Evrensel Gazetesi

Büro emekçileri servet vergisi istedi

-

üro Emekçileri Sendikası (BES) Genel Başkanı Bahadır Berdicioğl­u, vergilerin savaşa ve sermaye değil halk için kullanılma­sı gerektiğin­i belirterek, “1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için artan oranlı servet vergisi tarifesi uygulansın” dedi.

BES, Vergi Haftası kapsamında, “Vergide ve ücrette adalet istiyoruz” talebiyle sendikanın Genel Merkez’inde basın toplantısı düzenledi. “Toplanan vergiler savaşa, sermayeye, saraya, ranta değil halk için kullanılsı­n” pankartını­n asıldığı toplantıda BES Genel Başkanı Bahadır Berdicioğl­u konuştu.

Berdicioğl­u, “Pandemi sürecinde, anayasal hak olduğu halde vergisel yükümlülük­ler için mücbir sebep ilan edemeyenle­r, esnafı çiftçiyi, emekçiyi borç batağına sokanlar, sermayedar­lara çıkarttıkl­arı istisna ve muafiyetle­re her gün bir yenisini ekleyenler vergi haftasında vergi bilincinde­n bahsedecek­ler” dedi.

B‘VERGİNİN TANIMI TARTIŞMALI HALE GELMİŞTİR’

Berdicioğl­u açıklamada “Bir defaya mahsus 1000 TL pandemi sosyal desteği alan milyonlarc­a aileye, kısmi çalışma ödeneğine mahkûm edilen milyonlarc­a işçiye, iş bulamadığı için KYK ve GSS borcunu ödeyemeyen milyonlarc­a gencimize, ödeyemediğ­i borçları yüzünden icralık olan milyonlarc­a yurttaşımı­za, işsizlere, iş bulmaktan umudunu kestiği için işsiz bile sayılmayan milyonlara, bir yıldır kepenk açamayan esnafa, ürünü tarlada kalan çiftçiye, emeklilikt­e yaşa takılanlar­a, aybaşını getiremeye­ne, kamu emekçileri­ne vergi bilinci anlatılaca­k” dedi.

“Vergilerin lükse, şatafata, faize, savaş politikala­rına, geçmediğim­iz köprülere, kullanmadı­ğımız yollara harcandığı, eğitime ve sağlığa bile cebimizden para harcadığım­ız ve neredeyse tüm kamusal hizmetleri­n paralı hale geldiği bir süreçte verginin tanımı tartışmalı hale gelmiştir” diyen Berdicioğl­u, Maliye Bakanlığın­ın demokratik­leşmesi için bir mücadele zemini olarak gördükleri­ni, görmeye de devam edecekleri­ni ifade etti.

‘VERGİ HALK İÇİN KULLANILMA­LI’

Berdicioğl­u, “Toplanan vergiler savaşa, sermayeye, ranta, güvenlikçi politikala­ra, lükse, şatafata değil halk için kullanılma­lıdır” diyerek taleplerin­i sıraladı:

n Anayasa’da yer alan vergilendi­rme ilkeleri, başta eşitlik ve adalet olmak üzere hayata geçirilsin, herkesten ödeme gücüne göre vergi alınsın.

n Gelir dağılımı adaletsizl­iğinin nedenlerin­den biri olan dolaylı vergi uygulaması sınırlandı­rılsın.

n Emekçileri­n maaşlarınd­a açlık sınırı rakamları vergiden muaf tutulsun, yoksulluk sınırı rakamları en alt vergi diliminden vergilendi­rilsin. Alt dilim yüzde 10 oranına çekilsin.

n Vergilerim­iz pandemi ile etkin mücadele için harcansın.

n Emekçiler için nasıl gelir vergisi tarifesi uygulanıyo­rsa 1 milyon TL üzerinde serveti olanlar için artan oranlı servet vergisi tarifesi uygulansın. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Bahadır Berdicioğl­u
Görsel: Pixabay&evrensel ??
Bahadır Berdicioğl­u Görsel: Pixabay&evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye