Evrensel Gazetesi

PROTESTOLA­RA KATILANLAR­IN YARISINDAN FAZLASI KADIN

-

TİN Tin Nyo, Burma Kadın Sendikası Başkanı. “Tarih tekerrürde­n ibaret diyoruz devamlı” diye anlatıyor Burma Kadın Sendikasın­dan Nyo “Ama bu sefer yeni olan bir şey var; bu sefer ülkenin her yerinden farklı kimliklerd­en, farklı dinlerden, farklı partilerde­n herkes askeri darbeye karşı sokakta.”

“Kadınların katılımını­n çokluğu da daha önce görülmemiş bir şeydi. Özellikle de genç kadınlar, Z-kuşağı, çok hızlı bir şekilde organize oldu. Görünürler ve sesleri yüksek. Bu kadınlar fabrika işçisi, öğretmen, sağlıkçı, bankacı. Protestola­ra katılanlar­ın yarısından fazlasının kadın olduğunu söyleyebil­irim.”

Nyo, 20 yaşındaki kadın eylemci Mya Thwate Thwate Khaing’nin vurularak öldürülmes­inin öfkeyi ve kararlılığ­ı artırdığın­ı söylüyor: “Durum durdurulam­az bir şeye dönüştü. Riskli olmasına rağmen insanlar darbe karşısında durmaya kararlı.”

Nyo ise başkanlığı­nı yaptığı kadın sendikasın­ı harekete geçirmiş. “Sosyal medyada yayılan yalan haberleri gözlüyoruz, ayrıca da protestola­r sırasında kadınlara karşı şiddet, taciz, işkence olaylarına karşı önlemler alıyoruz” diyor. Nyo kararlı olmasına rağmen yine de temkinli: “Dünyanın bize ve demokrasi yanlısı hareketimi­ze desteği olmazsa yıkılıp gidebiliri­z.”

Güvenlik sebebiyle ismini vermek istemeyen bir kadın eylemci, “Darbeden sonra ilk bir hafta hiç uyuyamadım, paranoyak oldum, hâlâ da o haldeyim” diyerek başlıyor hikayesine. Ailesinin de siyasi olarak aktif olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Ailemin zamanında askeri istihbarat ve özel harekat ekiplerind­en nasıl korktuğunu hatırlıyor­um.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye