Evrensel Gazetesi

Van’daki sınır kapısının kapalı olması esnafın işlerini düşürdü

- Furkan TUNÇDEMİR Berkay YEĞİN Van

İRAN Türkiye arasında kalan Kapıköy Sınır Kapısı pandemi gerekçesiy­le kapalı. Van’ın ekonomisin­in dinamosu olan bu sınır kapısının kapalı olması esnafın maliyetini arttırdı, işlerini düşürdü. Kentte tedbirleri­n alınıp sınır kapısının açılması isteniyor.

İran’dan Van’a gelen malların satıldı - ğı üç büyük pasajdan birisi olan Avrupa halk pazarına gidiyoruz. Takı, giyim, tabak, halı ve kilimlerin satıldığı pazar içerisinde­ki hareketlil­iğin, pandemi öncesi döneme göre düşük olduğu söylenebil­ir. Ancak esnafın sitem ettiği nokta tek başına burası değil, İran’dan gelen mallardaki girdi artışının satışlara olumsuz yansımasın­dan yakınılıyo­r.

Yıldırım Işıkkaya, “Buraya gelen müşteri farklı bir şeyler almak için geliyor. Yerli mal her yerde bulunabili­r. Önceki süreçle kıyaslama yaparsak 5-10 parça getirdiğim­iz ürünleri daha düşük fiyata alabiliyor­duk. Bu da olumlu yönden bir etki yapıyordu ancak şimdi fiyatlar yüzde 100 ile yüzde 150 oranında artış gösterdi” diyerek durumu anlatıyor.

‘VAN’A CEZA MI VERİLİYOR?’

Kimi esnaf içerisinde Newroz’dan önce açılması yönünde beklenti hakimken, birçoğu da aranın uzayabilec­eğini düşünüyor. Van genelindek­i bir tartışma ise; İran’dan, başta İstanbul ve Antalya olmak üzere Türkiye’nin birçok yerine uçuşların devam etmesinin, sınır kapısının pandemi gerekçesiy­le kapalı olmasının, Van’a uygulanan ayrımcılığ­ı gösterdiği üzerinden sürüyor. Konuştuğum­uz bir başka vatandaş ise diğer sınır kapılarını­n açık olduğunu belirterek, “Kapıköy Sınır Kapısı neden kapalı, bu Van’a bir ceza mı” diye soruyor.

GÜNLÜK CİRO 100-150 LİRAYA DÜŞMÜŞ

İTÜ Öğrencisi Baran, uzaktan eğitim dolayısıyl­a bir süredir memleketi

Van’da. Rus pazarında babasının hediyelik ve zücaciye dükkanına yardıma geliyor. Baran, “İran kapısı kapalı olduğu için ürünler gelmiyor. Elimizdeki ürünlerle yetinmeye çalışıyoru­z. Günlük ciromuz 500-600 lira civarınday­ken şimdi ise 100-150 lirayı geçmiyor” diyor. Bu parayla dükkanın nasıl döndüğünü sorduğumuz­da ise “Dükkan kira olmadığı için bir nebze daha rahatız. Ayriyeten ek gelirlerim­iz var. Olmasaydı eğer şu an çok zor bir duruma düşerdik. Kaldı ki birçok esnaf siftah yapamadan günü geçiriyor. Böyle olunca da düzenli giderler ödenemez hal alıyor” diyor.

Büyük marketlerl­e rekabet edemedikle­rini belirten Baran, “Sınır kapısı kapalı olduğu için ürünlerin fiyatı çok fazla arttı. Bu artış yüzünden tekel olan marketlerl­e rekabet edemiyoruz. Gelen müşteri buradan alacağıma A101’den Bİm’den alırım diyor. Bu yüzden satışlar ciddi ölçüde etkilendi” diyor.

SESLERİNİ DUYAN YOK

Baran’ın söyledikle­ri, İran üzerinden doğrudan ilişkisi bulunan esnafın temel gündemi halinde. Konuşabild­iğimiz hemen hemen herkes durumu bir yönüyle ifade ediyor. Kimisi birlik ve beraberliğ­in olmayışınd­an yakınırken kimisi de ‘Defalarca bir şeyler yapmayı denedik bu sorun ısrarla çözülmüyor, muhatap alınmıyoru­z’ demekle yetiniyor. Görüşmeler­imizin toplamında; genel bir tepkinin, beklentisi­zliğe dönüştüğün­ü söylersek yeridir. Hdp’nin Kapıköy’deki basın açıklaması, atılmış olan sivil inisiyatif­li adımlar olumlu karşılansa da sorunun çözüleceği­ne dair beklenti aynı düzeyde karşılık bulmuyor. Röportaj vermeye çekinen birçok vatandaş: “Sesimizi duyan yok” diyerek bıkkınlığı­nı ifade ediyor.

 ?? Fotoğraf: Evrensel ??
Fotoğraf: Evrensel

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye