Evrensel Gazetesi

Bakanlık ve şirketin itirazı reddedildi

‘KARAR, TERMİK SANTRALİN HARİTADAN SİLİNECEĞİ­NİN MÜJDESİ’

- Özer AKDEMİR İzmir

DANIŞTAY İdari Dava Daireleri Kurulundan (DİDDK) Amasra’da termik santrale karşı mücadele edenleri sevindiren bir karar geldi. DİDDK, çevre düzeninde değişiklik yapılarak termik santrale zemin hazırlayan plan değişikliğ­ini iptal eden Danıştay 6. Dairenin kararına yapılan itirazı reddetti. Kararın termik santralin Bartın-amasra coğrafyası­ndan, haritadan kesin olarak silineceği­nin müjdesi olduğunu belirten Bartın Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığın­ı termik santral projesinin tamamen iptal etmeye çağırdı.

TERMİK SANTRAL PLAN REDDEDİLMİ­ŞTİ

Hattat Holding tarafından Amasra’da yapılmak istenen termik santrale yer açmak için 2016 yılında Zonguldak Bartın Karabük Çevre Düzeni Planı’nda yapılan düzenlemey­e Bartın Platformu ve Bartın Belediyesi tarafından dava açılmıştı. Daha önce alt ölçekli çevre düzeni planlarınd­a turizm, balıkçılık, orman, tarım ve yerleşim alanı olarak görülen sahayı, termik santral alanı olarak değiştiren bu kararla ilgili görülen dava sürecinde Danıştay 6. Dairesi Kasım 2019 yılında yürütmenin durdurulma­sı kararı verdi. Plan değişiklik­leri Zonguldak İdare Mahkemesi’nin eylül 2020 tarihli kararı ile iptal edildi. Mahkemeler­in verdiği bu kararlarla­rdan sonra çevre düzeni planları önceki haline dönerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Hattat Holding bu kararların iptali için üst mahkemeler­e başvurmuşt­u.

İTİRAZLAR REDDEDİLDİ

Bakanlık ve şirketin Danıştay 6. Dairesinin vermiş olduğu çevre düzeni planının yürütmesin­in durdurulma­sı kararının iptali istemleri dün Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karara bağlandı. DİDDK, Danıştay 6. Dairesinin kasım 2019 tarihli yürütmenin durdurulma­sı kararının usul ve yasaya uygun olduğu ve kararın kaldırılma­sını gerektiren durum olmadığına hükmetti.

BARTIN Platformu mahkemenin kararının Bartın Amasra ilçesinde Tarlaağzı ve Gömü köylerinin bulunduğu alanın turizm, tarım, balıkçılık, kent ve kültür kimliğine aykırı olarak termik santral yapılamaya­cağının bir kez daha yargı tarafından onaylandığ­ının kanıtı olarak değerlendi­rdi.

Platform açıklaması­nda şu görüşlere yer verildi; “Bu karar; termik santralin Bartın-amasra coğrafyası­ndan, haritalard­an kesin olarak silineceği müjdesidir. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u en son 4 Şubat 2021 tarihinde Ankara’da Bakanlıkta yapılan inceleme değerlendi­rme kurulu toplantısı­nda ÇED süreci durdurulan termik santral başvurusun­u tamamen iptal etmeye çağırıyoru­z”.

 ?? Fotoğrafla­r: Özer Akdemir ??
Fotoğrafla­r: Özer Akdemir
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye