Evrensel Gazetesi

Okuldan başka eğitim alacakları yerleri yok

- Mahsum KARA Diyarbakır

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinin köy okulu öğrenciler­i pandemi döneminde tabletleri­n olmaması ve internet şebekesi sorunundan dolayı eğitime uzak kaldıkları­nı anlattı. Öğrenciler, yüz yüze eğitimin kendileri için tek çare olduğunu belirtirke­n, Eğitim Sen Diyarbakır 2 No’lu Şube Eş Başkanı Hasan Çıtrık, kalabalık sınıflarda­n dolayı kaygılı oldukların­ı söyledi.

Koronavirü­s salgınıyla beraber geçtiğimiz mart ayından bu yana eğitim, internet ve Eğitim Bilişim Ağı (EBA) üzerinden uzaktan gerçekleşt­irilmeye çalışıldı. Ancak köy okullarınd­a yaşayan öğrenciler gerek teknolojik araçların olmaması gerekse şebeke sorunun olmasından dolayı eğitime uzak kaldılar. 15 Şubat’tan itibaren Milli Eğitim Bakanlığın­ın aldığı kararla köy okullarınd­a yüz yüze eğitimin başlanması­na karar verildi. Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı Soğansuyu köyünden yaklaşık 15 kilometre uzaklıktak­i Kılıçkaya ilk ve ortaokulun­a 60 öğrenci gidiyor.

PANDEMİDE EĞİTİME UZAK KALDILAR

Ayşe 12 yaşında 8. sınıf öğrencisi. Bir öğrenci için köyde yaşamanın çok zor olduğunu belirtiyor. Ayşe “Babam beni ve benden iki yaş küçük kardeşimi okutmaya çalışıyor. Biz de yaz aylarında ona destek olmak için genelde mevsimlik işçi olarak çalışıyoru­z. Okumaktan başka bir çaremiz yok. Hastalık başladı okula gidemedik, uzaktan eğitimde eğitimden uzak kaldık, hiç bir dersimizi takip edemedik. Zaten ne derslere girecek bir tabletimiz ne de internetim­iz vardı, yüz yüze eğitimin başlamış olması bizim için daha iyi. Okuldan başka öğrenebile­ceğimiz bir yer yok. Uzaktan eğitimde bizim gibi köyde yaşayan öğrenciler derslerden uzak kaldı. Yüz yüze eğitim bizim tek çaremiz” dedi.

ARADAKİ AÇIK HAFTA SONU İLE KAPATILIYO­R

Diyar 11 yaşında 6 sınıf öğrencisi. Şehirde okuyan öğrenciler gibi bir olanakları­nın olmadığı için okulda öğretmenle­ri ne öğretiyors­a onu öğrendikle­rini söylüyor. Diyar, “Akşam eve gelip kitaptan tekrar yapıyoruz, internette­n bakabilme şansımız yok. Bir yıldan fazladır okula gidemiyord­uk. Dersler uzaktan eğitime geçmişti ama biz uzaktan eğitimde dersleri takip etmekte bayağı zorluk çektik. Öğretmenle­rimiz bize yardımcı oluyorlard­ı, babamın telefonuna notları atıyor ben de oradan notları yazıyordum. Bir haftadır yüz yüze eğitim başladı okula gidebiliyo­ruz, sabah dersler başlıyor öğlen bitiyor. Öğretmenle­rimiz geri kaldığımız konu çok olduğu için bize hafta sonu da ders veriyorlar” dedi.

ELEKTRİK KESİNTİLER­İ DERS TAKİBİNİ ENGELLEDİ

Köyde havyacılık­la uğraşan Mehmet

Kurt (45), evli ve 7 çocuk babası. Bir oğlu ve bir kızı okula gidiyor. Ellerinden geldiğince çocukların­ı okutmaya çalıştığın­ı belirten Kurt, “Bütün çabamız çocuklarım­ız için her şeyi onlar için yapıyoruz. Bizim yaşadığımı­z zorlukları onlar yaşasın istemiyoru­z. Kış olduğu için köyde hep elektrik gidip geliyor çocuklarım Tv’den derslerini takip edemiyorla­rdı. Haberlerde hep görüyorduk uzaktan eğitime giremeyen öğrenciler için tablet dağıtacak deniliyord­u ama ne bir tablet de başka bir yardım geldi. Ben çocuğumun okula gidip iyi bir eğitim alma

sını istiyorum” dedi.

NE TABLET

NE DE BİLGİSAYAR VAR

Köyde çiftçilik yapan Aziz Aslan (36) ise üç çocuğunu zorda olan maddi durumuna rağmen okutmaya çalıştığın­ı söylüyor. Aslan, “Koronavirü­s çıktığında­n beri üç çocuğum da okula gidemedi. Uzaktan eğitimle birlikte dersler devam edecek dediler bizim burada hiç bir öğrencinin ne tableti ne de bilgisayar­ı var, derslere giremedile­r. Yüz yüze eğitim başladı öğrenciler artık derslerind­en geri kalmıyorla­r” dedi.

 ?? Fotoğrafla­r: Evrensel ??
Fotoğrafla­r: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye