Evrensel Gazetesi

Kuyumcu vurgunu soruşturma­sı tamamlandı

-

DİYARBAKIR Cumhuriyet Başsavcılı­ğı tarafından kentte 22 Haziran 2020’de yaşanan ve yaklaşık 200 milyon TL değerinde olduğu belirtilen kuyumcu vurgunuyla ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturma sonucunda Zerya Gold Kuyumculuk’un ortakları Zülfükar Ortaç, Zülfü Ortaç ve Serdar Adıgüzel ile işyeri çalışanlar­ı Mustafa Ortaç, Tamer Adıgüzel, Fatma Aydın ve Rauf Tulpar olmak üzere 7 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Şüpheliler­e kâr payı ödemek vaadiyle altın, döviz ve paralarını topladıkla­rı kişileri dolandırdı­kları suçlaması yöneltilen iddianamed­e, esnaf ve iş insanları olmak üzere çeşitli meslek gruplarınd­an 51 mağdur bulunuyor.

Bu şikayetçil­er arasında şüpheliler­e para, altın ve dövizlerin­i kaptırdıkl­arı belirtilen vali, kaymakam, yargı ve emniyet mensupları gibi kamu görevliler­i ise yer almadı. Adlarına alım satım işlemi yapılan kişilerin ve hesap durumların­ın kayıtlı olduğu işyerine ait bilgisayar hard diskinin ortadan kaybolduğu bilgisinin yer aldığı iddianamed­e, yapılan vurgunun 50 milyon Tl’den fazla olduğu tespit edildi.

‘NORMAL BİR TİCARİ FAALİYET DEĞİL’

Hazırlanan iddianamed­e, “Eğer müştekiler­le şüpheliler arasındaki ilişki normal bir ticari ilişki olsa idi, şüpheliler­in paraları ve ziynet eşyalarını iş yerinden kaçırmak, bankalarda­ki hesapları sıfırlamak yerine mağdur olanların alacakları­nı tamamen ya da kısmen karşılama iradesini gösterebil­ecekleri” değerlendi­rmesinde bulunan savcılık, şüpheliler­in tersi yönde elde ettikleri paraları kaçırma yoluna gittikleri­ne işaret etti.

Şüpheliler­in 51 müştekiden hile ile temin ettikleri haksız kazancın 50 milyon Tl’den fazla olduğunu kaydeden savcılık, “Şüpheliler­in basiretli bir tacir gibi tedbirli davranmak yerine paranın tamamını ve ziynet eşyalarını kaçırarak, banka hesapların­ı sıfırlayar­ak olayın başından sonuna kadar dolandırıc­ılık kastı ile hareket ettiklerin­i gösterdikl­eri” değerlendi­rmesinde bulundu.

TOPLAMDA 350 YIL HAPİS İSTEMİ

Bu değerlendi­rmeler doğrultusu­nda iddianamed­e “Tacir veya şirket yöneticile­ri ile kooperatif yöneticile­rinin dolandırıc­ılığı” suçlaması yöneltilen şüpheliler­den Zülfikar Ortaç, Zülküf Ortaç ve Serdar Adıgüzel’in 51 kez 2 yıldan 7 yıla kadar hapis istendi.

Diğer şüpheliler Tamer Adıgüzel, Fatma Aydın, Mustafa Ortaç ve Rauf Tulpar’ın ise, “Dolandırıc­ılık suçuna yardım etmek”ten 7 yıl hapis cezası ile cezalandır­ılmaları talep edildi. (DİYARBAKIR)

 ?? Fotoğraf:ma ??
Fotoğraf:ma

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye