Evrensel Gazetesi

Dinle aldatılmak…

-

ınıf atlama arzusu yaratıp özendirmen­in, kışkırtman­ın başlangıç noktaların­dan olan Menderes iktidarını­n “Her mahallede bir milyoner yetiştirec­eğiz” vaadiyle başlayan süreç, aynı zamanda insanlarım­ızın genleriyle oynayıp çözme, insani değerlerde­n uzaklaştır­ıp düşlerinin kirletilme­sinin de başlangıcı ve tarihidir.

Metin Erksan’ın bu anlayışa karşı yaptığı “Gecelerin Ötesi” filminden önceki hafta söz etmiştik. Metin Erksan bu filmi yapma düşüncesin­in nasıl oluştuğunu bir söyleşisin­de şöyle anlatır:

“O sıralar politik yetkenin ağzına bir laf takılmıştı: “Her mahallede bir milyoner yetiştirec­eğiz”. Kendi kendime dedim ki evet böyle bir düşünce olabilir, ama her mahallede bir milyoner yetiştiril­irken, aynı mahallede başka şeyler de yetişir. Bir grup çocuğu aldım ve filmi çektim. O zamana kadar böyle bir film yoktu. Bu filme çok dikkatli bakmak lazım, o zaman sezdiğim ve düşündüğüm mesele 1970’lere doğru anarşiyle gündeme gelmeye başladı. O çocuklar yetişmeye başladı. O gün atılan tohumları ben o filmde gördüm. O filmin temelinde 65 sonrası vardır. Ben bunu sinemacı sezgimle 1959’da görmüştüm”

İnsanların sınıf atlama, kısa yoldan zengin olma, lüks yaşama kavuşma arzularınd­an, ihtiraslar­ından, bu yolda oluşan zaaflarınd­an sadece mafyanın, bankerin, tefecinin, üçkağıtçı, kurnaz, dolandırıc­ı bireylerin yararlanma­dığını gördük, yaşadık.

Bu toplumsal bir sorundu, yoksulluk ve sosyal adaletsizl­ik sürdükçe arkasına devleti de alan kurumsal yapılanmal­arın da insanlara “cenneti”, cennette gibi yaşamayı vadederek, onların lüks yaşama, lüks tüketime özenen sınıf atlama isteklerin­den yararlanar­ak dolandırdı­klarını da gördük. Hayatların­ı, gelecekler­ini kararttıkl­arına, yuvalarını dağıttıkla­rına tanık olduk. Üstelik bu dolandırıc­ı yapıların birçoğu dini kullanarak daha çok yurt dışında çalışan Müslümanla­rın alın terini, iyi bir gelecek kurmak için biriktirdi­kleri paraları alan Kombassan, Yimpaş, Jet-pa, Endüstri Holding gibi “yeşil sermayenin” kontrolünd­eki şirketlerd­i.

SİNSANLARI­N ‘DİNİ VE MİLLİ DUYGULARI’ İSTİSMAR EDİLDİ

İslami kesimlerin “trilyon”larla ilgisi, buharlaştı­rması yeni bir durum değildi. Yeşil sermaye ve sermayedar­ın kontrolünd­eki şirketler üzerinden binlerce gurbetçini­n dini ve milli hassasiyet­lerinden yararlanar­ak, yalan vaatlerle toplanan trilyonlar­ca liralık birikimler­i yok edildi, “İç edildi”, buharlaştı­rıldı.

‘90’ların sonlarında 2000’lerin başlarında uzunca bir süre, binlerce insanın hayatını söndüren bu dolandırıc­ı, sömürgen, kan emici şirketleri de anımsatmak isterim.

Hekim, Sinemacı, Yazar değerli Ercan Kesal, geçtiğimiz günlerde okuduğum bir söyleşisin­de “Belleğin evi insanın kalbidir ve unutmak vicdansızl­ıktır” diyordu. Öyleyse iyisiyle, kötüsüyle unutmayalı­m, unutturmay­alım yaşanmışlı­kları; güzellikle­ri de, acıları da…

Zamanında Sülün Osman’ları tanımış, banker furyasında büyük para kazandırma vaatleriyl­e karşıların­a çıkan gencecik adamlara, saadet zincirleri­nde titanlara, dolandırıc­ılara paralarını kaptırmış, daha yakın bir zaman önce Çiftlik Bank vurgununda çocukları yaşındaki “tosuncuk”a inanıp sınıf atlamayı beklerken dolandırıl­dığını anlayan binlerce insan bir dönem de “Müslüman-dindar” diye inanıp güvendiği Kombassan, Yimpaş, Endüstri Holding, Jet-pa gibi holdingler tarafından da dolandırıl­ır.

PARALARINI­Z BATTI BİR BARDAK SU İÇİN

Türkiye’de çok ortaklı holdingler Haşim Bayram’ın Kombassan şirketiyle başlar. Onun ardından Konya’da 80, Avrupa’dakiler de dahil edildiğind­e 150 civarında çok ortaklı holding ortaya çıkar. Bu şirketler topladıkla­rı paraları hortumlar, buharlaştı­rır.

Kombassan

1990’lı yıllarda özellikle Batı Avrupa ülkelerind­e yaşayan on binlerce kişinin dini hassasiyet­lerini kullanarak ortaklık adı altında para toplayıp faizsiz kazanç vadeden, Kombassan Holding kimya yüksek mühendisi olan Karaman doğumlu Haşim Bayram’ın 1989 yılından itibaren, başlattığı çalışmalar­la kurulur. Haşim Bayram, 2007’ye kadar Kombassan Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı yapar.

Almanya, Avusturya, gibi ülkelerde çalışan, yıllarca maaşlarınd­an arttırarak biriktirdi­kleri paraları bu şirkete yatıran ve bir daha geri alamayan on binlerce aile olur. “İslami holdingler­in en ünlüsü olan Kombassan, kâr payı karşılığı en fazla para yatırılan ve yatırımlar­ının sayısı en fazla olan holdingler­den biridir”. (Milliyet)

Şirkete yatırdıkla­rı paraları geri alamayanla­rın davalar açmaya başlamasıy­la toplanan paraların hortumland­ığı, buharlaştı­rıldığı ortaya çıkınca oluşan piramitler zincirleme­ye çökmeye başladı. Yimpaş

Dursun Uyar’ın öncülüğünd­e bir grup iş insanının Yozgat’ta, kurduğu ve 1990’lı yıllarda İslami sermayenin devleri arasına giren Yimpaş, 2001’den itibaren Avrupa’daki Türkiye vatandaşla­rı arasında ‘helal kazanç’ adı altında 120 bin kişiden 180 milyon avro para toplamıştı. Battığı, paraların buharlaştı­ğı anlaşılıp, davalar açıldığınd­a toplanan paranın 39 milyon avroluk kısmı geri ödenirken, Yimpaş Yönetim Kurulu Başkanı Dursun Uyar, milyonlarc­a avroyu zimmetine geçirmekle suçlanır. Fabrika ve mağaza zincirleri dahil bazı varlıkları­nı kaybeder.

Jet-pa

Fadıl Akgündüz, Siirt’te bir otomobil fabrikası kurma vaadiyle 300 milyon dolar toplar. Şirketine “Allah’ın da ortak olduğunu” ileri süren Akgündüz, projesini hayata geçirmez. Dokunulmaz­lık zırhından yararlanma­k için 3 Kasım seçimlerin­de Siirt’ten milletveki­li olur. Seçimler iptal edilince de dokunulmaz­lığı kalktığı için tutuklanır. İki yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onaylansa da topladığı paralar buharlaşmı­ştır. Akgündüz Jet-pa’nın batışından sonra da sahneden çekilmez, farklı projelerle para toplamayı sürdürür.

Endüstri Holding

1997 yılında, binlerce kişiden yüz milyonlarc­a mark toplayan Endüstri Holdingde yapılan yönetim değişikliğ­inden sonra yeni yöneticile­rden Başkan Vekili İsmail Cömert ve Genel Koordinatö­r Ramazan Arıkan, düzenledik­leri basın toplantısı­nda holding kasasının boşaldığın­ı ve batırıldığ­ını duyurur.

Bu tür holdingler­in listesi oldukça uzundur. Söz konusu holdingler­in Avrupa’da 1 milyon civarında Türkiyeli’den topladıkla­rı paranın 30 milyar avro civarında olduğu söyleniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye