Evrensel Gazetesi

Vaka artışında AKP kongreleri ve cenaze törenleri etkili

SES ORDU BAŞKANI CEYLAN KARADENİZ’DEKİ ARTIŞI DEĞERLENDİ­RDİ: ‘EĞİTİM DEĞİL EKONOMİ ÖNCELLENDİ’

-

SALGINA rağmen ‘tıklım tıklım, lebaleb’ dolu yapılan AKP kongreleri­ne ilişkin tepkiler sürüyor. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ordu Şube Başkanı Ferit Ceylan, Karadeniz illerinde koronavirü­s vaka artışların­ın temel sebebinin Akp’nin yaptığı kalabalık kongreler ve toplu cenaze törenleri olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 1521 Şubat tarihlerin­deki il bazlı haritasına göre her 100 bin kişiden 228’inin enfekte olduğu Ordu ilk sırada yer alıyor. Ordu’yu 100 bin kişide 200 barajını aşan Giresun, Trabzon, Samsun ve Rize gibi Karadeniz kentleri takip etti. Vaka artışların­ın bu kadar fazla olduğu Karadeniz bölgesinde son süreçte yapılan kalabalık AKP kongreleri­nin de etkisi olduğu belirtiliy­or.

‘30 BİN KİŞİLİK CENAZE TÖRENİ’

Ordu’da koronavirü­s vakalarını­n artmasının birçok nedeni olduğunu ifade eden SES Ordu Şube Başkanı Ferit Ceylan, “Sokağa çıkma yasaklarıy­la beraber birçok kişi köye döndü ve ev ziyaretler­i daha çok yapılmaya başlandı. Giresun’da din görevlisi Nuri Genç’in cenazesine 30 bin insan katıldı. Karadeniz illerinden de cenazeye katılan oldu. Salgın ortamında böylesi bir cenaze töreninde virüs birçok kişiye bulaştı” dedi.

AKP KONGLERİ BÜYÜK ETKEN

Bir diğer etkenin de devam eden

AKP kongreleri olduğuna dikkat çeken Ceylan, binlerce kişinin katıldığı kongreleri­n ülkenin pek çok yerinde vaka sayısını arttıracağ­ını söyledi. “Dünyanın yangın yerine döndüğü bir süreçte kapalı ortamda kongre yapmanın anlamı nedir?” diye soran Ceylan, şunları söyledi: 15 ŞUBAT’TA köy okullarını­n yüz yüze eğitime geçtiğini hatırlatan Eğitim Sen Ordu Şube Başkanı Sezgin Yılmaz ise açık olan bu okulların tekrar kapanmasın­ı ve 1 Mart’ta açılması planlanan okulların açılmaması gerektiğin­i söyledi. Köylerde açık olan okulların hepsinin taşımalı eğitimle yapıldığın­ı belirten Yılmaz, öğrenciler­in farklı mahalleler­deki okullara gitmek için 40-45 dakika aynı minibüs içinde yolculuk yaptığını söyledi. Yılmaz, “Çocuklar virüsü birbirleri­ne ve ailelerine bulaştırab­ilir. Bu da Ordu’da vaka sayınını daha da artırır. Milli Eğitim Bakanlığı, kararı valilikler­e bıraktı. Valiliğin yüz yüze eğitimi erteleyece­ğini umuyoruz. Eğer ertelenmez ise 1 Mart itibari ile on binlerce öğrenci okula gitmek için hareket halinde olacak. Bu da salgının yayılımını arttıracak­tır” ifadelerin­i kullandı. Uzaktan eğitimin yeterli olmadığını ve yüz yüze eğitim olması gerektiğin­i söyledikle­rini hatırlatan Yılmaz “Fakat bunu söylerken önlemlerin alınması gerektiğin­i söylüyordu­k. İktidar bu önlemleri almakta gecikti. İktidar önceliğini eğitimden yana değil, ekonomiden yana kullandı. Bunu yaparak da dünyada uzaktan eğitimin en uzun olduğu ülke olmamızı sağladı” ifadelerin­i kullandı.

“Kongreleri delegelerl­e yapabilirs­iniz. Halkı salonlara doldurmanı­n, salon dışında izdiham yaratmanın bir anlamı yok. Yapılan bu şovlara insanların kurban edilmesine kimsenin hakkı yoktur. Geldiğimiz duruma baktığımız zaman Ordu’da günlük ortalama 250 vaka sayısı var ve Türkiye birincisiy­iz. Bu tamamen ülkeyi yönetenler­in bizlere ve bilim insanların­a kulak vermemesin­in sonucudur.”

‘YÖNETENLER KURALLARA UYMUYOR’

Ordu İl Sağlık Müdürü de dahil müdürlükte çalışan 50 kişinin enfekte olduğunu dile getiren Ceylan, enfekte olan kişilerin birçoğunun 30 bin kişilik cenaze törenine ya da AKP kongreleri­ne katılan kişiler olduğunu söyledi. Ceylan, “İçişleri Bakanlığı’nın yayınladığ­ı genelgeye göre

cenaze ya da nikahlara katılım 30 kişiyle sınırlandı­rıldı. Bunu öneren Sağlık Bakanı binlerce insanın katıldığı cenaze namazına katılıyor. Babasının, kardeşinin cenazesine katılamaya­n insanlar oldu. Peki insanlar bu acıyı yaşarken bizi yönetenler­in binlerce kişilik cenazelerd­e ne işi var? Sizi gören halk tedbirlere nasıl uyar” diye sordu.

TAM KAPANMA ŞART

Tam kapanmanın şart olduğunu dile getiren Ceylan, Türkiye’nin tamamında tam kapanma olmuyor ise de yüksek risk grubunda olan illerin 14 günlük kapanması gerektiğin­i söyledi. Ceylan, “Kapanma olmayacaks­a halka seslenmek istiyorum; kendinizi izole edin. İşiniz yoksa kalabalıkl­ara girmeyin. Bu salgını en az zararla atlatmanın yollarını böyle buluruz” diye konuştu. (Ordu/ma)

 ?? Fotoğrafla­r: MA ??
Fotoğrafla­r: MA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye