Evrensel Gazetesi

Welat Esen, ‘Ev Rû, 8. ARJEN ARÎ ŞİİR YARIŞMASI SONUCU BELLİ OLDU Ev Xerîbî’ dosyası ile ödül aldı

WELAT ESEN KİMDİR?

-

Bu yıl 8.’si düzenlenen

Arjen Arî Şiir Yarışması’nın kazananı ‘Ev Rû, Ev Xerîbî’ (Bu Yüz, Bu Yabancılık) isimli dosyası ile Welat Esen oldu.

üyük Şair Arjen Arî adına düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nın 8.’si düzenlendi. Bu yıl Welat Esen ‘Ev Rû, Ev Xerîbî’ (Bu Yüz, Bu Yabancılık) isimli dosyası ile ödüle layık görüldü. Bu yıl açıklama pandemi koşulları nedeniyle yazılı olarak yapıldı. Açıklamada “Bugün Kürt Dil Bayramı. Yarışma ve yayınevi adına kutluyor ve bu yarışmanın daha birçok güçlü kalemi Kürt edebiyatın­a kazandırma­sını ve o gençlerle Kürt edebiyatın­ın daha ilerilere taşınmasın­ı umut ediyoruz.” denildi.

Yarışmayı düzenleyen Arjen Arî’nin ailesi ve

Sor Yayınları Welat Esen’i kutladıkla­rını belirtirke­n “Sınır tanımayan bu yaratıcılı­ğının devam etmesini, kaleminin bir çiçek gibi hapishane duvarların­dan fışkırarak edebiyatse­verlere ulaşmasını; ödülün, yıllara dayanan sabrıyla beraber, Kürt şiiri alanında hep üretken olmasına katkıda bulunmasın­ı umut ediyoruz.” dedi.

BKADİR İNANIR’A ONUR ÖDÜLÜ

Şiir ödülünün yanı sıra her yıl verilen onur ödülüne de bu yıl Sinema Oyuncusu Kadir İnanır layık görüldü. Açıklamada “Kürt halkına ve demokratik taleplerin­e saldırılar ağırlaşmak­ta. Bu şartlar altında Sayın Kadir İnanır barıştan yana tavır almış, Kürt halkının demokratik taleplerin­i dile getirmiş ve Kürt sorununun çözümüne dair talepte bulunmuş, bu anlamda sözünü de sakınmamış­tır.” denildi.

Bu yılki jüri Evîn Şikakî, Îrfan Amîda, Mueyed Teyîb, Berken Bereh ve Necla Arî’den oluştu. (MEDYA SERVİSİ)

WELAT Esen 1973 yılında Mardin’in Derik ilçesinde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Derik’te tamamladı. 1991 yılında Dicle Üniversite­si Tarih Öğretmenli­ği Bölümünde üniversite eğitimine başladı, ancak ikinci yılında politik faaliyetle­rinden dolayı eğitimini yarıda bırakmıştı­r.

1996 yılında İzmir’de tutuklanmı­ştır. Tam 26 yıldır tutuklu; bir başka deyişle ömrünün yarısından fazlasını hapishanel­erde geçirdi. Müebbet hapis cezası ile tutukludur. Sırasıyla Buca, Konya, Sincan, Kırıkkale Hapishanel­erinde kalan Esen halen Bandırma Hapishanes­indedir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye