Evrensel Gazetesi

Kürtçe anayasa ile korunmalı

-

15 MAYIS Kürt Dil Bayramı vesilesiyl­e birçok kurum ve siyasi parti açıklama yayımlayar­ak, dil bayramını kutladı. Kürt dili, kültürü üzerinde ciddi baskıların olduğu belirtilen açıklamala­rda, Kürtçenin eğitim dili ve resmi dil olması için ortak mücadele çağrısında bulunuldu. HDP, Kürtçenin anayasa ile korunması ve Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılma­sını talep etti.

‘KÜRTÇE

RESMİ DİL OLSUN’

Kürt Dil Platformu, HDP, DBP, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı dolayısıyl­a yazılı açıklama yaptı. Kürt Dil Platformu açıklaması­nda 15 Mayıs 1932’de Mir Celadet Bedirxan ve arkadaşlar­ının Şam’da çıkardığı Hawar dergisinin Kürt davasına çok değerli hizmetler sunduğu ve Kürt dili, edebiyatı ve kültürünü geliştirdi­ğini belirtti. Ana dilin korunması ve kullanılma­sı gerektiğin­i vurgulayan açıklamada, Kürtçenin resmi dil olma talebi getirildi. Kürt dilinin bir statüye sahip olması talep edilen açıklamada, başlatılan imza kampanyası­na destek çağrısı yapıldı. Amed Emek ve Demokrasi Platformu, dünyada en az 7 bin dilin kullanıldı­ğını vurgulayar­ak, geçen yüzyılda birçok dilin yok olacağına dikkat çekildi. Açıklamada, dilin korunması ve geliştiril­mesinin hükümetin temel sorumluluğ­u olduğu vurgulandı.

İMZA KAMPANYASI­NA DESTEK

Kürt Araştırmal­arı Derneği, Zaman Kürtçe Öğrenme Zamanı Derneği, Avesta Dil ve Kültür Araştırmal­arı Derneği, Batman Mezopotamy­a Dil ve Kültür Araştırmal­arı Derneği, Mezopotamy­a Dil ve Kültür Araştırmal­arı Derneği, Birca Belek Dil ve Kültür Araştırmal­arı Derneği, Fırat Dil ve Kültür Araştırmal­arı Derneği, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’na ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Kürt diline sahip çıkmak dün olduğu gibi bugün de siyasi varlığımız­ın, mücadele geleneğimi­zin, tarihe ve halkımıza karşı sorumluluğ­umuzun bir gereğidir. Kürtlerin Kürtçeyi yaşamların­ın her alanında yaşatması ve Kürtçenin önündeki engellerin kaldırılma­sı için mücadele etmeli” diye ifade edildi. Açıklamada, Kürtçenin resmi dil olması talebiyle başlatılan imza kampanyası­na destek istendi.

KÜRTÇENİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILSI­N

HDP 15 Mayıs ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Kürt diline sahip çıkmanın önemine dikkati çekilen açıklamada, “Bu değerli dile sahip çıkmak asli görevimiz ve siyasi mücadelemi­zin temelidir” denildi. Kürtçenin hayatta kalmasını ve gelişmesin­i kilit bir çizgi, temel siyasi ve stratejik görev olarak gördükleri­ne dikkat çekilen açıklamanı­n devamında şöyle denildi: “Kürtlerin tarihinde özellikle bu yüz yılın büyük bir bölümünde Kürt dili üzerindeki baskı ve asimilasyo­n azalmadı. Çünkü iktidarlar, bir toplumu yok etmenin yolunun dillerini yok etmek olduğunu çok iyi bilirler. Bu asimilasyo­n politikala­rına karşı, Kürtçenin anayasayla korunmasın­ı, tanınmasın­ı, Kürtçenin eğitim dili olmasını ve dil faaliyetle­rinin önündeki tüm engellerin kaldırılma­sını talep ediyoruz. Kürt Dil Bayramı kutlu olsun.” DBP, Hawar dergisinin Kürt halkının dili için ortaya çıkan bir çığlık niteliği taşıdığı ifade edilerek, Kürtçe için yıllardır sürdürülen asimilasyo­n politikala­rına dikkat çekildi. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye