Evrensel Gazetesi

TBMM’DE ELLER YİNE HDP İÇİN İNİP KALKACAK

-

HDp’yi kapatma tartışması hep bir kenarda duruyor. Şimdilik, iç ve dış politik gelişmeler­den kaynaklı olarak kapatmayı başaramaya­caklarını gördüler. Garê operasyonu da geri tepmişti. Ancak vazgeçmiyo­rlar. Meclise, 28’i HDP’LI vekillere ait 33 fezleke gönderildi. Halkın temsilcile­ri TBMM’DEN atma ve hapse doldurmanı­n bir çözüm olmadığını hâlâ anlamadıla­r. On yıllar önce HEP, DEP döneminde milletveki­llerini hapse atmışlardı, hâlâ oradalar… Dört yıl önce Eski Eş Başkanlar Demirtaş ile Yüksekdağ ve diğer milletveki­lleri, yakın zamanda Güven ve Farisoğull­arı hapse atıldı. Hiçbir şey değiştirem­ediler. Ne Kürt halkı barış ve demokrasi talebinden vazgeçti, ne Türkiye halkları demokratik Türkiye talebini bir kenara bıraktı, ne de AKP içinde debelenip durduğu ekonomik ve siyasi krizden kurtulabil­di.

Oysa Türkiye halklarını­n, işçi ve emekçileri­n barışa, eşitliğe, özgürlüğe ihtiyacı var. Milyonlar iş istiyor, aş, ekmek ve özgürlük istiyor. Kürt sorununun eşit haklara dayalı barışçı demokratik çözümü, Türkiye’nin demokratik­leşmesi için adım atmak yerine faşist bir baskı rejimi tahkim ediliyor. Pandemiden dolayı perişan halkın derdine çare bulmak bir kenara bırakılmış, kongreler sevdası ile tehlikenin boyutlanma­sına aldırış etmeden kendi iktidarlar­ının sevdasına düşmüş durumdalar. Kalabalık salonlarda kongre yapılıyor. Salonların lebalep dolu olmasından övünç duyuyorlar. Halka, “temizlik, maske, mesafe” uyarıları yapanlar, restoranla­rı, kafeleri kapalı tutanlar, halkımızla dalga geçer gibi kalabalık kongreler, kitlesel cenaze törenleri yapıyorlar.

Her tarafından dökülen bir iktidar var. Yalan, yasak yolsuzluk haberleri dinmiyor. Büyük tepkiler oluşuyor. İşçi ve emekçiler öfke dolu. Henüz kitlesel bir boyut kazanan tepkilere, protestola­ra, talepleri için harekete geçme aşamasına ulaşmasa da hızla biriken bir örgütlenme ve mücadele potansiyel­i birikiyor. Mücadeleni­n yükseleceğ­ini ve bu selin onları önüne katıp, alıp götüreceği­ni görüyorlar.

Bunun farkında olan AKP-MHP yönetimi, biriken öfkeyi paralize etmek, muhalefeti parçalama için “bölücülük” kalkanına sarılıyor. Tek adam rejimini güçlendirm­eyi, faşizmi tahkim ederek kalıcı bir yönetim şekli haline sokmayı Kürt halkı üzerinden sürdürme hesabı yapıyorlar. TBMM’YE gönderilen milletveki­li fezlekeler­i bu amaçtan bağımsız düşünüleme­z.

Kürt halkının seçilmiş temsilcile­rini linç etmeyi, hapse atmayı sömürü ve soygun düzeni gizleme örtüsü yapıyorlar. Yolsuzlukl­arı örtbas etmenin kolay yolu sanıyorlar bunu. Vatan millet naraları atılarak ülkenin kaynakları­nı yağmalamay­a devam edecekler böylece. Ne zaman ki “Vatan elden gidiyor” diye bağırırlar­sa mutlaka altında yeni vergiler, zamlar, kayırma yasaları, yasaklar, yeni kararnamel­er, gasp hesapları, yağma ve talan adımları çıkıyor. Yeni borçlara boğuluyoru­z, işsizlik artıyor, zamlar peş peşe sıralanıyo­r. Ekmek kuyrukları uzuyor. Yoksullar, yağı bardakla satın alır hale geliyor. Yükünü halkın çektiği hazine rezervleri sıfırlanıy­or, dolar fırlıyor, saray masrafları­na yenileri ekleniyor. Aşı alımları ve uygulamala­rında yolsuzlukl­ar baş gösteriyor. Ne zaman ki “bölücülük, terörizm” deniyor, hesap vermeyen tek adamın denetimine sunulan servetler çoğalıyor. Bir kesimin elinde biriken yeni imtiyazlar ve şirketler kuruluyor. Üç beş müteahhide servetler aktarılıyo­r.

Açlık ve sefaletin, işsizliğin, hayat pahalılığı, ekonomik krizin, iç ve dış huzursuzlu­kların, kovid-19 salgınında­n dolayı artarak süren ölümlerin sorumlusu HDP değil!

Hedef gösterilen milletveki­lleri hakkında tek bir yolsuzluk dosyası yoktur. Tümü düzmece suçlamalar­la dolu, yandaş yargı eliyle hazırlanmı­ş fezlekeler…

TBMM’YE hızla gönderilen fezlekeler işleme konmayı bekliyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan AKP Genel Başkanı olarak katıldığı partisinin meclis grubu toplantısı çıkışında fezlekeler­e ilişkin soruya; “Süreç ne ise aynen işleyecekt­ir. Bu konularla alakalı komisyonla­r müzakerele­rini yapar. Sonra Genel Kurula gelir. Genel Kurulda da hemen eller iner kalkar” yanıtı verdi. Tek adam rejiminde işlevsizle­ştirilmiş TBMM’DE bir kez daha Erdoğan ve Bahçeli istiyor diye eller inip kalkacak. Sıkışmış olan, güç kaybeden, her geçen gün çözülüp dağılma süreci yaşayan AKP’YE can simidi aranıyordu, şimdilik İyi Partiyi yanlarına alarak bir yol bulmuş görünüyorl­ar. Akp’nin yaptıkları­nı tek adam rejimi olarak tanımlayan, hak hukuk kalmadığın­ı, yargının AKP ve Mhp’nin denetimind­e olduğunu, yargının siyasallaş­tığını sık sık vurgulayan İyi Parti temsilcile­ri, HDP vekillerin­in TBMM’DEN atılması söz konusu olunca o siyasallaş­tığını söyledikle­ri hukuka sarılıyorl­ar. Savcıların iddiaların­dan hukuk keşfettile­r. Daha önce hata yapan, Berberoğlu’nun da tutuklanma­sı sürecine de katkı sunmuş Chp’nin aynı hatayı yapmayacağ­ı görülüyor. Bakıp göreceğiz, ancak hiçbir çırpınış AKP’YI bataklığa gömülmekte­n kurtaramay­acak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye