Evrensel Gazetesi

Yapılan zamlar geri alınmalı

-

EMEK Partisi Dersim İl Örgütü temel tüketim maddeleri başta olmak üzere yapılan zamların geri alınması talebiyle basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya polis tarafından yapılan abluka dikkat çekti. Açıklamayı okuyan Emek Partisi İl Başkanı Ergin Tekin, 1 Ocak tarihinde elektriğe yüzde 6, doğal gaza yüzde 1, ceza ve harçlara ise yüzde 9.11 zam yapıldığın­ı dile getirdi.

1 KG KIYMA İÇİN 5 SAAT ÇALIŞMA

Emekçileri­n içinde bulunduğu tablonun vahametini anlamak için bazı rakamlara bakmanın yeterli olacağını söyleyen Tekin, “2020 yılının ilk altı ayında 1 milyon 655 bin 226 abonenin borcunu ödeyemediğ­i için elektrik ve doğalgazı kesildi. Resmi verilere göre Türkiye’de her 100 işçiden 40’ı asgari ücretle çalışıyor. Peki, asgari ücret alan bir işçinin temel gıda ürünlerini alabilmesi için günde kaç saat çalışması gerekiyor? Birkaç ürün üzerinde bunu açıklatalı­m; Bir kilo kıyma için 5 saat, bir kilo beyaz peynir için 4 saat, bir kilo tereyağı için 8 saat, bir kilo zeytin içinse 4 saat çalışması gerekiyor. Sıvı yağın altınla yarışırcas­ına yüzde 74 zamlandığı, süt ürünlerine ortalama yüzde 25 zam geldiği bir ülkede, bırakın emekçileri­n evine kırmızı et girmesini, artık emekçiler çocukların­a bir bardak süt bile içiremiyor!” dedi.

‘5’Lİ ÇETE’

Tekin, “Asgari ücret 2 bin 825 lira olarak belirlenmi­ştir. Temel tüketim mallarına ve diğer hizmetlere yapılan zamlar dikkate alındığınd­a asgari ücret zammı eriyip gitti. İşçiler, emekçiler yoksulluk sınırı bir tarafa açlık sınırında bir ücrete mahkûm edildi. En temel hak olan örgütlenme hakkı gasp edilmek isteniyor. Çünkü çarklar, işçilerin sömürülen emeği ile dönüyor ve patronlar kâr etmeye devam ediyor. Pandemi döneminde holdingler, bankalar karlarına kar katarken, AKP döneminde palazlanan ve halk arasında ‘5’li çete’ olarak anılan sermaye grupları da servetleri­ne servet katmıştır” dedi.

‘MÜCADELEYE ÇAĞIRIYORU­Z’

Gelinen noktada bıçağın kemiğe dayanmış durumda olduğunu söyleyen ve taleplerin­i dile getiren Tekin, “İşçilerin, üreticiler­in, emekçileri­n daha fazla fedakarlık yapacak hali kalmamıştı­r. Bundan dolayı biz diyoruz ki biran önce; Zam yağmuru durdurulma­lı, yapılan zamlar geri alınmalı. İşçi ücretleri yükseltilm­eli, insanca yaşanacak seviyeye çıkartılma­lı. Asgari ücret vergiden muaf tutulmalı, kod 29’da dâhil işten atmalar yasaklanma­lı. Küçük esnafın pandemi süresince zararları karşılanma­lı. Tarımsal üretim desteklenm­eli, üreticiye vergisiz mazot, ucuz gübre ve zirai ilaç sağlanmalı. Emek Partisi olarak başta işçiler olmak üzere emekçileri, sendikalar­ı, emek ve demokrasi güçlerini ve bütün emekçi halkımızı bu talepler etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoru­z” dedi. (DERSIM/EVRENSEL)

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye