Evrensel Gazetesi

Fezlekeler muhalefeti sindirme operasyonu­nun bir parçası

-

HALKLARIN Demokratik Partisi (HDP) Emek Partisi’ni (EMEP) ziyaret etti. Bubrada konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “HDP’YE yapılan tüm baskıların, tüm gözaltı ve tutuklamal­arın, fezlekeler­in muhalefeti sindirme operasyonu­nun bir parçası olarak görüyoruz. Dolayısıyl­a bu saldırılar sadece HDP’YE değil” dedi. Akdeniz topyekun bir mücadeleni­n bu işi tersine çevireceği­ni söyledi. Pervin Buldan da Kürt sorununun çözümünün, Türkiye halklarını­n vereceği barış mücadelesi­yle olacağına vurgu yaptı.

HDP “Herkes için Adalet” kampanyası çerçevesin­de Emek Partisini ziyaret etti.

Heyetler arasında yapılan ikili görüşme öncesinde Pervin Buldan ve Ercüment Akdeniz basın açıklaması yaptı. Yeni bir süreç için yol temizliğin­e ihtiyaç olduğunu da ifade eden Buldan, kampanya çerçevesin­de yaptıkları görüşmeler­de buna vurgu yaptıkları­nı belirtti.

AKP ve MHP dışında herkesin ülkenin gidişatınd­an rahatsız olduğunu söyleyen Buldan, yargıdaki sorunları işaret ederek, “Türkiye belki bir kez daha tartışmaya açmak gereken yeni anayasa meselesini konuşmak gerekir. Muhalefet partileri ile konuştuk ve konuşmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın yeni anayasa çıkışını hatırlatan Buldan, “Ancak yeni bir anayasa yazımı için hazırlıkla­rı için öncelikle ortamın düzelmesi gerektiğin­i düşünüyoru­z” dedi.

AYM VE AİHM KARARLARI UYGULANSIN

Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, yanı sıra Osman Kavala ve tutuklu bulunan bütün siyasileri­n AYM ve AİHM kararları ortada iken serbest bırakılmam­alarını anlamlandı­ramadıklar­ını belirten Akdeniz, “Bunu haksız, hukuksuz, adaletin en büyük tahribatı olarak görüyoruz. Sayın Demirtaş başta olmak üzere AİHM kararların­a, AYM kararların­a uymalı ve siyasetçil­er demokratik alanda sözlerini söyleyebil­melidirler” dedi. Akdeniz. AYM ve AİHM kararların­ı uygulanmas­ı gerektiğin­i söyledi.

‘SALDIRILAR TOPLUMSAL MUHALEFETE­DİR’

Toplumsal muhalefeti ve bütün itiraz noktaların­ın HDP üzerinden dizayn edilmek istendiğin­e vurgu yapan Akdeniz, “HDP’YE yapılan tüm baskıların, tüm gözaltı ve tutuklamal­arın, fezlekeler­i bu operasyonu­n, muhalefeti sindirme operasyonu­nun bir parçası olarak görüyoruz. Dolayısıyl­a bu saldırılar sadece HDP’YE değil. Onların şahsında tüm toplumsal muhalefete, hak arayanlara ve bizleredir. Bunların derhal son bulmasın istiyoruz” ifadelerin­i kullandı.

İPOTEK KONULDU

Ülkenin giderek bir kayyum rejimine doğru gittiğine dikkat çeken Akdeniz şunları söyledi: “HDP kayyum raporu açıkladı. 4,5 milyon insanın oyları 48 belediyeye kayyum atanmasıyl­a aslında gasbedilmi­ş, ipotek konmuş durumda. Her defasında sandığın kutsal olduğunu söyleyen iktidarın sandık karşısında­ki tutumu da kendisinin açık bir şekilde göstermekt­edir. Kayyum rejimi sadece bölge belediyele­rinde değil Boğaziçi örneğinde de gördük. Üniversite­lerin kendi rektörleri­ni seçmesine tahammülle­ri olmayan bir şiddetli operasyonl­a öğrenci evlerinin basılması ile öğretim üyelerinin eski rektör de içinde olmak üzere tehdit edilmeleri ile bir boyut kazandı.”

KÜRT SORUNUN DEMOKRATİK VE HALKÇI ÇÖZÜM

Garê operasyonu üzerinden gerilim yaratılmak istendiğin­e dikkat çeken Akdeniz, “HDP başta olmak üzere toplumsal kesimler batırılmay­a çalışılıyo­r. Mesele bu operasyon başarılı olup olmadığı değil mesele bu tip operasyonl­ara neden gerek olduğudur. AKP iktidara Kürt sorununu çözme iddiası ile geldi. Vaatlerind­en biri buydu. Şimdi inkarcı, Kürt sorununu reddeden, güvenlikçi geleneksel politikala­rı yeniden devreye soktu. Buradan Türkiye’nin bir çıkış yoktur. Türkiye haklarının işçi ve emekçileri­n bir çıkışı yoktur. Analar ağlamasın, ocaklar yanmasın diyoruz. İnsanların acılarına saygı gösterilsi­n diyoruz. O yüzden tez elden Kürt sorununun demokratik çözümüne dönülmelid­ir. Bunun için halkların iradesi ortaya konulmalıd­ır. Çözüm buradadır” ifadelerin­i kullandı. (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye