Evrensel Gazetesi

‘Çıplak arama insanlık suçudur’

-

CEZAEVLERİ­NDE kadınlara dönük çıplak arama dayatmalar­ı tartışma konusu olmayı sürdürürke­n Balıkesir Edremit’te kadınlar basın açıklaması yaparak “Çıplak arama insanlık suçudur” dedi. Cumhuriyet Meydanında bir araya gelen Edremit 8 Mart Kadın Platformu bileşeni kadınlar “Mağdur iken suçlu, şikayetçi iken sanık yapılıyor bu ülkede kadınlar” diyerek AKP Grup Başkanveki­li Özlem Zengin’in çıplak aramaya maruz kalan kadınları hedef almasına tepki gösterdi.

Hükümete “Çıplak arama bir gerçek, ki cezaevleri­nde herkesin başına geliyor. Kaldı ki yasal düzenleme var bu doğrultuda. O nedenle böyle bir şey yok diyerek insanları bu durumun var olduğunu kanıtlamak durumunda bırakan sizsiniz” diyerek seslenen kadınlar, bu tip uygulamala­ra maruz kalan kadınların hali hazırda yaşadığı zorlukları­n ötesinde bir de resmi makamlar tarafından adeta sorguya çekildiğin­i vurguladı.

‘DEVLET İŞKENCENİN NE ZAMAN DİLLENDİRİ­LDİĞİNE BAKMAZ’

“Onursuz mu şimdi bu ülkede yaşayan kadınların çoğunluğu. Namussuzla­r mı hemen adli başvurular­da bulunmadık­ları için?” diye soran Edremitli kadınlar, “Mağdur iken suçlu, şikayetçi iken sanık yapılıveri­yor birden bu ülkede kadınlar. O yüzden cesaretlen­meleri gerekiyor, o yüzden dayanışma ağlarına, kadın örgütlerin­e, sendikalar­a ihtiyaç duyuyorlar. Çünkü sizin devletiniz inanmıyor kadınlara, çünkü kurduğunuz ataerkil, kadın düşmanı sistem aynen sizin yaptığınız gibi her zaman sürekli ama sürekli kadınları suçluyor” dedi.

Özlem Zengin'in sözlerini unutmayaca­klarını söyleyen kadınlar, “Yurttaşın yaşadığı işkencenin ne zaman dillendiri­ldiğine bakılmaz. İşkence, cinsel saldırı suçtur tüm bunlardan bağımsız. Bu ülkenin onurlu kadın ve erkekleri elbet yaşanabili­r bir ülke inşa edecek” dedi. (BALıKESIR/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye