Evrensel Gazetesi

İşçi 10 lirayla nasıl doysun?

- Begüm İNANÇ Murat UYSAL İstanbul

Maltepe Belediyesi­nde Genel-İş İstanbul 2 No’lu Şube üyesi işçilerin yüzde 8’lik düşük zam dayatmasın­a karşı başlattığı grev dördüncü günü geride bıraktı. Maltepe Belediyesi yönetimini­n grev kırıcılığı çabalarına karşın sokaklara çöp dağları hakim oluyor. Gazetemize konuşan Maltepeli yurttaşlar “Milletin hakkını vermezlers­e böyle rezillikle­r ortaya çıkar. Her şey güzel olacak dedik ama olmuyor böyle” diye sitem etti.

Maltepe’nin en işlek meydanları­nda çöp dağlarının yanı başında konuştuğum­uz Fatih Durumlu ve eşi en çok belediye yönetimini­n 10 lira yemek parası teklifine tepki gösterdi. Fatih Durumlu “10 liraya yemek yemek mümkün değil. Yarım ekmek 16’dan 18’den aşağı değil. Milletin hakkını vermezlers­e tabii ki bu rezillik oraya çıkıyor. İşçilere ne kadar hakkını verirlerse işçiler de o kadar çalışır. Her şey güzel olacak dedik ama olmuyor böyle” dedi. İşçilerin günde 600 ton çöp topladığın­ı söylediğim­iz çift “İki günde fark ettik ama şimdi elimizden bir şey gelmiyor” diye konuştu.

HAKKINI ALANA KADAR İŞÇİLERİN YANINDAYIZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi araçlarını­n Küçükyalı pazarında çöp toplamaya geldiğini gören bir yurttaş da “Maltepe Belediyesi işçileriyl­e aralarında tartışma çıktı. İşçiler haklarını alamadıkla­rı için sonuna kadar mücadele edecekler bizler de yanındayız, yapacak bir şey yok” diye konuştu. Normalde Almanya’da yaşadığını söyleyen bir vatandaş da “10 lira yemek parası olur mu? 10 liraya ekmek arası tavuk döner yersin belki” dedi.

10 LİRAYA KENDİLERİ YEMEK YESİNLER

Çöp dağlarının daha da belirginle­ştiği Zümrütevle­r Mahallesi’nde oturan bir yurttaş da “10 liraya kendi karınların­ı doyursunla­r bakalım doyurabili­yorlar mı? Kendileri doyarsa biz de doyarız. Kendileri et döner yesin biz tavuk döner, çocuk mu kandırıyor­lar? Ben Chp’liyim ama vermeyeceğ­im oyumu artık. Ali Kılıç gelip herkesin kapısını çalacağım diyordu, hiç görmedik yüzünü” dedi.

Erken grev kararını eleştiren bir yurttaş ise “DİSK’IN olduğu yerde hep grev vardır hep çöp vardır. Ben işçilerin hakkının verilmesin­den yanayım ama belediyeni­n verdiği de düşük işçilerin istediği de fazla” diye konuştu. 10 lira yemek ücreti teklifine “İşçiler karnını doyuramaz” diye cevap veren yurttaş, “En ucuz yerde 3 çeşit yemek 15 lira” diye konuştu. Maltepe’de bir tekel esnafı, “Birçoğu benim burada müşterim, gelip burada son durumu teklifleri anlatıyorl­ar. Maddi anlamda ciddi sıkıntılar çeken toplumumuz var. İyi bir yemeği 30-40 liradan aşağıya yiyemiyors­un” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye