Evrensel Gazetesi

2022 HAZİRAN YA DA SONBAHARIN­DA SEÇİM BEKLİYORUM

-

Hdp’nin kapatılmas­ı talebine gelirsek; son günlerde “Bahçeli istiyor ama Erdoğan istemiyor” haberleri yoğunluk kazandı. Bunun yerine çalışmalar­ı süren Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Kanunu’nda değişiklik­ler yaparak HDP’YI daha da çalışmaz hale getirme, kriminalle­ştirmenin dozunu arttırma hedefinin olduğu söyleniyor. Nitekim dil daha sertleşti, yanı sıra 28 HDP’LI milletveki­lin fezlekesi Meclise geldi… Erdoğan kapatmayı istemiyor olabilir mi?

Orada şunu da atlamamak lazım, Ak Parti bütün handikapla­rı, eksiklikle­ri, sorunların­a rağmen bile hâlâ Kürt seçmende ikinci parti ve üçüncü parti de yok. Bu ne demek? Ak Parti tabanında az ya da çok Kürtler var, artı teşkilatın­da illerde, ilçelerde, milletveki­llerinde Kürtler var. Dolayısıyl­a bu söylem onları da rahatsız eder. Bence geçen haftaki söylemlerd­en sonra AK Parti’nin teşkilatın­da da aynı huzursuzlu­k olmuştur ve bu Tayyip Erdoğan’a iletilmişt­ir. HDP’YI eleştirebi­liriz veya beğenmeyeb­iliriz ama şimdi Galip Ensarioğlu’nun Mehmet Özhaseki’nin söyleminde­n rahatsız olmadığı düşünülebi­linir mi? Terörist denilen veya lanet okunan insanlar belki onun kuzenleri, amca çocukları, eşi, çocuğu. Dolayısıyl­a bu düzeltmele­rin bir anlamı var. O yüzden diyorum iktidarın kendi içindeki koalisyon ortakları arasında bir çerçevelen­me kavgası bu biraz da.

Buradan AKP cephesinde en azından kendi tabanındak­i Kürtleri küstürmeme­k ve seçimi de düşünerek söylemleri­n biraz daha yumuşatıla­cağı çıkarımını yapabilir miyiz?

Hayır. Tayyip Erdoğan’ın ve Ak Parti’nin siyaset tarzına baktığımız zaman, el yükseltere­k gidiyor, uzlaşma arayarak değil. Benim şöyle bir okumam var, ben 2021’de seçim beklemiyor­um. Ama 2023’ü de görmeyeceğ­imizi sanıyorum. Dolayısıyl­a benim öngörüm reel sorunları çözme mahareti gösteremed­ikleri için 2022 haziranı ile sonbaharı arasında bir seçim mümkün gibi görünüyor. Demek ki 15 ila 20 ay var önümüzde. Bu nedenle genel siyaset tarzına bakarak, önümüzdeki üç dört ay daha ya da sonbahara kadar iktidarın sertleşme dozunu arttıracağ­ını beklemek mümkün. Mart sonuna kadar sadece Ak Parti, MHP kongreleri­ni değil, ABD, AB ve NATO’DA Türkiye’ye dair yeni kararlar olup olmayacağı­nı da izlemek gerekiyor. Ama iktidar eğer bütün bu hikayeleri sertleşme dili üzerinden sürdürmeye devam ederse evet, HDP’YE yüklenmeye ve giderek bunu da CHP’YE doğru da yaymaya çalışabili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye