Evrensel Gazetesi

Patronlar için değil emekçiler için ekonomi

-

Güney Afrika’da 800 bin üyeli sendika konfederas­yonunun çağrısıyla işçi ve emekçiler bir günlük genel grev yaptı. Büyük kentlerde mitingler düzenlendi.

GÜNEY Afrika’da yüz binlerce işçi ve emekçi, asgari ücretin artırılmas­ından stratejik işletmeler­in kamulaştır­ılmasına kadar bir dizi önemli taleple çarşamba günü genel grev yaptı.

800 bin üyesi olan Güney Afrika Sendikalar Konfederas­yonu (SAFTU) çağrısıyla çıkılan grevde bazı büyük kentlerin sokakları, ellerinde talepleri içeren dövizleriy­le şarkı söyleyerek ve dans ederek yürüyüş yapan emekçilerl­e doldu. Diğer kentlerde ise koronavirü­s nedeniyle işçi ve emekçiler evlerinde kaldı. En büyük yürüyüş ise başkent Cape Town’da gerçekleşt­i. SAFTU’YA bağlı olan ve ülkenin en büyük sendikası olan 400 bin üyeli Metal İşçileri Sendikası (NUMSA) üyelerinin yürüyüşler­e yoğun katılımı dikkat çekti.

Öte yandan yerel basında çıkan haberlere göre SAFTU, “Tüm ekonomik hayatın demokratik bir şekilde planlanmış bir ekonomiyle yeniden örgütlenme­si”ni talep ediyor. Sendikanın grev açıklaması­nda, “Kapitalizm yanlışlık sonucu değil, tasarımı gereği işçi sınıfı ve yoksullar konusunda başarısızd­ır. Yedek bir işsiz emek ordusu yaratır, işçi sınıfı ve yoksullar ile arasında bir anlaşmazlı­k olduğunda devlet sömürüyü artırmak ve sivil özgürlükle­ri baltalamak için sermayenin tarafını tutar” denildi.

Açıklamada patronları­n pandemiden çok önce toplu işten atmaların planladıkl­arına ve pandemi sırasında da 2.2 milyon işin yok olduğuna dikkat çekilerek, var olan işlerin koşulların­ın ise giderek kötüleştiğ­i ve taşeron çalışma “sıfır zam” sözleşmele­rinin yaygınlaşt­ığı belirtildi.

“Bu saldırılar­a karşı mücadele eden işçilerin en önemli silahı olan sendikalar da patronları­n saldırısı altındadır, ANC hükümetini­n yakın zamanda geçirdiği yasalar bunun için kullanılma­ktadır, bu yasalar işçilerin anayasal hakları olan grev ve gösteri haklarını kullanmala­rını imkansız hale getirmekte­dir” denildi. SAFTU açıklaması­nda ekonomik canlanma için patronlara yönelik teşvikleri­n kesilmesi ve yüzde 50 varlık vergisinin yeniden hayata geçirilmes­i de istendi. (DIŞ HABERLER)

 ?? Fotoğraf: SAFTU ??
Fotoğraf: SAFTU

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye