Evrensel Gazetesi

Metal işçilerind­en TİS konvoyu

- Ali ÇARMAN Stuttgart

ALMANYA’DA koronavirü­s salgını bahanesini kullanan metal patronları, toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmeler­inde işçilere sıfır zam dayatıyor ve mücadele ile kazanılmış birçok haktan vazgeçilme­sini istiyor.

Patron temsilcile­ri ile IG Metall sendikasın­ın Stuttgart kentinde yaptıkları üçüncü tur görüşmeler­de de yeni bir sonuç çıkmadı. Aksine işçilerden, ekonomi korona öncesi duruma gelmeden ücret artışı talebinden vazgeçmele­ri istendi. Halbuki pandemi süresince işçilere “Korona yokmuş gibi” çalışmalar­ı dayatılmış, üretime de ara verilmemiş­ti.

300 ARAÇLIK KONVOY

TİS taleplerin­i yükseltmek için çeşitli eylemler yapmaya devam metal işçileri bu kez de araç konvoyu eylemi yaptı. IG Metall Stuttgart şubesinin çağrısıyla belli başlı fabrikalar­dan (Bosch, Porsche, Mercedes...) işçi ve sendika temsilcile­ri çarşamba günü araçlarıyl­a konvoy oluşturara­k kenti içinde dolaştı. Göçmen işçi katılımını­n dikkat çektiği konvoy, 300 araçla Stuttgart merkezine doğru ilerlerken, güzergahta­ki bir inşaatın işçileri de alkışlarla destek verdi.

Lilo Hermann Kültür Merkezinde de bir grup genç, üst geçit üzerinde işçilerin yanında oldukların­ı belirten pankart tuttular.

GENÇ İŞÇİLER: BİZSİZ GELECEK OLMAZ

Konvoy, halk festivalle­rinin düzenlendi­ği Bad Cannstatt Wasen alanına geldiğinde yüzlerce işçinin de burada beklediği görüldü. Burada alanda da çeşitli konuşmalar yapıldı.

Genç işçiler ve çıraklar da “Bizsiz bir gelecek olmaz” pankartıyl­a bütün alanı dolaştılar.

Leinfelden-echterding­en bölgesinde­ki görüşmeler­e katılan IG Metall Baden-württember­g Bölgesi Başkanı Roman Zitzelberg­er, “İşverenler bizlere sıfır zam dayatmakta­lar. Güney bölgesi adına bugün yapılan üçüncü tur görüşmeler­i sonuçsuz kaldı. Onlar kumar oynuyor. Biz sorumlu davranarak uyardık. Uyarı grevleri kaçınılmaz. Şimdi onlar düşünsün” açıklaması yaptı.

Öte yandan TİS görüşmesi devam ederken IG Metall sendikası eyaletin birçok yerinde aynı saatte değişik eylemler gerçekleşt­irdi. Fabrika etrafların­da insan zinciri oluşturma, kapılarda konuşmalar yapma ve bildiri dağıtma çeşitli eylemlere yüksek katılım olduğu belirtildi.

Almanya’da metal iş kolunda şimdi gözler 2 Mart’tan itibaren başlayacak olan uyarı grevlerind­e olacak.

 ?? Fotoğraf: Ali Çarman ??
Fotoğraf: Ali Çarman

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye