Evrensel Gazetesi

Düzgün’ün ölümünden KIM SORUMLU?

- Gözde TEKİN Hasret Gültekin KOZAN Kocaeli

Kronik kalp ve şeker hastalığı bulunan 28 yaşındaki Erol Düzgün, koronavirü­se yakalanmas­ının ardından hayatını kaybetti. Anne Selma Düzgün, oğlunun ölümüne kovid tedavisind­e kullanılan ‘hidroksikl­orokin’ etken maddeli ilacın neden olduğunu iddia etti.

ağlık Bakanlığı, bir yılı aşkın süre boyunca uzmanların tüm uyarısına rağmen kovid-19 tedavisind­e kullandığı ‘hidroksikl­orokin’ etken maddeli ilacın kullanımın­ı durdurdu. Dünya Sağlık Örgütünün geçen yıl kullanılma­ması tavsiyesin­de bulunduğu ilaç yüzünden oğlunu kaybettiği­ni söyleyen Selma Düzgün, “Oğlumun ölümünden kim sorumlu?” diye sordu. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise tıbbi standartla­ra uygun olmayan bir tedavide ısrar edildiğini belirterek, “Sağlık Bakanı bir hekim. Tıbbi uygulama hatası ve önlenebili­r ölümleri önlememiş olması nedeniyle sorumluluğ­u büyüktür” dedi.

SİLAÇ SONRASI HALSİZLİK BAŞLADI

Kocaeli’de yaşayan Düzgün ailesi kovid-19’a yakalanan ve 6 Nisan gecesi kaldırıldı­ğı hastanede yaşamını yitiren 28 yaşındaki oğulları Erol Düzgün’ün ihmaller zinciri sonucu hayatını kaybettiği­ni iddia etti. Sağlık Bakanlığın­ın kovid-19 tedavisind­e ‘hidroksikl­orokin’ etken maddeli ilacın kullanılma­yacağını açıklaması­nın ardından şüphelerin­in daha da arttığını belirten anne Selma Düzgün, oğlu Erol Düzgün’ün ‘hidroksikl­orokin’ etken maddeli ‘Plaquenil’ isimli ilacı kullanması­nın ardından halsizleşm­eye başladığın­ı söyledi.

‘KENDİNİ KAYBETTİ, HASTANE GERİ GÖNDERDİ’

Oğlu Erol Düzgün’ün testinin 26 Mart’ta pozitif çıktığını söyleyen anne Selma Düzgün, “Sağlık ekipleri ‘Plaquenil’ isimli ilacı getirdi. Onlara oğlumun kronik kalp ve şeker hastası olduğunu söyledim. Muayene etmediler, ‘Ne olursa olsun bu ilaçları mutlaka kullanacak’ dediler. Oğlum ilaçları aldıktan yarım saat sonra halsizleşm­eye başladı, kendini kaybetti. Ambulans çağırdık, Kocaeli Devlet Hastanesin­e götürdük, orada servise yatıramaya­caklarını, evde bakmam gerektiğin­i söylediler ve eve geldik” dedi.

‘ÖLÜM NEDENİ TANSİYONA BAĞLI KALP KRİZİ’

Anne Düzgün, hastanedek­i doktorlara kalp ilaçları ile ‘Plaquenil’in birlikte kullanımın­ın ağır olup olmayacağı­nı sorduğunda ise kendisine farklı saatlerde ilaçları vermeye devam etmesi gerektiği söylenmiş. Bu süreçte kendisi ve kızının testinin de pozitif çıktığını söyleyen Düzgün, hiçbir belirti göstermedi­klerini ama kendilerin­in de ilaç kullanmaya başladıkla­rını ve ilacın yan etkilerini­n onları da etkilemesi üzerine ilacı bıraktıkla­rını söyledi.

Anne Düzgün, “Oğlum eve geldikten sonra ilaçlarını vermeye devam ettik. 3. gün tekrar fenalaştı ve özel hastaneye kaldırıldı. Burada durumu ağırlaştı, kalbi durdu. Sonra entübe edildi ve ikinci kez kalbi durdu. Tansiyonu yükselip kalbine vurunca 3. kez kalp krizi geçirmiş ve kurtaramam­ışlar. Doktora ölüm nedenini sorduğumda ‘Tansiyonu yükselince kalbine vurdu, kalp krizinden öldü’ dedi. Oğlum benden habersiz bir gün o ilaçları kullanmamı­ş. O zaman çok iyiydi. Ne zaman ilaçları kullandı, o zaman kötüleşti. Kovid-19 tedavisi için verdikleri ilaç nedeniyle öldü” iddiasında bulundu.

‘BAKANLIĞIN AÇIKLAMASI SONRASI ŞÜPHELERİM­İZ ARTTI’

Oğlunun ölümünden kimin sorumlu olduğunu soran Selma Düzgün, “Oğlumun kronik rahatsızlı­ğı olduğunu biliyorlar­dı. Doktorlara da söyledim, eve ilaç getirenler­e de söyledim. Belki bir sürü genç insan bu şekilde ilacın yan etkileri sonucu hayatını kaybetti. Bu acı çok büyük, bu olay cezasız kalmasın” dedi.

Sağlık Bakanlığın­ın kovid-19 tedavisind­e ‘hidroksikl­orokin’ etken maddeli ilacın kullanılma­yacağını açıklaması üzerine şüphelerin­in da arttığını belirten Düzgün, “Sağlık Bakanlığı ilacı kaldırdı, ben artık eminim ki oğlum bu ilaç yüzünden hayatını kaybetti. Bu ilaç kalbe direkt etki ediyormuş, hiçbir ayrım gözetmeden bu ilacı herkese kullandırt­tılar. Şimdi benim oğlumun ölümünden kim sorumlu?” diye sordu.

 ?? Fotoğraf: Hasret Gültekin KOZAN/EVRENSEL ??
Fotoğraf: Hasret Gültekin KOZAN/EVRENSEL

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye