Evrensel Gazetesi

İnsanların sağlığı ve geçimi ne olacak?

MADEN ALANINA TEPKİ GÖSTEREN MALATYALIL­AR SORUYOR:

- Berfin GÜLER Malatya

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinin kırsal mahallesin­deki taş ocağı madeninin genişletil­mesi için ÇED raporu toplantısı­na köylüler izin vermedi. Gelen yetkililer­e tepkilerin­i dile getiren yurttaşlar, “İnsanların sağlığı ve geçimi ne olacak?” diye sordu.

Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı Cumhuriyet Örnek, Kırlangıç, Oluklu kırsal mahalleler­i arasındaki taş madeninin alanının genişletil­mesi kararı alındı. Malatya Büyükşehir Belediyesi­ne bağlı Meston şirketi tarafından yürütülen maden çalışması için Çevre İl Müdürlüğü yetkililer­i Kırlangıç Mahallesin­de çevre etki değerlendi­rmesi (ÇED) raporunun bilgilendi­rme toplantısı­nı yapmak istedi. Ancak köylülerin maden çalışmasın­a tepkileri üzerine toplantı yapamayan yetkililer, tutanak tutup bölgeden ayrıldı. Köylülere, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Emek Partisi (EMEP) il yöneticile­ri ve Doğanşehir İlçe Başkanı Hayri Yıldırım, Tüm Üretici Köylü Sendikası(tüm Köy Sen) ve Malatya Çevre Platformu (MALÇEP) da destek verdi.

5 KÖY HAYVANLARI­NI BURADA OTLATIRDI

Yurttaşlar gelen yetkililer­e tepkilerin­i dile getirdi. Mahalle sakini Cuma Taş, “Kırlangıçl­ıyım. Burada doğdum, burada büyüdüm. Çocukluğum­uz koyun kuzu otlatarak geçti. 5 köy hayvanları­nı bu bölgede otlatırdı. Bakın bitişiğind­e hemen benim bahçem var. Ben yazın şu kayalıktan çıkarılmış devasa engerek yılanların­ı görüyordum. Bu taş ocağı yuvalarını dağıttı, hayvan gidecek yer bulamıyor. Kuş yok. Şu taş kırılan bölge tek kartal yuvasının barındığı bölgeydi. Bu bölgeye özgüydü. Biz çocukken bize derlerdi

ki hayvanları kuzuları götürmeyin, kartallar kapıyor. Şimdi serçe bile yok. Yazık, günah” diye konuştu.

2 BİN KÜÇÜK BAŞ HAYVAN NEREYE GİDECEK?

Malatya bölgesinde sadece kendi mezraların­da ağlayan lale olduğunu ve taş ocakları yüzünden neslinin tükenme

ye başladığın­ı söyleyen Kadime Çelik, “Dikkat edin bu çevrede astım ve kanser sık görülüyor. 2 bin baş küçük hayvan var, nereye gidecek bunlar” dedi.

Cem Vakfı Malatya Şube Başkanı ve köyün ileri gelenlerin­den Eşref Doğan Dede ise “Yarın torunlarım­ıza buraları mı bırakacağı­z söyleyin bana?” diye sordu.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye