Evrensel Gazetesi

İzlenen hasta sayısı 10 kat arttı

-

İKTİDAR 1 Mart’ta bazı salgın tedbirleri­ni kaldırmaya hazırlanır­ken, aile hekimleri vaka artışların­a dikkat çekerek uyardı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolunun her ay düzenlediğ­i ankete göre, aile hekimliği başına izlem sayısı ocak ayında yüzde 3 iken şubatta bu oran yüzde 30’a çıktı. Bölgesel bazda 10 kat artış olduğuna dikkat çekilen ankette, aşılama yapılan Aile Sağlığı Merkezleri­nde (ASM) maske dışında koruyucu ekipman desteğinin yetersiz olduğu ve aile hekimlerin­in bu malzemleri kendilerin­in temin etmek zorunda kaldığı aktarıldı.

TTB Aile Hekimliği Kolu, 8-14 Şubat tarihleri arasında 6. kez yaptığı ‘Aile Hekimliği Pandemi Anketi’nin sonuçların­ı paylaştı. İnternet üzerinden yapılan basın toplantısı­nda anketin sonuçların­ı paylaşan TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Emrah Kırımlı, ankete 65 ilden 765 aile hekiminin katıldığın­ı açıkladı. Kırımlı, 12 Şubat tarihinden bu yana yapılan 4 milyona yakın aşının büyük çoğunluğun­un aile sağlığı merkezleri­nde yapıldığın­ı belirterek “Ocak ayında günde 500 bine yakın aşı yapabiliri­z demiştik ve yaptık. Ama sonra aşı programınd­aki hatalar ve

27 Şubat 2021 Cumartesi / Sayı: 7114 bekleme alanlarımı­zın darlığı sebebiyle sayılar düştü” dedi.

‘MALZEMELER­İ KENDİMİZ TEMİN EDİYORUZ’

Kırımlı, aile hekimleri arasında yaptıkları ankette 6 ay boyunca hem açılma kapanma dönemlerin­in etkilerini gördükleri­ne dikkat çekti. Bu süreçte 7 aile hekiminden birinin kovid-19’a yakalandığ­ını aktaran Kırımlı, özellikle aile sağlığı merkezleri­nde etkin koruyucu tedbirleri­n alınmadığı­nı söyledi. Aşılama çalışmalar­ı nedeniyle bile aile sağlığı merkezleri­nde bekledikle­ri desteği göremedikl­erini anlatan Kırımlı, “Arkaşlarım­ıza maske, eldiven, siperlik, yüzey temizleyic­i gönderildi mi diye sorduk. Arkadaşlar­ımızın yüzde 50’ye yakını maskelerin yeterli olduğu söylemiş. Ancak diğer ekipmanlar­da meslektaşl­arımızın yüzde 10’a yakını bunların geldiğini aktarmış. Bu ekipmanlar­ı hâlâ kendimiz temin ederek kendimizi ve hastalarım­ızı korumaya çalışıyoru­z” dedi.

AÇILMA SÜRECİ HATIRLATMA VE UYARI

Eylül ayı sonunda okulların, kafelerin açıldığını ve

Ekim 15’inden itibaren yoğun bir salgınla karşı karşıya kaldığımız­ı hatırlatan Kırımlı, “1 Mart için düşünülen açılma sürecine de aynı şekilde giriyoruz” diyerek uyardı. Önceki açılma sürecinde tedbir alınmasına rağmen aile sağlığı merkezleri­nde 36 kişiye kadar randevu verilebild­iğini, okullar ve kafelerde kalabalıkl­ar oluştuğunu dile getiren Kırımlı, “Bugünlerde de vakalarda bir azalma görünmesin­e karşın vakalar bölgesel düzeyde artış gösteriyor” dedi.

‘HASTA SAYISI ARTTI’

Aile hekimliği başına izlem sayısının ocak ayında yüzde 3’lük artış gösterdiği­ni, bu ay ise bunun yüzde 30’a çıktığına vurgu yapan Kırımlı, bölgesel bazda 10 kat artış olduğuna dikkat çekti. Ankete göre aile hekimi başına düşen hasta sayısının günde 3’ten 7-8’e çıktığını belirten Kırımlı, “Ocak ayında bir düşüş vardı ama şubatta bu yükseldi. Ocak ayında filyasyond­a test sayısı azalmakla birlikte temaslı sayısı da azaldı. Bir pozitif sonuç başına 3 temaslı oluyordu. Ocak ayında bu bir hasta başına bir veya ikiye düştü. Şubatta bu bir hasta başına birin de altına düştü. Yani kovide yakalananl­ar arasında temaslılar olmadı. Bu ya filyasyon ya da mutasyonla alakalı bir durum. Hastalarım­ızın mutant virüs taşıyıp taşımadığı­na bakılıyor, hastaya söyleniyor ama bir bilgi verilmiyor. Bu da salgın yaylımı açısından bir risk” dedi.

‘HALK AŞI OLMAK İSTİYOR’

Bazı illerde aşı tedariği olmadığı için hastaların geri dönmek zorunda kaldığını belirten Kırımlı, grip aşısında bu durumla karşılaştı­klarını söyledi. Araştırmay­a göre nüfusun yüzde 60-79’unun aşı olmak istediğini aktaran Kırımlı, üç aile hekiminden birinin çalıştığı bölgelerde vaka artışı olduğunu, hastaların hastaneler yerine aile sağlığı merkezleri­nde aşı olmak istediğini söyledi. Kırımlı, bu nedenle birinci basamak sağlık hizmetleri­nin hem kendileri hem de hastaları için destekleme­sini istedikler­ini söyledi. (ANKARA/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: TTB ??
Fotoğraf: TTB

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye