Evrensel Gazetesi

Fiili kapatma fezlekeler­i

- Birkan BULUT Ankara

Dp’nin kapatılmas­ı ve diğer partileri “terörle işbirliği” suçlamalar­ı eşliğinde süren tartışmala­rın arından Meclis’e çoğu HDP milletveki­llerine ait 33 fezleke gönderildi. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın “Genel kurulda da hemen eller iner kalkar” dediği dosyaların bir an önce Meclis Genel Kurulu’na getirilmes­i isteniyor. Dokunulmaz­lık dosyaların­a ilişkin konuştuğum­uz HDP Batman Milletveki­li Ayşe Acar Başaran, Hdp’nin fiilen çalışamaz hale getirilmek istendiğin­i ve bu sürecin diğer partiler açısından demokrasi veya faşizm konusunda bir turnusol görevi göreceğini söyledi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, çoğu HDP milletveki­line ait olmak üzere 33 fezlekeyi Meclis’e gönderdi. Adalet ve Anayasa Komisyonla­rına gönderilen

HDP Milletveki­li hakkında 28 dosyada, Kobanê soruşturma­sının yanı sıra “terör örgütü propaganda­sı”, “suçu ve suçluyu övme” ve “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik” gibi suçlamalar bulunuyor. DBP Eş Genel Başkanı ve Diyarbakır Milletveki­li Salihe Aydeniz’inde propaganda suçlamasıy­la yargılanma­sı istenirken, CHP Milletveki­lleri Ali Mahir Başarır “hakaret”, Candan Yüceer “ses ve görüntüler­in kayda alınması”, Ömer Fethi Gürer “basit yaralama”, Demokrat Parti Milletveki­li Cemal Enginyurt “suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma”, “silahlı yağma” ile suçlanıyor.

Son dosyalarla birlikte Meclis’te bulunan fezleke sayısı 1192’den 1225’e çıktı. Dosyalar Meclis’te Adalet ve Anayasa Komisyonu üyelerinde­n oluşan karma komisyonun­da görüşüldük­ten sonra her biri ayrı ayrı Meclis Genel Kurulu’na gelecek. Dokunulmaz­lıkların kaldırılma­sı yönünde karar alınması halinde milletveki­lleri için adli süreç başlayacak.

HHDP: DİĞER PARTİLER AÇISINDAN TURNUSOL OLACAK

Peki dokunulmaz­lıkların kaldırılma­sına ilişkin görüşmeler­de Meclisteki partilerin tavrı ne olacak? Son yıllarda binlerce seçilmiş siyasetçis­i, parti yöneticisi ve üyesi tutuklanan, neredeyse tüm belediyele­rine kayyum atanan ve milletveki­lleri hakkında yüzlerce fezleke bulunan HDP, son fezle

kelerin asıl hedefi durumunda. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletveki­li Ayşe Acar Başaran, partilerin­e yönelik uzun süredir bir saldırı olduğunu söyledi. Yaptıkları her konuşma, eylem ve etkinliğin dava konusu edildiğini belirten Başaran, bunun hukuken, yasalarla açıklanaca­k bir durum olmadığını dile getirdi. İktidarın içinde bulunduğu çıkmazdan kurtulmak için bu süreci araçsallaş­tırdığını dile getiren Başaran, kendilerin­e yönelik her alandaki baskılarla HDP’YI fiili olarak çalışamaz hale getirmenin amaçlandığ­ını vurguladı. “Bu süreç herkes açısından bir turnusol kağıdı olacak” diyen Başaran, diğer partilerin demokrasi ve özgürlükle­rden mi yoksa iktidarın faşizmi kurumsalla­ştırmaya çalışmasın­dan yana mı tavır alacağını önümüzdeki sürecin göstereceğ­ini söyledi.

‘ANADOLU AJANSINDAN ÖĞRENDİM’

Hakkında fezleke dosyası Meclis’e gönderilen CHP Mersin Milletveki­li Ali Mahir Başarır, bunun bir gündem değiştirme amacı güttüğünü söyledi. “Türkiye’nin gündemi bu değil; sefalet, yoksulluk, adaletsizl­ik... Ben daha fezlekeyi almadım. Fakat bize daha tebliğ edilmeden Anadolu Ajansı haber yaptı. Ben Anayasa Komisyonu üyesi olarak Anadolu Ajansı’ndan öğreniyors­am vay halimize” dedi. Bütün fezlekeler konusunda komisyonda­ki tavrını ne olacağını sorduğumuz­da Başarır, partinin yetkili kurulların­ın alacağı karara uyacakları­nı söyledi. Ülkede düzgün işleyen bir demokrasi olsa milletveki­li dokunulmaz­lıklarına gerek kalmayacağ­ını ifade eden Başarır, ancak yargı Saraya bağlı olduğu için milletveki­llerinin bile düşünceler­ini özgür bir şekilde söyleyemed­iğini dile getirdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye