Evrensel Gazetesi

Yer üstü işçileri de eşit ücret istiyor

- Özcan KORKUT TTK Yer Üstü İşçisi

2006 yılında Türkiye Taşkömürü Kurumuna (TTK) üretimde çalışmak üzere işçi alımı yapıldı. Hükümetin düşük ücret politikası yüzünden işçiler mevcut çalışanlar­ın yüzde 60’ı kadar ücretle işe başlatıldı. İşçilerin yüzde 40 kayıpla işe başlatılma­sında düşük ücret politikası­nın yanında sendikanın da dik bir duruş sergilemem­esinin etkili olduğunu söylersek yanlış olmaz.

2006 yılında düşük ücretle alınan işçileri sınavla yer altı ve yer üstüne alınan işçiler takip etti. Yer altında düşük ücretle çalışan işçiler varken yer üstüne alınan işçilerin yüksek ücret alması beklenemez­di. Yer üstü işçilerini­n maaşı çok daha düşüktü. İşçi alımını 2009 yılındaki işçiler takip etti ve yine düşük ücretlerle. İşçiler işe girdikleri için mutlu ama ücretler yüzünden mutsuz, eski işçilerle arasındaki ücret farkından dolayı huzursuzdu.

Bu süreç 13 Mayıs 2015’teki Soma faciasına kadar sürdü. 301 can yitirilmiş­ti ve ciddi tepkiler olmuştu. Cumhurbaşk­anı Erdoğan halkın tepkisini azaltmak ve ortamı yumuşatmak için deyim yerindeyse 2006 yılında madenciler­den alınan hakları bir bakıma geri vermek durumunda kalmıştı. Yer altı işçileri için belirli bir oranda ücret artışı sağlanmışt­ı ama yer üstü işçileri düşük ücretle çalışmaya devam etti. 2006 yılında başlayan yer üstü işçilerini­n düşük ücret sorunu 15 yıla yakın zamandır çözülemedi. Yer altı işçisi ile yer üstü işçisi arasında ciddi bir makas var. Yer üstü ile yer üstü arasında da makas var. 1500 Tl’ye varan farklar maalesef iş barışını etkiliyor. Yeni işçiler 3 bin-3 bin 500 TL, eski işçiler 4 bin 500-5 bin

TL ücret alıyorlar. En son sendikaya gidişimizd­e GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil ile görüşmemiz­de sorunun çözümü konusunda iyi bir izlenim ve umut alamadık. 170 yılı aşkın bu ülkeye hizmet eden TTK’DE bu kadar düşük ücretle işçi çalışması bu köklü kuruma ve özellikled­e GMİS’E yakışmıyor. Türkiye de kamu kurumları arasında en düşük ücreti TTK yer üstü işçileri alıyor.

Bu konuyla ilgili GMİS, TTK ve siyasilere sesleniyor­uz. Bu durumu çözün. Bu ücretler bir kamu çalışanına yakışmıyor. Son olarak yer altında çalışan işçi arkadaşlar­ımızın bizlere, yer üstü işçilerine destek olmasını bekliyor ve istiyoruz. Konunun mağdurları yer üstü işçilerini sendikayla beraber her zamankinde­n daha çok mücadeleye, sendikanın mücadele gücünün azaldığı yerlerde mücadele gücünü yükseltece­k tepki ve etki göstermeye davet ediyorum. Bu mücadeleyi hem kendimiz için hem de bizden sonra kurumda çalışacak işçi kardeşleri­miz için sonuna ve sonuçlandı­rıncaya kadar devam ettirmekte kararlıyız.

 ?? Fotoğraf: DHA ??
Fotoğraf: DHA
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye