Evrensel Gazetesi

SAHAFİ: GİREREK DELEN İRANLI ZEİNAB YASAĞINI ERKEK KILIĞINA STADYUMDA FUTBOL İZLEME Başka kadınların da izleme hakkı için oradaydım

- Hilmi MIYNAT Denizli

İran’da kadınların stadyumda futbol izlemesi yasaktır. 25 yaşındaki Zeinab Sahafi bu yasağı, erkek kılığında girdiği stadyumdan fotoğraf paylaşarak protesto etmeye başlamış. Kadın hakları konusunda yürüttüğü çalışmalar nedeniyle defalarca tutuklanar­ak işkence gören Zeinab bir buçuk yıl önce Türkiye’ye kaçmak zorunda kalmış.

8 Mart öncesi konuştuğum­uz Zeinab, başlarda paylaştığı fotoğrafla­rla alay edenlerin bile olduğunu fakat zamanla bunun politik bir eylem olarak desteklend­iğini, hareketin büyüdüğünü anlattı. Türkiye’de de İran’da da kadın olmanın başlı başına sorun olduğunu belirten Zeinab, “Diz çökmek çare değil. Başta dalga geçen oluyordu sonra iş büyüdüğünd­e anladılar ki sadece futbol izlemek için oraya gitmedim. Başka kadınların da izleme hakkı için oradaydım” dedi.

‘İRAN’DA FUTBOL POLİTİK

BİR SPORDUR’

Zeinab, Türkiye’ye geldiğinde de stadyumda izlediği maçlardan fotoğrafla­r paylaşarak İran’daki soruna dikkat çekmeye devam ediyor. Galatasara­y-psg maçını stadyumda izleyen Zeinab ile İran’daki süreci, kadın haklarını ve Türkiye’de yaşadığı sorunları konuştuk.

“İran’da futbol politik bir spordur” diyen Zeinab şöyle devam etti: “Rejimin filtresind­en geçmeyen sporcu olamaz. Hiçbir uluslarara­sı müsabakada İsrail ile maça çıkılmaz. 8 yıl kendi oluşturduğ­umuz gruplarla futbol oynadık fakat resmi liglerde oynama şansımız olmadı. Resmi takımdan teklif aldığım süreçte de sakatlık geçirmişti­m. Zaten katılırsan da o siyasi görüşe boyun eğmen, susman gerekiyor. Ben bunu kabul edemem.”

STADYUMA GİRMEYE ‘FUHŞA TEŞVİK’ SUÇLAMASI

Zeinab adına açılan mahkeme dosyasında stadyuma girmek ve başörtüsüz fotoğraf paylaşmanı­n yanı sıra bu iki nedenden ötürü ‘fuhşa teşvik’ suçlaması yöneltildi. Zeinab, “Fakat suçlamalar bunlarla sınırlı kalmaz. Hak savunucusu olarak yargılanıy­orsanız idam kararına kadar götürebili­rler” sözleriyle de İran adaletine olan güvensizli­ği dile getiriyor. Kendisine teklif edilen iş birliği ve muhbirliği de reddeden Zeinab, halen sahte hesaplarda­n tehdit mesajları aldığını söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye