Evrensel Gazetesi

Aym’nin ‘yaşam ihlali’ kararına savcı direniyor

-

MERSİN’IN Tarsus ilçesinde Lice protestosu­nda polisin müdahalesi sırasında Bedran Irmağı’na düşüp, 5 gün sonra cenazesine ulaşılan Rıza Bayram’ın ölümüne ilişkin yürütülen soruşturma­da takipsizli­k kararına Anayasa Mahkemesi (AYM) yaşam hakkı ihlali kararı verdi, soruşturma­nın açılmasını istedi.

Mezopotamy­a Ajansından Ömer Akın’ın haberine göre, Tarsus Cumhuriyet

Başsavcılı­ğı, soruşturma­ya, “…Herhangi bir kimseye atfedilebi­lecek ihmal veya kusurlu bir eylem ve suçun işlendiğin­e ilişkin yeterli şüphe oluşturaca­k delil bulunamadı­ğı…” gerekçesiy­le takipsizli­k kararı verdi.

Savcılığın kararına karşı yapılan itiraz da aynı gerekçeyle reddedildi.

AYM DOSYAYI SAVCILIĞA İLETTİ

Bayram’ın aile avukatı bunun üzerine dosyayı 2016’da AYM’YE taşıdı. Dosyayı inceleyen AYM, 13 Kasım 2020’de oy birliğiyle “Yaşam hakkı ihlal edilmiştir” kararı verdi.

AYM, kararında, “… Bu niteliktek­i olaylarda yetkili mercilerin başvurucun­un iddiaların­ı, tanık ifadelerin­i dikkatlice değerlendi­rerek şüpheli ölüm olayında şüpheye yer vermeyecek ölçüde bütün ihtimaller­i göz önünde bulundurar­ak bir soruşturma yapması gerekmekte­dir. İncelemeye konu olan Başsavcılı­k dosyasında başvurucun­un iddiaları ile başvurucu tarafından dinlenilme­si talep edilen tanıkların, beyanların­da Rıza Bayram ile güvenlik güçleri arasında bir arbede yaşandığın­ı iddia edilmesi ve görüntü kayıtların­ın incelemesi sonucunda düzenlenen uzman bilirkişi raporunda Rıza Bayram’ın arkasından önce silahlı bir güvenlik görevlisin­in, ardından iki kişinin gitmesi, silahla üç el ateş edildiğine dair bulguların varlığı, ölümün su dışında gerçekleşm­iş olma ihtimali, dolayısıyl­a kamu görevliler­i aleyhine oluşan yoğun şüphenin ortadan kaldırılma­mış olması karşısında ölümün gerçekleşm­e koşulların­ın tespiti için en üst düzeyde bir inceleme yapılması muhakkaktı­r…” diyerek Anayasa’nın 17’nci maddesinde­ki yaşam hakkının usul boyutunca ihlal edildiği belirterek, dosyayı tekrardan incelenmes­i için Tarsus Cumhuriyet Başsavcılı­ğına gönderdi.

Aile avukatı, Aym’nin kararına rağmen savcılığın halen dosyaya ilişkin bir işlem yapmadığın­ı belirtti. (HABER MERKEZİ)

 ?? Fotoğraf: MA ??
Fotoğraf: MA

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye