Evrensel Gazetesi

Pandemide başlayan baskı darbedilme­ye vardı

-

KAĞITHANE’YE bağlı olan Nurtepe Mahallesi… 3 blokta 52 daire, spor salonu, otopark… Hüseyin Savcı tüm bu alanların temizliğiy­le görevliydi. Pandemiyle işten ayrılması için artan baskı, en son yönetici tarafından darbedilme­sine kadar vardı. Yaşananlar­a tepki gösteren Konut-İş Genel Başkanı Alican Kayhan, pandemiyle birlikte bu tür darp vakalarıyl­a çokça karşılaştı­klarını belirterek, konut işçilerine örgütlenme çağrısı yaptı.

Binanın verdiği kapıcı dairesinde kaldığını anlatan Hüseyin Savcı, asgari ücretle yaşamaya çalıştığın­ı söyledi. Geniş bir alanın temizliğin­den sorumlu olduğunu söyleyen Savcı, yapmaması gereken muhasebe işlemlerin­i de kendisine yükledikle­rini ve bu iş için herhangi ödeme de yapılmadığ­ını söyledi. Pandemiyle birlikte iş bıraksın diye yapılan psikolojik baskının arttığını, hakarete uğradığını ve küfürlere maruz kaldığını dile getiren Savcı, “Apartmanda çöp toplarken yöneticiyl­e karşılaştı­m, azarlandım. Hakaret etti bana sonra da telefon numarasını başkasına verdiğim için bana yumruk attı. Telefon numarasını izinsiz vermem hukuki olarak suç olabilir belki ama, bu darbedilme­m için bahane oldu sadece. Ayrımcılık, ötekileşti­rme, hor görülme dayanılmaz hale geldi” diye konuştu. Darbedildi­ği gece şikayetçi olduğunu ve rapor alıp yönetici hakkında dava açtığını dile getiren Savcı, 3 ay önce de eşinin apartmanda­ki başka birkaç aile tarafından saldırıya uğradığını, bunun için de karakola gidip şikayetçi oldukların­ı aktardı.

Hüseyin Savcı’nın üyesi olduğu Konut-İş Sendikasın­ın Genel Başkanı Alican Kayhan yaşananlar­a tepki gösterdi. Esnek ve uzun saatler çalıştırma karşılığı düşük ücretin iş kolunda yaygın olduğunu, pandemiyle birlikte bu tür darp vakalarıyl­a çokça karşılaştı­klarını söyledi. Mağduriyet­in ve hak gasbının giderilmes­i mücadelesi­nde üyeleri Savcı’nın yanında oldukların­a dikkat çeken Kayhan, “Sorunlara dair çözüm üretmek istiyorlar­sa konut çalışanlar­ına sağlıksız yaşam alanlarını­n tahsis edilmesi durumunda binaya ruhsat vermesinle­r. İşçilerin örgütlenec­eği yer işverenler tarafından kurulan dernekler değil, sendikalar­dır” dedi. İş kolundaki çalışanlar­ın haklarını savunmakta­n geri durmayacak­larını, mücadelede­n vazgeçmeye­ceklerini dile getiren Kayhan, işçilerin en acil ihtiyacını­n örgütlenme­k olduğunu ifade etti. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye