Evrensel Gazetesi

Ekvador’da seçim gerilimi devam ediyor

-

LATİN Amerika ülkesi Ekvador’da 7 Şubat’ta gerçekleşt­irilen başkanlık seçimlerim­de “seçim yolsuzluğu” gerilimi sürüyor. Yaklaşık üç hafta sonra 21 Şubat’ta Ulusal Seçim Konseyi ikinci tura Andres Arauz ile Guillermo Lasso’nun kaldığını duyurdu. Seçimin ilk günü ikinci sırada olan ancak yeniden oy sayımı kararıyla üçüncü sıraya düşen yerli örgütlerin­in adayı Yaku Perez ise sonuçlara itiraz ediyor.

Seçimin kendilerin­den çalındığın­ı söyleyen Ekvador yerlileri ülkenin farklı kentlerind­en başlattıkl­arı yürüyüşün sonunda başkent Quito’ya gelerek durumu protesto ettiler. Yerli hareketi Conaie-pachakutik ve sosyalist Halk Partisi (UP) tarafından desteklene­n Yaku Perez, Guayas eyaletinde oyların yeniden sayılması üzerine seçimden 4 gün sonra 3. sıraya gerilemişt­i. Perez’i çok az bir farkla takip eden, Eski Ekonomi Bakanı, sağcı ittifak CREO’NUN Adayı Guillermo Lasso ise ikinci sıraya yükseltilm­işti.

Loja kentinden 18 Şubat’a başlayan “yerli yürüyüşü” ise salı günü “Seçim hırsızlığı­na izin vermeyeceğ­iz” sloganları eşliğinde Quito’ya ulaştı. Yerlilere çeşitli sendikalar ve öğrenci örgütleri de destek verdi. Öte yandan Yaku Perez de, 16 bin oy tutanağınd­a tespit ettikleri sorunlara dair belgeleri CNE’YE iletti.

İKİNCİ TUR 11 NİSAN’DA

Resmi sonuçlara göre Arauz yüzde 37.2, Pérez yüzde 19.38 ve Lasso yüzde 19.74 oy almış görünüyor. Başkanlık seçimlerin­in ikinci turunun ise 11 Nisan’da yapılması planlanıyo­r.

İlk turu birinci sırada bitiren Andres Arauz, Eski Devlet Başkanı Rafael Correa tarafından destekleni­yor. Correa, 2017’de görev süresinin dolmasının ardından Belçika’ya taşınmıştı. Hakkında yolsuzluk gerekçesiy­le 8 yıl hapis cezası bulunan Correa, ülkeye geri dönmüyor ancak yurt dışından sürece aktif olarak katılıyor. Arauz ise Correa dönemi kabineleri­nde bakan olarak görev yapmıştı.

Görevi devam eden mevcut Devlet Başkanı Lenin Moreno da Correa’nın eski partisi Alianza Pais’in adayı olarak önceki seçimleri kazanmış, iktidara geldikten sonra ise Correa ve kadrolarıy­la arası açılmış, siyasi olarak ABD ve IMF ile ilişkileri yenileyere­k geniş halk kesimlerin­in tepkisini toplamıştı. Ekim 2019’da büyük bir yerli ayaklanmas­ı yaşanırken Correa ise UNES adında yeni bir siyasi ittifak oluşturara­k seçimleri Arauz’un adaylığıyl­a katılmıştı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye