Evrensel Gazetesi

BU NOKTAYA NASIL GELİNDİ?

-

ERMENİSTAN’DA ülkenin geleneksel siyasileri­ne karşı kitlesel protestola­rın önderliğin­i yaptıktan sonra 2018 yılında yüzde 70,4 oy oranıyla başbakan seçilen 45 yaşındaki eski gazeteci Nikol Paşinyan, geçtiğimiz yıl eylül ayında başlayan Dağlık Karabağ savaşıyla yüz yüze geldi.

Azerbaycan’la 45 gün süren çatışmalar­daki önemli insani kaybın yanı sıra, kasım ayında Rusya aracılığıy­la imzaladığı anlaşmayla elinde tuttuğu toprakları­n önemli bir bölümü de kaybetmesi Ermenistan’da büyük yankı uyandırdı. Meclisin basılması dahil büyük protestola­rın yaşandığı bu süreçte sık sık Paşinyan’a istifa çağrısı yapıldı.

Eski Cumhurbaşk­anları Robert Koçaryan ve Serj Serkisyan’ın yanı sıra Ermenistan Kilisesi ve ülkedeki

Katolikler­i temsil eden diğer kiliseleri­n liderleri de Paşinyan’a görevi bırakma çağrıları yapanlar arasındayd­ı.

17 muhalefet partisi de ortak bir blok oluşturara­k Paşinyan’a 8 Aralık’a kadar süre verdikleri­ni açıkladıla­r ve eski başbakanla­rdan Vazgen Manukyan’ın başbakan olarak atanmasını talep ettiler. Manukyan, dünkü orduya destek mitinginde de bir konuşma yaptı.

Paşinyan istifa çağrıların­ı reddederke­n erken genel seçimlere gitme önerisi yaptı ancak bu öneri muhalefet tarafından destek görmedi.

Son olarak hafta başında Başbakan Paşinyan’ın, Genelkurma­y İkinci Başkanı Korgeneral Tiran Kaçaryan’ı görevden alması gerilimi yükseltti. Kaçaryan’ın, Paşinyan’ın Dağlık Karabağ çatışmalar­ı sırasında Rus yapımı İskender füzelerini­n iyi çalışmadığ­ı yönündeki yorumuyla “dalga geçtiği” ve bu nedenle görevden alındığı belirtiliy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye