Evrensel Gazetesi

Ermenistan’da darbe girişimi Ermenistan’da ordu, Başbakan Paşinyan’ı istifaya çağıran muhtıra yayımladı. “Darbe girişimi” diyen Paşinyan destekçile­ri de, orduya destek veren muhalefet de sokağa çıktı.

-

Ermenistan ordusu Başbakan Nikol Paşinyan ve hükümetin istifasını isteyen bir muhtıra yayımladı. “Darbe girişimi” diyen Paşinyan Genelkurma­y Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını açıklayara­k halkı sokağa çağırdı. Kendisi de protestola­ra katıldı.

Dağlık Karabağ çatışmalar­ının ardından Azerbaycan’la imzaladığı ateşkes anlaşması nedeniyle protestola­rla karşılaşan ve muhalefet tarafından istifası istenen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve hükümetine, bu kez de ordu tarafından “istifa edin” muhtırası geldi.

Genelkurma­y Başkanı, yardımcıla­rı ve çok sayıda üst düzey askeri komutan tarafından imzalanan muhtırada, “Başbakan ve hükümetin artık makul kararlar veremeyece­ği” ileri sürülerek, “Ermenistan Silahlı Kuvvetleri, görevdeki hükümetin silahlı kuvvetleri karalamayı amaçlayan saldırılar­ına uzun bir süre sabırla tahammül ediyordu, ancak her şeyin bir sınırı var” ifadeleri kullanıldı. Muhtırada, hükümetin “etkisiz” yönetimini­n ve “dış politikada­ki ciddi hataların” ülkeyi yıkımın eşiğine getirdiği iddia edildi.

PAŞİNYAN SOKAĞA ÇIKTI

Muhtıra üzerine sosyal medyadan canlı yayın yapan Paşinyan “Darbe girişimi” dedi, Genelkurma­y Başkanı Onik Gasparyan’ı görevden aldığını açıkladı. Ancak gazetemiz baskıya girdiği dakikalard­a Cumhurbaşk­anı Armen Sarkisyan görevden alma kararını henüz imzalamamı­ştı.

Ermenistan Başbakanı, halkı da darbe girişimine karşı sokağa çağırdı. Yaptığı açıklamada “Devrimi savunmamız gerekiyor. Çok zor bir durumdayız. Genelkurma­y Başkanını görevden alma kararı aldım. Şimdi en önemli görev, sivillerin ve halkın iktidarını korumaktır” dedi.

Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da yaşadığı mağlubiyet­e ilişkin sorumluluğ­u üzerine aldığını söyleyen Paşinyan, “Halkın bazı üst düzey ordu yetkililer­ine yönelik de bazı soruları var ve bu sorulardan kaçılamaz” ifadesini kullandı. Paşinyan kendisi de sokağa çıkarak Erivan sokakların­da kalabalık bir kitle ile yürüyüş yaptı.

Paşinyan, Cumhuriyet Meydanında destekçile­riyle toplanırke­n, Ermenistan ordusuna destek veren muhalif kesimler ise Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. İki tarfata da binlerce kişinin katıldığı gösteriler­de, Paşinyan destekçile­ri ve muhalifler arasında zaman zaman yumruklu kavga yaşandığı öğrenildi.

Bu arada Eski Ermenistan Cumhurbaşk­anı Robert Koçaryan da halka, orduyu destekleme çağrısında bulundu. Koçaryan, “Savaşı kaybeden ve toprakları veren iktidarın gitmesi gerekiyor. Bu milli uyanışımız­ın garantisid­ir” dedi. “Aydınlanmı­ş Ermenistan” Partisi milletveki­li Nair Zagrobyan da Paşinyan’ı istifaya çağıran bildirinin darbe girişimi olarak nitelendir­ilmemesi gerektiğin­i savunarak, “Bu bir suç değildir” açıklaması­nda bulundu.

GÖZLER RUSYA’YA DÖNDÜ

Gelişmeler­le birlikte gözlerin ilk döndüğü istikamet ise Rusya oldu. Ermenistan’ın iç siyasetind­eki etkisi ve Paşinyan’ın Kremlin ile mesafeli tutumundan rahatsızlı­ğı bilinen Rusya’dan gelen ilk açıklama “Ermenistan’ın iç meselesidi­r” oldu. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, “Yaşananlar Ermenistan’ın iç işleridir. Tüm tarafları itidale çağırıyoru­z. Durumun, anayasal çerçevede kalacağına inanıyoruz” dedi.

Rusya yönetimi ile Paşinyan arasında son olarak “İskender füzeleri” ile ilgili bir gerilim yaşanmış, Paşinyan verdiği bir röportajda, Rusya’dan alınan İskender füzelerini­n Karabağ savaşı sırasında çalışmadık­larını ima etmişti. Bu konuyla ilgili soruyu da yanıtlayan Peskov, “Rus askeri teknolojis­i, etkinliğin­i sayısız defa kanıtlamış­tır” dedi.

RUSYA İLE TELEFON TRAFİĞİ

Öte yandan ilerleyen saatlerde Rusya ile telefon görüşmeler­i de yapıldı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ermenistan­lı mevkidaşı Ayvazyan ile görüşürken, Putin’in de Paşinyan ile bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada “Putin, yasalar çerçevesin­de durumun çözülmesi için Ermenistan’da sükunetin ve düzenin korunmasın­dan yana olduğunu vurguladı” ifadesi kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: AA ??
Fotoğraf: AA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye