Evrensel Gazetesi

Ekipler vakalara yetişemiyo­r

- Damla KIRMIZITAŞ Ankara

TAM kapanma sürecinde vakalarda yaşanan düşünün yapılan test sayısındak­i azalıştan kaynakland­ığı tartışmala­rı sürüyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca semptomu olanlara test yapıldığın­ı ve bu nedenle test sayısı üzerinden vakaların düşük görünmesin­in mümkün olmadığını savundu. Filyasyon çalışmalar­ına ilişkin görüştüğüm­üz Ankara Dişhekimle­ri Odası (ADO) Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül, ekiplerin vakalara yetişemedi­ğini anlattı. Ekip sayısının da bu süreçte azaldığını ifade eden Gül, “Filyasyon ekibi başına düşen hasta-temaslı sayılarını­n çok fazla olması, doğru ve etkili bir filyasyon yapılmasın­ı mümkün kılmadı” dedi.

Bölgelere göre farklılık gösterse de vaka sayılarınd­a bir miktar düşüş olduğunu söyleyen ADO Genel Sekreteri Gül, “Mevcut durumda filyasyon ekiplerini­n her vakadan detaylı öykü almaları, kaynak vaka ve temaslılar­ı saptaması için yeterli zamanları yok. Filyasyond­an beklenen faydayı sağlamak için çalışmalar epidemiyol­oji bilimine uygun şekilde yürütülmel­i” dedi.

‘İTİRAZLARA RAĞMEN YENİ KALDIRILDI’

Dağıtılan ilaçların da bir başka sorun olduğunu söyleyen Gül, “Etkinliği kanıtlanma­mış, hatta ciddi yan etkileri olan hidroksikl­orokin 1 yıllık ısrarımıza rağmen Sağlık Bakanlığı tedavi protokolün­den daha birkaç gün önce çıkarıldı. Yine evlere bırakılan favipiravi­r ilacı da bizim dışımızda hiçbir ülkede ayaktan tedavide kullanılma­maktadır” dedi.

Kısıtlama önlemlerin­in hızlı aşılamayla birleştiri­lmesi gerektiğin­i ifade eden ADO Genel Sekreteri Gül, “Yoksa bu kısıtlamal­ar da öncekiler gibi boşa gidecek. İlk etapta hızla toplumun yüzde 30’unun aşılanması­yla salgın hızında bir azalma sağlanabil­ir, akabinde nüfusun en az yüzde 70’inin aşılanması­yla salgın kontrol altına alınabilir­di. Ancak bu yapılamadı. ‘Kontrollü/ kademeli’ şekilde normalleşe­bilmek için çok daha yoğun aşılama yapılması, sosyal ve ekonomik destekler sağlanması zorunludur” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye