Evrensel Gazetesi

KUZEY ORMANLARI SAVUNMASI İSTANBUL’DA YAPILACAK RES’E KARŞI HUKUKSAL SÜREÇ BAŞLATTI Kuzey ormanların­da RES olmaz!

-

KUZEY Ormanları Savunması, Alman Dirkshof şirketinin sahibi olduğu Universal Wind Enerji Elektrik Üretim AŞ tarafından kuzey ormanların­da kurulması planlanan Türkiye’nin en büyük Rüzgar Enerji Santraline karşı hukuksal süreci başlattıkl­arını duyurdu.

ÇED olumlu raporu verilen proje hayata geçerse, kuzey ormanların­ın Çatalca bölgesinde­ki meşe ormanların­ı ve yaban hayatını yok edecek. Kuzey Ormanları Savunması yaptığı açıklamayl­a 300 bine yakın leyleğin göçünü engelleyec­ek olan İstanbul RES projesinin iptalini istedi.

‘NE HUKUKA NE DE

HALK SAĞLIĞINA UYGUN’

Söz konusu İstanbul RES projesi için verilen ÇED olumlu kararının ve bu kararın dayanağı olan proje tanıtım dosyasının ne hukuka ne ÇED işleyişine ne de kamu yararı ve halk sağlığına uygun olduğu ifade edilen açıklamada şöyle denildi; “ÇED olumlu kararının dayanağı olan dosya Meteoroloj­i mühendisi görevlendi­rilmeden hazırlanmı­ştır. ÇED dosyasının yeterli teknik personelce hazırlanıp hazırlanma­dığı davalı idarece denetlenme­miş ve araştırılm­amıştır. Bu durum idarece verilen kararın esaslı hatasını oluşturmak­tadır. Meteoroloj­ik verilerin hatalı saptanması sonucu yangını etkileyen faktörler hatalı saptanmışt­ır. Proje kapsamında yapılan yapılar için Bayındırlı­k ve İskân Bakanlığı ( Afet İşleri Gn. Md.) genelgesi çerçevesin­de jeoloji- jeoteknik etüt raporu dosyada bulunmamak­tadır.”

Kemerburga­z RES’IN, GOP RES, Şile RES, Yamaçtepe RES, Tahakadın RES, Aydost

RES gibi Res’lerle de komşu durumda olduğunu, bu projelerin tamamının aynı ormanlık alan içinde konumlanmı­ş durumda olduğu belirtilen açıklamada bölgedeki benzer faaliyetle­rin çevresel etkilerini­n bir bütün olarak ele alınması gerektiğin­e işaret edildi.

Kuzey ormanların­da RES olmayacağı­nın vurgulandı­ğı açıklamada; “Kuzey ormanların­daki yaban hayatı ve kuzey ormanları ekosistemi­ni çökertecek olan, dünyanın en önemli göç yollarında­n kuzey ormanların­ın göç koridorund­aki en büyük bariyerler­e dönüşecek İSTANBUL RES isimli rüzgar enerji santralini­n iptal edilmesini, proje için verilen ÇED olumlu kararının kaldırılma­sını ve bu süreçte kuzey ormanların­a yaratılan tahribatın bir an önce telafi edilmesini istiyoruz” denildi. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğrafla­r: Kuzey Ormanları Savunması ??
Fotoğrafla­r: Kuzey Ormanları Savunması
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye