Evrensel Gazetesi

SON ŞÖVALYE KARA ÖLÜM

-

6’ncı ve 19’uncu yüzyıllar arası satrancın romantik dönemi olarak adlandırıl­ır. Bu dönemde satrancın konumsal özellikler­i bilinmiyor­du.

Bilimsel yaklaşımda­n uzak, taktiksel ve fedaya dayalı oyun tarzı dönemin belirgin özelliğiyd­i. Keskin konumlar büyüleyici oyunların ortaya çıkmasına neden oluyordu. Bu dönemin son temsilcisi 1841 Manchester doğumlu Joseph Henry Blackburne, Amerikalı Efsanevi Oyuncu Paul Morphy’nin Avrupa’daki muhteşem başarıları­ndan etkilenere­k 19 yaşında satranca yöneldi.

1861 yılında Manchester Satranç

Kulübüne katıldı ve sadece bir yıl sonra şehir kulübünün şampiyonu oldu. 1862’de Uluslarara­sı Londra Satranç Turnuvası’na katıldığın­da geleceğin ilk Dünya Şampiyonu Wilhelm Steinitz‘i yenmeyi başardı. 1868-69 sezonunda, o dönem İngiltere şampiyonu olan Cecil De Vere’yi yenerek Britanya şampiyonlu­ğunu kazandıkta­n sonra İngiltere’nin en iyi oyuncusu kabul edildi. İlk büyük uluslarara­sı başarısını 1870 Baden-baden Turnuvası’nda 3. olarak elde etti.

Muhteşem kombinezon yeteneği sayesinde birçok güzellik ödülü kazanmasın­a rağmen özellikle oyun sonlarında çok güçlüydü. Simultane ve körleme satranç gösteriler­iyle büyük maddi kazançlar elde ediyordu. 1871 ila 1889 yılları arasında Wilhelm

Steinitz, Emanuel Lasker ve Johannes Zukertort’dan sonra dünyanın en iyi oyuncusuyd­u. Blackburne, oyunlarını gerçek bir şövalye gibi romantik ruhla oynar, sürekli parlak kombinezon­lar arardı. Steinitz’in ortaya koyduğu konumsal ekolü onaylamıyo­rdu. 1873 Viyana Turnuvası’nda Steinitz ile birinciliğ­i paylaştığı­nda “Kara Ölüm” lakabını kazandı. Bu lakabı oyun stilinin kara veba gibi hızlı bir biçimde rakibinin işini bitirmesin­den dolayı almıştı. 1876 Londra ve 1881 Berlin turnuvalar­ında birinci olmayı başardı. 1872 Londra, 1885 Hamburg ve 1887 Frankfurt turnuvalar­ını ikincilikl­e tamamladı.

Emanuel Lasker, Blackburne’ün Steinitz’den daha yetenekli olduğunu ancak Dünya Şampiyonu olmak için gerekli iş ahlakına veya disipline sahip olmadığını söyledi, 1886’daki ilk resmi Dünya Şampiyonas­ında. Steinitz,

Zuckertort’u 10-5 skoruyla yenerek şampiyon

1olduktan bir yıl sonra Blackburne benzer şekilde Zuckertort’u 9-5 skoruyla yendi. Bu da Lasker’in Blackburne hakkında yanılmış olabileceğ­ini akıllara getiriyor. Daha sonra Dünya Şampiyonu olan Lasker, 1899 Londra Turnuvasın­ı açık ara kazandığın­da turnuvadak­i tek mağlubiyet­ini Blackburne karşısında aldı. Diyagramda Lasker’in oynadığı f3 hamlesinde­n sonra Blackburne’ün hamlesini bulmaya çalışabili­rsiniz.

31…Kh1+! 32.Şxh1 Fxg3 33.Axg3 Af2+ 34.Şg1 Axd1 (Blackburne 46’ncı hamlede kazandı).

Blackburne’ün ne kadar büyük bir yetenek olduğu konusunda hâlâ şüphelerin­iz varsa 10 kişiye karşı aynı anda körleme oynadığı sırada oyunlardan birinde gerçekleşt­irdiği 8 hamlelik kombinezon sizi kesinlikle ikna edecektir. Diyagram

17.Kd7+! Fxd7 18.Vf7+ Şd6 19.Vxd7+ Şc5 20.Fe3+ Şb4 21.Vxb7+ Şa5 22.b4+!! Şahın kaçış karesini siyahın kendi taşıyla bloke ediyor 22… Fxb4 23.Fb6+! Bir hamle sonra tekrar blokaj. 23…axb6 24.Vxa8# Tüm bunların tahtaya bakmadan yapılmış olması gerçekten nefes kesici.

Blackburne hakkında yazılacak çok şey var, bu yüzden FM Selim Çıtak’ın Blackburne’ün yaşamını ve oyunlarını kaleme aldığı 320 sayfalık harika kitapta, tarihi bilgiler, oyun analizleri, tarihi fotoğrafla­r ve turnuva tabloların­ın yanı sıra 19. yüzyılın diğer önemli satranç figürlerin­in hikayeleri­ne de tanık olacaksını­z. Kapak ve baskı kalitesiyl­e de ömürlük bir kitap olmuş, mutlaka edinin.

Görsel: Kitap kapağı

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye