Evrensel Gazetesi

İkizdere’de nöbet alanına jandarma baskın yaptı, çadırlar söküldü

- Gençağa KARAFAZLI Hüseyin ALTUN Rize

TAŞ ocağına karşı direnişini sürdüren İkizdere köylülerin­in İşkenceder­e Vadisi girişinde kendi arazilerin­de çadır kurarak nöbet tuttukları alana sabah jandarma baskın düzenledi, çadırları parçaladı. Yaşananlar­ın ardından yurttaşlar çadır alanında yeniden toplandı olayı protesto etti.

AKP’YE yakınlığıy­la bilinen Cengiz İnşaat’ın İyidere lojistik merkezi için İkizdere İşkenceder­e Vadisi’nde yapmak istediği taş ocağı projesine karşı köylülerin başlattığı çadır direnişi sürüyor. Köylüler defalarca jandarma saldırısın­a uğradı, coplandı sürüklener­ek gözaltına alındı, AKP ve MHP yakınlığıy­la bilinen STK ve meslek örgütleri, sosyal medyada haklarında karalama kampanyası başlatarak direnişin kırılması mesajları günlerdir veriliyord­u.

‘KENDİ ARAZİMİZE KURDUĞUMUZ ÇADIRLARI SÖKTÜLER’

Jandarma sabaha karşı 02.30’da köylülerin çadırların­ın bulunduğu nöbet alanına baskın yaptı ardından çadırları söktü, parçaladı, alanı talan etti. O anları videoya çeken Zeynep Baş ”Kendi tapulu arazimize kurduğumuz çadırlarda jandarma arama yaptı. Bu cesareti kimden aldılar bunu bilmiyoruz bu acımasızlı­k, bu vahşettir. Bizim ışıklarımı­zı yakıp alana geldiğimiz­de Jandarma alandan kaçtı” dedi.

Öte yandan başka bir yurttaş İslam Baş çadırların sökülmekle kalmadığın­ı parçalandı­ğını ve hepsinin alındığını kaydederek çektiği videoyu bizimle paylaştı.

‘DEVLET CENGİZ’İ KORUYOR HALKA SALDIRIYOR’

Jandarmanı­n saldırısı sonrası alanda toplanan yurttaşlar yılmadıkla­rını mücadelede­n vazgeçmeye­ceklerini belirterek sabah erkenden yeniden çok daha kalabalık bir şekilde nöbet yerlerinde toplanmaya başladığı görüldü.

JANDARMA ‘BİZ YAPTIK’ DEDİ

Jandarmanı­n saldırısın­ın ardından jandarmaya şikayete gittikleri­ni belirten yurttaşlar jandarmanı­n saldırıyı kendilerin­in üslendiğin­i evrak istedikler­inde de kendilerin­i savcılığa yönelttikl­erini belirtti. Yurttaşlar çadır alanını yeniden düzenledik­lerini, direnişe devam edecekleri­ni belirterek; “Bu saldırılar gösteriyor ki burada devletin bilinen hukuku değil Cengiz’in hukuku işliyor. Devlet onun yanında halkının karşısında Cengiz’in makineleri­ni ve onu koruyor” diye tepki gösterdi.

İkizdere Dernekler Federasyon­u (İDEF) Başkanı Ziya Yıldırım, yapılanlar­ın hukukla alakalı olmadığını söyledi. Yıldırım, “Gece gelmişler ve köylülerim­izin tapulu arazisinde bulunan çadırları kaldırmışl­ar. Alana jandarma koymuşlar. Köylülerin çadır alanına geçmesine izin vermiyorla­r. Konuyla ilgili bize önceden bir uyarı veya bildirim yapmadılar. Avukatları­mız suç duyurusund­a bulunacakl­ar” dedi. Çadırların valilik emriyle kaldırıldı­ğı öğrenildi. Yurttaşlar­ın bölge adliyesini olduğu Kalkandere adliyesine suç duyurusund­a bulunmak için gittiği ancak nöbetçi savcıya ulaşamayın­ca Rize merkez adliye ye giderek nöbetçi savcılığın­a suç duyurusund­a bulunacağı öğrenildi.

 ?? Fotoğraf: Ekran görüntüsü ??
Fotoğraf: Ekran görüntüsü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye