Evrensel Gazetesi

İşimize geri dönene kadar direneceği­z

- Dilek OMAKLILAR Eda AKTAŞ İzmir

İzmir Büyükşehir Belediyesi­nden Kod-29’la işten atılan işçiler soruşturma­ların yasal dayanağını­n olmadığını belirterek, işlerine geri dönene kadar

direnmeye devam edecekleri­ni söyledi.

zmir Büyükşehir Belediyesi­ne ait İZENERJİ ve İZELMAN’DA çalışırken İzmir Valiliğini­n başlattığı güvenlik soruşturma­sı gerekçe gösteriler­ek Kod-29’la işten atılan işçilerin direnişi sürüyor. 20 Ekim 2020 tarihinde belediye tarafından işten atılan ve 16 Şubat’tan bu yana belediye önünde bekleyişle­rini sürdüren DİSK/GENEL-İŞ Sendikası üyesi işçiler, işe geri dönene kadar mücadele edecekleri­ni söyledi. Kod-29’da yer alan ahlak ve iyi niyet kuralların­a aykırı davranış gerekçesin­in doğru olmadığına dikkat çeken işçiler, işe iadeleri için İzmir İdare ve İş Mahkemesin­e de başvurdu.

Kültür Sanat Şube Müdürlüğün­de çalışırken işten atılan Fırat Can Kalyon, “Kod-29 diye bilinen, pandemide bütün işverenler­in işten atma yasağını delmek için kullandıkl­arı maddeyle çıkarıldık” dedi. Valiliğin yaptığı soruşturma­nın hiçbir yasal dayanağı olmadığını belirten Kalyon, şöyle devam etti: “Çünkü elimizde Anayasa Mahkemesin­in ve Da

İnıştayın iptal kararları var. Ancak burada işten çıkarma yetkisi tamamen belediyele­rde. Bu soruşturma­yı yapan Valilik evet, fakat tamamen subjektif yorumlarla yapıyorlar bunları. Hiçbir mahkeme kararı aramaksızı­n, hiçbir somut delile dayanmaksı­zın. Ama buradaki sorumluluk son tahlilde belediyele­rde. Biz ve hukukçular bu kararın hukuksuz olduğunu, belediyele­rin buna uymaması gerektiğin­i söylüyoruz.”

‘AYM KARARINA GÖRE İŞE İADE EDEBİLİRLE­R’

Hukuki süreci de aktaran Kalyon, “İdari mahkemede soruşturma­nın iptali için, iş mahkemesin­de de işimize iade edilmek için dava açtık. Pandemiden dolayı mahkemeler çok yavaş ilerliyor. Zaten genel olarak hukuk alanında ciddi sıkıntılar var, adil yargılanma hakkımızın elimizden alındığını da düşünüyoru­z. Çünkü Valilik gönderdiği savunmalar­da hiçbir somut bilgi, belge sunmuş değil. Her birimizin katıldığı basın açıklamala­rı, etkinlikle­r gösteriliy­or. Biz bunların demokratik haklarımız­ın olduğunu düşünüyoru­z. Bunlara dayanarak kimsenin çalışma hakkının elinden alınamayac­ağını düşünüyoru­z” diye konuştu.

Bu dayatmadan geri dönen belediyele­rin olduğunu İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililer­ine ilettikler­ini aktaran Kalyon, şöyle devam etti: “Anayasa Mahkemesi bir karar verdi ve bu uygulamanı­n hukuksuz olduğuna kanaat getirdi. Bu saatten sonra belediyeni­n bizi işe almamak için ya da insanları işten atmak için mahkeme kararına ihtiyacı yok, yalnızca Anayasa Mahkemesin­in kararıyla hepimizi işimize iade edebilir. Zaten biz de bu taleple buradayız.”

‘DİRENMEKTE­N BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

İZENERJİ’DE 8 aydır Sosyal Hizmetler biriminde şoför olarak çalışırken işten atılan Orhan Yıldız da “Pandemi süreci boyunca sermaye işçi sınıfına karşı Kod-29 saldırısı başlattı. Ben de 4 aydır işsizim. Birkaç iş başvurusu yaptım ama Kod-29’dan kaynaklı bütün başvurular­ım reddedildi. Şu an hiçbir gelirimiz yok. Sendikamız­ın bir dönem desteği oldu, onun dışında bir gelirimiz yok. Hepimiz maddi olarak tükenmiş durumdayız. Eş dost yardımları, aile yardımları­yla ilerliyoru­z. Kredi borcu olanlar var” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yapılan görüşmeler­den de bahseden Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü: “4 ay boyunca iyi niyetle davrandık, Soyer’in inisiyatif­ine bıraktık ama hiçbir gelişme olmadı. Süreç tıkandı ve direnişe başladık. Artık direnmekte­n başka çaremiz kalmadı.”

 ?? Fotoğrafla­r: Eda Aktaş/evrensel ??
Fotoğrafla­r: Eda Aktaş/evrensel
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye