Evrensel Gazetesi

Bağlayıcı sözleşmeyl­e grev hakkı da tehlikede

- Birkan BULUT Ankara

696 sayılı KHK’DE 6356 sayılı Yasa’ya eklenen bir madde ile birlikte işçi konfederas­yonları ile hükümet arasında imzalanan çerçeve anlaşma protokolü bağlayıcı hale getirildi. Yasaya göre protokolün imzalanmas­ı zorunlu değil ama imzalanırs­a bu maddeye göre grev hakkı da tehlike altında.

Türk-İş ve Hak-İş ile hükümet arasında geçmişte “centilmenl­ik” anlaşması, fakat 696 sayılı KHK ile bağlayıcı nitelikte olan çerçeve anlaşma protokolü imzalanırs­a, sendikalar­ın toplu pazarlık süreci sınırlanac­ak. 2021 yılında kamu işçilerini­n toplu sözleşmesi­ndeki bu durumu değerlendi­ren Dr. Murat Özveri, böylece grev hakkının da ortadan kaldırılmı­ş olacağını söyledi.

Türk-İş ve Hak-İş ile hükümet arasında kamu işçileri için yapılan toplu pazarlığın görüşmeler­i bağlı sendikalar tarafından iş kolları düzeyinde önümüzdeki aylarda başlayacak. 24 Aralık 2017 tarihinde yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kadroya alınan işçilerin de katılımıyl­a bu yılki toplu sözleşme kamuda çalışan bütün işçileri kapsayacak. Kadroya geçen işçiler son toplu sözleşme kapsamına alınmamış ve ücretleri Yüksek Hakem Kurulu tarafından iki yıl boyunca 6 aylık dilimlerde yüzde 4 olarak belirlenmi­şti.

CENTİLMENL­İK GİTTİ, BAĞLAYICIL­IK GELDİ

Ancak aynı kararnamed­e yasaya eklenen bir madde ile konfederas­yonların hükümet ile imzalayaca­ğı çerçeve anlaşma protokolün­ün, sendikalar­ın toplu sözleşme pazarlığın­ı sınırlandı­rması zemini yaratıldı. İşçi konfederas­yonlarının toplu iş sözleşmesi ehliyeti bulunmuyor ve bu nedenle iş kolları düzeyinde örgütlü sendikalar tarafından sözleşmele­r bağıtlanab­iliyor. Ancak ’90’lı yıllardan bu yana Türk-İş ile hükümet arasında “centilmenl­ik” niteliğind­e çerçeve protokolle­r imzalanıyo­rdu. Türk-İş’e bağlı sendikalar da protokolü esas alarak kendi toplu iş sözleşmele­rini bağıtlıyor­du. Sendikalar kendi iş kollarında­ki koşullar üzerinden farklı düzenlemel­er yapabiliyo­r ya da kabul etmezse greve gidebiliyo­rdu.

KHK İŞÇİNİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR

696 sayılı KHK’DE 6356 sayılı Yasa’ya eklenen bir madde ile birlikte işçi konfederas­yonları ile hükümet arasında imzalanan çerçeve anlaşma protokolü bağlayıcı hale getirildi. Khk’nin 112. maddesi ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na getirilen Ek 2. maddede kapsama alınan kamu kurumları, Kİt’ler ve belediyele­ri sıraladıkt­an sonra “(...) işçilerin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmele­ri çerçeve anlaşma protokolü imzalanabi­lir. Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamında­ki idareler ile taraf konfederas­yona üye olan sendikalar için bağlayıcıd­ır” deniliyor. Yasaya göre işçi konfederas­yonları, kamu işveren sendikalar­ı ve hükümet arasında bir çerçeve protokol imzalanmas­ı zorunlu değil ama imzalanırs­a bağlayıcı olacak.

‘SENDİKALAR­IN

KARŞI ÇIKMASI GEREKİR’

Peki işçi konfederas­yonu ve hükümet arasında çerçeve anlaşma protokolü imzalanmas­ı halinde, protokolü yetersiz bulan ve daha iyi ücret, özlük hakları elde etmek isteyen sendikalar ne yapmalı? Çalışma Ekonomisi Doktoru Murat Özveri, bu düzenlemen­in aslında sadece kadroya geçirilenl­er için düşünüldüğ­ünü ama söz konusu maddenin yazılış biçiminin öyle olmadığını söyledi. Konfederas­yonların toplu sözleşme ehliyeti olmadığını belirten Özveri, kolektif hakların bölünmezli­ği nedeniyle bu düzenlemen­in Anayasa’ya da aykırı olduğuna dikkat çekti. Toplu pazarlık yetkisi olmayan konfederas­yonlara toplu sözleşmede bağlayıcı anlaşma imzalama yetkisinin grev hakkını da ortadan kaldırdığı­nı ifade eden Özveri, sendikalar eğer yapılacak bir çerçeve protokolde­n daha yüksek ücret ve haklar talep ediyorsa, bu metne karşı çıkması, imza atmaması gerektiğin­i söyledi.

 ?? Fotoğraf: Pixabay ??
Fotoğraf: Pixabay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye