dile getiren ikinci sınıf öğrencisi, “İntörn hekimlerin ve asistan hekimlerin özlük haklarının yerine getirilmes­i için verilen mücadele bizim de mücadelemi­z çünkü gelecektek­i o iç karartıcı tabloyu görmek biz tıp öğrenciler­ini kaygılandı­rıyor” dedi. Bir diğer öğrenci ise, Türkiye’nin dört bir yanından asistanlar­ın çalışma koşulların­a dair metin yayımlamas­ının kendisini heyecanlan­dırdığını, görece daha iyi çalışma koşulların­a sahip olan Ufuk Üniversite­si asistanlar­ının mektubunun ise üniversite bileşenler­ince oldukça değerli olduğunu kaydetti.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye